Προ των πυλών ισχυρές βροχές, θυελλώδεις άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας - Χιονοπτώσεις σε ημιορεινές περιοχές από την Κυριακή
NewsroomΕπιδείνωση του καιρού από σήμερα με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ενώ την Δευτέρα αναμένεται κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα.
Για σήμερα, στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο αναμένονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες, οι οποίες θα είναι ιδιαίτερα ισχυρές σε Ήπειρο, Δυτική Στερεά και Δυτική και Κεντρική Πελοπόννησο. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας προβλέπονται κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στο Αιγαίο.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, ενώ από το βράδυ το χιόνι θα κατέβει και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί - νοτιοδυτικοί 5 έως 7 μποφόρ, ενώ τοπικά θα φτάσουν τα 8 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 12 έως 14 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη χώρα από 15 έως 17 βαθμούς, και σε κεντρικά, νότια, Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα έως 19 βαθμούς. Τοπικός παγετός αναμένεται το πρωί και το βράδυ στα βόρεια.
Χιονοπτώσεις ακόμα και στην Αττική
Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς προειδοποιεί για περαιτέρω επιδείνωση του καιρού, με θυελλώδεις νότιους ανέμους το Σάββατο και ψυχρή εισβολή από την Κυριακή. «Ο καιρός θα έχει δύο πρόσωπα τις επόμενες ημέρες», σημειώνει, προβλέποντας χιονοπτώσεις ακόμη και στην Αττική. Από την Κυριακή οι άνεμοι θα στραφούν σε βοριάδες και τα χιόνια θα κατέβουν σε χαμηλότερα υψόμετρα στα βορειοανατολικά.
Τη Δευτέρα, όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος, οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν όλα τα ανατολικά από υψόμετρο 300 μέτρων και πάνω, ενώ την Τρίτη η χώρα θα πλήξει έντονο ψύχος, με μέγιστες θερμοκρασίες στην Αττική μόλις 8 βαθμούς τη Δευτέρα και 7 βαθμούς την Τρίτη.
Αντίστοιχα, η μετεωρολόγος της ERTnews, Νικολέτα Ζιακοπούλου, επισημαίνει ότι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μαζί με θυελλώδεις ανέμους, θα επηρεάσουν κυρίως τα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην Ήπειρο, όπου τα ποτάμια είναι ήδη φουσκωμένα λόγω των βροχοπτώσεων. Οι νότιοι άνεμοι περιορίζουν τις χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές, ενώ οι θερμοκρασίες παραμένουν σχετικά υψηλές για την εποχή.
Από την Κυριακή θα εισβάλουν ψυχρές αέριες μάζες από τα βόρεια, με ισχυρούς βοριάδες στη Βόρεια Ελλάδα και χιονοπτώσεις σε χαμηλότερα υψόμετρα. Τη Δευτέρα οι ψυχρές αέριες μάζες θα καλύψουν σχεδόν όλη τη χώρα, με αρνητικές θερμοκρασίες στα βόρεια και παγετό έως -12°C.
Χιονοπτώσεις αναμένονται:
- στη Βόρεια Ελλάδα, ακόμη και σε πεδινές περιοχές
- στη Στερεά Ελλάδα
- στην Πελοπόννησο
- στην Εύβοια
- σε περιοχές του Αιγαίου
Για την Αττική υπάρχει πιθανότητα τοπικών χιονοπτώσεων τη Δευτέρα, κυρίως στα βόρεια του νομού, ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό θα επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες.
Η αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
- Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως τις απογευματινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και από το βράδυ και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας.
- Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και στη Χαλκιδική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη βαθμιαία έως 6 με 7 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς τοπικά ισχυρές στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και από το βράδυ και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου.
Άνεμοι: Δυτικοί-νοτιοδυτικοί 6 με 8 και στο Ιόνιο και πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 04 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
- Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην κεντρική Πελοπόννησο πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της κεντρικής Στερεάς.
- Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα ανατολικά και νότια έως 8 και πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 06 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Δυτικοί-νοτιοδυτικοί 6 με 8 και πιθανώς στις Κυκλάδες τοπικά 9 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Νότιοι-νοτιοδυτικοί 5 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 08 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα νοτιοανατολικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως τις προμεσημβρινές και μεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, πρόσκαιρα νοτιοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 02 έως 12 βαθμούς Κελσίου.
- Παραιτήθηκε ο διοικητής της ΥΠΑ μετά το μπλακ άουτ στο FIR - Ποιος αναλαμβάνει
- Ο Τραμπ επιμένει: «Η Γροιλανδία είναι ζωτικής σημασίας για τον Χρυσό Θόλο των ΗΠΑ - Οτιδήποτε άλλο δεν το δεχόμαστε»
- Αγρότες: Προβληματισμός στον Παλαμά - «Χλωμή» η κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα
- Αυτή η εταιρεία είναι έτοιμη να κοντράρει το ChatGPT! Θα θυμάται, θα κατανοεί και θα ακολουθεί παντού τον χρήστη