Καιρός|26.05.2024 19:00

Λαγουβάρδος στο ethnos.gr: Το φετινό καλοκαίρι θα είναι αρκετά θερμότερο από τα κανονικά επίπεδα

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Την τάση ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι πιο θερμό, πιθανώς αρκετά πιο θερμό από τα κανονικά επίπεδα, δείχνουν τα έγκυρα μοντέλα εποχικής πρόγνωσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαραιτήτως στη χώρα μας θα βρεθούμε αντιμέτωποι με καύσωνες.

Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να μιλήσουμε με βεβαιότητα για το πώς θα κινηθούν οι θερμοκρασίες τους φετινούς καλοκαιρινούς μήνες. Όπως λέει, μπορεί τα μοντέλα εποχικής πρόγνωσης του Μαΐου να έδειξαν ότι οι καλοκαιρινοί μήνες θα είναι πιο θερμοί από τα κανονικά επίπεδα, ωστόσο, περισσότερο κοντά στην πραγματικότητα θα είναι η τάση που θα δείξουν τα μοντέλα τον Ιούνιο.

«Προσωπικά δε συμμερίζομαι κανένα τρομολαγνικό σενάριο. Αυτή τη στιγμή σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια, ποιες θα είναι οι θερμοκρασίες το φετινό καλοκαίρι. Ωστόσο, υπάρχουν τα μοντέλα εποχικής πρόγνωσης, τα οποία δείχνουν μια τάση. Από πολλά δείγματα διαφαίνεται η τάση ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι πιο θερμό από το κανονικό, πιθανώς αρκετά πιο θερμό. Ωστόσο, αν και είναι αρκετά ακριβείς αυτές οι εποχικές προγνώσεις, ακόμα υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την επαλήθευση των τάσεων. Το να έχουμε υψηλότερες θερμοκρασίες από τις κανονικές, δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα αντιμετωπίσουμε και καύσωνες. Στην Αθήνα η μέση μέγιστη θερμοκρασία τον Ιούλιο φτάνει τους 32 βαθμούς. Αν φτάσει τους 34 βαθμούς, δε θα σημαίνει ότι σίγουρα θα έχουμε καύσωνες. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αυτό το ενδεχόμενο αλλά δεν μπορούμε να το προβλέψουμε αυτήν τη στιγμή. Μπορεί το φετινό καλοκαίρι να καταγραφούν υψηλότερες θερμοκρασίες αλλά να το περάσουμε χωρίς καύσωνες και να είναι ευχάριστο», λέει στο ethnos.gr ο κ. Λαγουβάρδος.

Οι θερμοκρασίες της Ευρώπης δεν είναι απαραιτήτως ίδιες και στην Ελλάδα

Ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αναφέρει ακόμα ότι τα μοντέλα εποχικής πρόγνωσης, τα οποία δείχνουν την τάση για θερμότερο καλοκαίρι, έχουν ως αντικείμενο μελέτης ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο την Ελλάδα.

Κατά τον ίδιο, δε σημαίνει απαραιτήτως ότι, αν θα είναι υψηλές οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη, θα είναι το ίδιο υψηλές και στην Ελλάδα. Ακόμα και στο πρόσφατο παρελθόν υπάρχουν παραδείγματα, που δείχνουν ότι στη Δυτική Ευρώπη το καλοκαίρι μπορεί να ήταν ιδιαίτερα θερμό, ωστόσο, δε συνέβηκε το ίδιο και στην Ελλάδα.

«Θυμόμαστε όλοι ότι το καλοκαίρι του 2022 στη Δυτική Μεσόγειο και τη Δυτική Ευρώπη είχαμε πάρα πολύ ζέστη, όμως, στην Ελλάδα ήταν ήπιες οι συνθήκες, παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι ήταν λίγο πιο ζεστό από το κανονικό. Στον αντίποδα, το καλοκαίρι του 2021 είχαμε στην Ελλάδα δύο μεγάλους δεκαήμερους καύσωνες και ένα μεγάλο καύσωνα διάρκειας 15 ημερών το καλοκαίρι του 2023. Με βάση τις τάσεις από τα μοντέλα εποχικής πρόγνωσης αναφορικά με την Ελλάδα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα για φέτος ότι οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλότερες από το κανονικό αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι θα έχουμε συνεχείς καύσωνες», τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

Ο ίδιος αναφέρει ακόμα ότι είναι γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε πιο θερμά καλοκαίρια σε σχέση με το παρελθόν, με τα μοντέλα να δείχνουν ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί και μάλιστα με κάποιες αυξητικές τάσεις.

«Όλα, όμως, εξαρτώνται από το πώς θα κινηθούν οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι θα έχουμε πάντοτε πολύ ζεστά καλοκαίρια», σημειώνει ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

καλοκαίριΚώστας ΛαγουβάρδοςΕθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνώνθερμοκρασίακαύσωνας