Οι περιοδείες του Μητσοτάκη για να πειστούν οι πολίτες, ο ΕΝΦΙΑ στις βραχονησίδες που γλίτωσε η Εκκλησία και ο πληθωρισμός που καλπάζει
X-RaytorΕπιχείρηση πειθούς για τα μέτρα της ΔΕΘ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε τις περιοδείες, αρχής γενομένης από το Χαϊδάρι, προκειμένου να τονώσει τα ποσοστά της ΝΔ και να έρθει σε επαφή με «τοπάρχες» που είχαν αποστασιοποιηθεί το τελευταίο διάστημα. Το περίεργο είναι πως οι περιοδείες ξεκινούν μόνο λίγες μέρες μετά την ΔΕΘ. Το επιτελείο γύρω από τον πρωθυπουργό έκρινε πως τα όποια θετικά μέτρα δεν φτάνουν στους δύσπιστους πολίτες και πως πρέπει να τα μεταφέρει ο ίδιος. Εξ ου και οι επισκέψεις σε περιοχές «μικρομεσαίες», όπου τα ποσοστά της ΝΔ δείχνουν να πέφτουν.
Ετοιμάζουν κι άλλο πακέτο
Δεν στέγνωσε ακόμα το μελάνι από τις ανακοινώσεις για τη ΔΕΘ και έχει κυκλοφορήσει ευρέως μια «διαρροή» πως το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει να σχηματίσει ένα ακόμα πακέτο εστιασμένο στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Οι σχετικές πληροφορίες, λένε πως να σχηματιστεί νέο πακέτο, αυτό θα ανακοινωθεί το Πάσχα. Από το Μαξίμου μέτρησαν πολύ την ατάκα «δεν ακούσαμε τίποτα για τους μικρομεσαίους» που είπαν διάφοροι πρόεδροι ενώσεων και επιμελητηρίων.
Λεφτά, βλέπω, τελικά υπάρχουν...
Καλπάζει ο πληθωρισμός
Η ακρίβεια πάντως που αδειάζει τα πορτοφόλια των νοικοκυριών συνέχισε ακάθεκτη τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο γενικός πληθωρισμός έφτασε το 2,9%, ωστόσο το νούμερο αυτό δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα. Οι τιμές στις σοκολάτες να ανατιμήθηκαν κατά 23,2%, στον καφέ κατά 18,5%, στα φρούτα κατά 11,6% και στα κρέατα κατά 7,5%. Επίσης ακρίβυνε η ένδυση- υπόδηση κατά 7,7%, η μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο κατά 18,1%, τα πακέτα διακοπών κατά 6,4% και τα ασφάλιστρα υγείας κατά 7%. Το κόστος στέγασης αυξήθηκε κατά 3,7%, με τα ενοίκια να ανεβαίνουν κατά 10,9% σε σχέση με πέρυσι.
Για αυτά συνεχίζουμε να μην ακούμε κάτι από την κυβέρνηση...
Ωφελημένη η Εκκλησία από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ
Μου το είπαν, το τσέκαρα και ισχύει. Η σταδιακή κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω από 1.500 κατοίκους δεν θα ωφελήσει μόνο τους ντόπιους που κατέχουν σε αυτούς την πρώτη κατοικία τους. Μια από τις κυρίως ωφελημένες θα είναι η Εκκλησία (στη γενική της έννοια), γιατί στις λεπτομέρειες βρίσκεται ο διάβολος. Όποιος διάβασε την λίστα με τα 12.720 χωριά και οικισμούς που θα εξαιρεθούν το 2027 ολοκληρωτικά από τον ΕΝΦΙΑ, θα παρατήρησε πως σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται και πολλά ακατοίκητα νησάκια και βραχονησίδες. Πολλά από αυτά τα νησάκια ανήκουν σε μονές, Μητροπόλεις, αλλά και ιδιότυπα κληροδοτήματα, αρκετά από τα οποία ενοικιάζονται είτε ως βοσκοτόπια σε κτηνοτρόφους είτε έχουν κάποιες πολύ ήπιες τουριστικές χρήσεις. Από όλα αυτά, τα έσοδα κατευθύνονται τελικά στην Εκκλησία.
Αυτό το πάγιο αίτημα της Εκκλησίας ικανοποίησε η κυβέρνηση, γι αυτό και οι σχέσεις Ιερώνυμου και Κυριάκου Μητσοτάκη περνούν την καλύτερη φάση τους...
Πανηγυρίζει (υπερβολικά) η κυβέρνηση
Χαράς ευαγγέλια στην κυβέρνηση μετά την προσφορά που κατέθεσαν η Chevron και η Helleniq Energy για τα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Σημαντική εξέλιξη, δεν λέω, αλλά ο αρμόδιος υπουργός φάνηκε να πανηγυρίζει υπέρ το δέον. Ο Σταύρος Παπασταύρου δημοσίευσε βίντεο μιλώντας για «μία εξέλιξη Ελπίδας και Προοπτικής για τη χώρα μας». Λογικό το βρίσκω, είναι η μοναδική θετική είδηση στο πεδίο αρμοδιοτήτων του. Γιατί κατά τα λοιπά το ρεύμα ακριβαίνει.
Επιτίθεται ο Οικονόμου, άφαντος ο Κυρανάκης
Στην κυβερνώσα παράταξη πάντως δεν λείπουν οι κόντρες. Την Τρίτη ο Βασίλης Οικονόμου επιτέθηκε για ακόμα μια φορά στον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών, Κωνσταντίνο Κυρανάκη. Αυτή τη φορά η επίθεση δεν αφορούσε τα ταξί, αλλά τα τρόλεϊ.
Είπε ο Οικονόμου: «Διαφωνώ ριζικώς. Εγώ δεν ξέρω πότε πάρθηκε αυτή η απόφαση. Εγώ στην περίοδο που ήμασταν και μάλιστα πριν τέσσερις μήνες, δηλαδή το '24 και '25, η δικιά μας προσπάθεια που ήταν ως πολιτική ηγεσία, ο κ. Σταϊκούρας και εγώ που είχαμε την ευθύνη για τις μεταφορές, ήταν να ανανεώσουμε τον στόλο των τρόλεϊ, τα οποία όπως γνωρίζετε, είναι πολύ εξελιγμένης τεχνολογίας {...} Η κατάργηση των τρόλεϊ μου προκαλεί τεράστια απορία. Πώς γίνεται αυτό; Πώς αποφασίστηκε; Ποιος το είπε; Και γιατί το είπε;».
Να σημειώσω εδώ πως ο Κυρανάκης παρά την διήμερη απεργία των ταξί δεν βγήκε πουθενά να υπερασπιστεί την επίμαχη απόφαση του δικού του υπουργείου και του Τουρισμού για τα μαύρα βαν...
Προς έξωση ο ΟΣΕ
Εντονη είναι η φημολογία για ...έξωση του ΟΣΕ από το ιστορικό κτίριο της οδού Καρόλου 1 – 3 με πηγές κοντά στην υπόθεση να επαναφέρουν παλαιότερα σενάρια για την αξιοποίησή του μέσω της μετατροπής του σε ξενοδοχείο.
Πληροφορίες μάλιστα αποκαλύπτουν ότι το βράδυ της Τρίτης πέρασαν την πύλη του Μεγάρου του ΟΣΕ εκπρόσωποι ιδιωτικής εταιρείας διαχείρισης ακινήτων συνοδευόμενοι από νομικούς αλλά και τη νέα διοίκηση του Οργανισμού και «ξεναγήθηκαν» στο 9όροφο κτίριο, το οποίο τυγχάνει να είναι και ένα από τα λίγα οικήματα στην περιοχή που διαθέτει και δύο υπόγεια πάρκινγκ.
Εργαζόμενοι μεταδίδουν ότι από την πρώτη στιγμή που άλλαξε χέρια η διοίκηση του ΟΣΕ υπήρξαν διαρροές περί …μετακόμισης, ενώ ενημερώθηκαν ότι παρά τη συγχώνευση με την ΕΡΓΟΣΕ οι συνάδελφοί τους δεν θα μετακόμιζαν συνολικά στο κτίριο της Καρόλου προκειμένου να ...μετακινηθύν μια και καλή.
Για την ιστορία το κτίριο συνολικής επιφάνειας 15.400 τ.μ. ανήκει στον ΟΣΕ που σημαίνει ότι δεν πληρώνει ενοίκιο σε αντίθεση με το κτίριο που στεγάζει την ΕΡΓΟΣΕ και δεν είναι ιδιόκτητο. Πλέον φαίνεται ότι και οι δύο εταιρείες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να πέσουν στο ενοίκιο, το οποίο βέβαια θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι εφόσον το σχέδιο προχωρήσει.
Στην πρέσα η Φον ντερ Λάιεν
Στις Βρυξέλλες πάντως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περνάει ζόρια. Χτες πήγε να μιλήσει στο ευρωκοινοβούλιο και την περίμεναν οι ευρωβουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών, της Αριστεράς και των Πρασίνων ντυμένοι στα κόκκινα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα. Η Φον ντερ Λάινεν, που αντιμετωπίζει στο μεταξύ ξανά πρόταση μομφής, είπε πως θα προτείνει στο Συμβούλιο να λάβει κυρώσεις έναντι ακραίων υπουργών και εποίκων του Ισραήλ. Μην τρέφετε ελπίδες, στο Συμβούλιο υπάρχουν χώρες που στηρίζουν ευθέως ή εμμέσως ό,τι κάνει η κυβέρνηση και ο στρατός του Νετανιάχου. Οπότε μην περιμένετε ιδιαίτερες εξελίξεις.
Η «ουρά» του Σαρακήνικου
Το ότι ανακλήθηκε η άδεια του περιβόητου ξενοδοχείου στο Σαρακήνικο της Μήλου το μάθατε. Σηκώθηκε σκόνη όμως στα κοινωνικά δίκτυα για το πώς η ίδια υπηρεσία του Δήμου, δίνει άδεια και η ίδια ανακαλεί.
Ο Δήμος Μήλου αντέδρασε απαντώντας τα εξής:
Η σχέση με την Πολεοδομία
«Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση ανάκλησης της οικοδομικής άδειας της εταιρείας UNIQUE DEVELOPMENTS Α.Τ.Ε.Ε. στην περιοχή Καμίνια – Σαρακήνικο, ο Δήμος Μήλου επιθυμεί να διευκρινίσει τα εξής:
Η Υπηρεσία Δόμησης (Πολεοδομία) αποτελεί, σύμφωνα με τη νομοθεσία, αυτοτελή και διακριτή υπηρεσία, διαχωρισμένη από τον Δήμο. Ο διακριτός ρόλος και η λειτουργία της ΥΔΟΜ, άλλωστε, ορίζεται ρητώς και με αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και οι Δημοτικές Αρχές δεν δύνανται να γνωρίζουν ούτε να επεμβαίνουν στη διαδικασία έκδοσης ή ελέγχου οικοδομικών αδειών.
Κατόπιν αιτήματος του Δήμου προς την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, διενεργήθηκε έλεγχος, ο οποίος κατέληξε σε σχετική έκθεση ελέγχου.
Σε συνέχεια αυτού, ο Δήμος Μήλου ζήτησε την άμεση ανάκληση της επίμαχης άδειας. Σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου και τον νέο Προϊστάμενο της ΥΔΟΜ, διαμορφώθηκε το απαραίτητο νομικό πλαίσιο ώστε η διαδικασία ανάκλησης να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό με πλήρη θεσμική και νομική θωράκιση».
Και τα ερωτήματα
Τώρα στη Μήλο τίθενται τα εξής ερωτήματα και μάλιστα από τουριστικούς επιχειρηματίες του νησιού:
- Θα πάει αυτό στον εισαγγελέα να δούμε αν υπάρχουν και νομικές ευθύνες σε διάφορους λειτουργούς;
- Θα αφαιρεθεί η άδεια του μηχανικού από το ΤΕΕ γιατί κατά δήλωσή του συνέβη τέτοια καταστροφή στο σημείο;
Έχει πολύ ενδιαφέρον το σημείο της ανάκλησης της άδειας για το ότι δεν διαβάστηκε από την Πολεοδομία η απόφαση ΣτΕ που δεν επιτρέπει την δόμηση σε οικόπεδα που έχουν πρόσωπο απλά σε αγροτικό δρόμο. Θεωρώ πλέον πρέπει να ζητήσουμε σαν πολίτες αλλά και συλλογικότητες (εφόσον πλέον παραδεχόμαστε ότι το ΣτΕ έχει δίκιο και όχι η Πολεοδομία στην «ανοιχτή» ανάγνωση), να γίνει έλεγχος ΑΜΕΣΑ όλων των οικοδομικών αδειών μεγάλων ξενοδοχείων που έχουν εκδοθεί γιατί και εκεί ίσως να υπάρχουν αντίστοιχα σημεία ενδιαφέροντος...
Αυτά!
Το πρόβλημα με το ελαιοκομικό Μητρώο
Το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειών, που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της επικαιροποίησης του Ελαιοκομικού Μητρώου επιβεβαιώνει το υπουργείο Εσωτερικών με την απάντησή του προς το βουλευτή Ηλείας Μιχάλη Κατρίνη και άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είχαν καταθέσει σχετική ερώτηση στη βουλή από τον περασμένο Ιούνιο.
Η απάντηση Κατρίνη
Σχολιάζοντας την απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε:
«Από την κυβερνητική απάντηση προκύπτει ξεκάθαρα αυτό που επισημάναμε από την πρώτη στιγμή, ότι οι ΔΑΟΚ και οι ΔΑΟ παραμένουν υποστελεχωμένες και αδύναμες να ανταποκριθούν στο έργο της επικαιροποίησης του Ελαιοκομικού Μητρώου. Το ίδιο το Υπουργείο παραθέτει μακροσκελή στοιχεία για εγκρίσεις προσλήψεων και κύκλους κινητικότητας από το 2020 μέχρι το 2025, όμως στην πράξη ελάχιστες θέσεις έχουν καλυφθεί και οι περισσότερες διαδικασίες απέβησαν άγονες. Στην Ηλεία, μάλιστα, η κατάσταση είναι τραγική: στο τμήμα της ΔΑΟΚ δεν υπάρχει κανένας μόνιμος υπάλληλος πέραν του Διευθυντή, ενώ μια αποσπασμένη υπάλληλος καλείται να σηκώσει το βάρος τόσο του Αμπελουργικού όσο και του Ελαιοκομικού Μητρώου. Κι αυτό τη στιγμή που αναμένεται να κατατεθούν από τους παραγωγούς πάνω από 40.000 αιτήσεις.
Δεν υπάρχει «σάλιο» στους αγρότες λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ
Να μείνω στα ζητήματα του αγροτικού κόσμου και να σας μεταφέρω το κλίμα που επικρατεί σε πολλές αγροτικές περιοχές. Ίσως να θυμάστε και τις κινητοποιήσεις την περασμένη εβδομάδα. Να σας θυμίσω, επίσης, ότι οι αγρότες λόγω των όσων έχουν συμβεί με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και των ελέγχων που γίνονται, δεν έχουν λάβει «ευρώ» ακόμη από τις επιδοτήσεις. Πολλοί, μάλιστα, έχουν οφειλές για αγροεφόδια που εκκρεμούν, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν έχουν «σάλιο» για να καλύψουν τις ανάγκες σε σχολικά είδη, ένεκα και της έναρξης της σχολικής χρονιάς. Η οργή, μαθαίνω, ότι ξεχειλίζει στους ανθρώπους που πραγματικά παράγουν. Κι όλα αυτά όταν μέχρι πέρυσι, το Σεπτέμβριο, πριν, μάλιστα, το «ραντεβού» της ΔΕΘ υπήρχε σπουδή για τις σχετικές καταβολές.
Έρχονται οι πληρωμές;
Μαθαίνω, πάντως, ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσπαθεί να ξεκινήσει, άμεσα, τις πληρωμές. Χθες, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στην εκπομπή «10 παντού» του Open υπογράμμισε ότι τρέχει μια μεγάλη αλλαγή είναι καθώς «όλες οι πληρωμές γίνονται πλέον με απόλυτους διασταυρωτικούς ελέγχους, όχι με δειγματοληπτικούς- διοικητικούς». Τόνισε ότι «έχουμε αλλάξει τα κριτήρια και οι ενισχύσεις θα δίνονται με διαφορετικό τρόπο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί πλέον η ίδια πρακτική». Αποκάλυψε μάλιστα ότι «όταν προαναγγείλαμε ελέγχους για τη βιολογική κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία, υπήρξε ένας τεράστιος αριθμός οικειοθελών αποχωρήσεων, άνθρωποι που δεν πήγαν καν στο ραντεβού για τον πραγματικό έλεγχο. Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι θα ελεγχθούν και θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες».
Τέλος, ο Κώστας Τσιάρας ξεκαθάρισε ότι στη νέα προγραμματική περίοδο στόχος είναι οι επιδοτήσεις να μην κατανέμονται με βάση τα ιστορικά δικαιώματα, αλλά με την πραγματική παραγωγή.
Ζωονόσοι και εμβόλια
Να μείνω στον κλάδο και στην ευλογιά που έχει οδηγήσει σε αφανισμό περίπου 300.000 αιγοπροβάτων αλλά και στα ύψη τις τιμές. Έτσι, σύσκεψη με τους Περιφερειάρχες συγκαλεί τη προσεχή Δευτέρα ο Κώστας Τσιάρας, με αντικείμενο την έξαρση των ζωονόσων που απειλούν την κτηνοτροφία., Ο κ. Τσιάρας αποκάλυψε ότι «υπάρχουν κτηνοτρόφοι που απέκρυψαν κρούσματα, με αποτέλεσμα να εντοπίζονται νεκρά ζώα ήδη από τη νόσο, γεγονός που οδήγησε σε μεγαλύτερη διασπορά» και προσέθεσε ότι κρίσιμο ρόλο για την αποτροπή της μετάδοσης έχουν «οι ίδιες οι Περιφέρειες μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών τους, αλλά και οι κτηνοτρόφοι, που οφείλουν να τηρούν με υπευθυνότητα τους κανόνες».
Ο Υπουργός υπενθύμισε ότι «πέρσι το καλοκαίρι η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με την πανώλη, την οποία αντιμετωπίσαμε με πολύ μεγάλη επιτυχία, παίρνοντας μάλιστα και τα εύσημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Όπως εξήγησε, η εικόνα με την ευλογιά ήταν διαφορετική, καθώς «ο ιός παρουσιάζει εντελώς διαφορετικό επιδημιολογικό μοντέλο – ο ιός της πανώλης ζει 21 μέρες, ενώ της ευλογιάς έξι μήνες, κάτι που δυσκολεύει την ανάσχεση». Επισήμανε ότι η κλιματική κρίση δημιουργεί ευνοϊκότερο περιβάλλον για τη μετάδοση, ενώ τα στελέχη των ιών έχουν γίνει με το πέρασμα του χρόνου πιο ανθεκτικά και πιο μεταδοτικά.
Θέμα με τα εμβόλια
Για το ζήτημα των εμβολίων, ο Υπουργός έκανε λόγο για «ένα τεράστιο επιστημονικό debate» αναφορικά με το κατά πόσο ενδείκνυται ο εμβολιασμός αυτή τη στιγμή. «Οι συνέπειες μπορεί να είναι μεγάλες ειδικά για τη φέτα τα επόμενα χρόνια. Εκεί βρίσκεται το μεγάλο ζήτημα επιβίωσης» είπε χαρακτηριστικά ενώ ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε καταγγελία «έχει έρθει σε γνώση μας έχει διαβιβαστεί στον εισαγγελέα».
Τι ψάχνουν στην ευρωπαϊκή περιφέρεια οι μεγάλοι έμποροι τροφίμων;
Να μείνω σε κλίμα τροφίμων. Άκουσα κάτι πολύ ενδιαφέρον χθες κατά τη συνέντευξη για τη στρατηγική εξαγορά της Omind Creatives από τη Forum SA. Ο Θανάσης Παναγούλιας, CEO της Forum, που οργανώνει τις μεγάλες εκθέσεις Food Expo - HORECA ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση τόσο από ξένους αγοραστες να έρθουν στην Ελλάδα στις εκθέσεις για να βρουν προμηθευτές αλλά κι από παραγωγούς για να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους. Μάλιστα, όπως είπε, πλέον δεν υπάρχει χώρος καθώς το Metropolitan Expo δε «χωράει άλλους». Προσέθεσε, δε, ότι υπάρχει μια τάση από πολλούς αγοραστές- buyers, να αφήσουν τις μεγάλες εκθέσεις της Κεντρικής Ευρώπης π.χ. Anuga που μάλιστα είναι τις επόμενες μέρες, και να στραφούν σε περιφερειακές αντίστοιχες για να αναζητήσουν παραγωγούς με ξεχωριστά προϊόντα αλλά και καλύτερες τιμές. Να η ευκαιρία για τη χώρα...
Δεν θα κοψομεσιάζονται στις οικοδομές ...επιτέλους!
Διάβασα την είδηση και μου έκανε εντύπωση ότι καταργείται η συσκευασία τσιμέντου των 50 κιλών. Πράγματι λοιπόν, από χθες 10 Σεπτεμβρίου 2025, ο Όμιλος Ηρακλής καταργεί οριστικά τη συσκευασία των 50 κιλών και γίνεται η πρώτη εταιρεία του κλάδου στην Ελλάδα που υιοθετεί καθολικά μικρότερα μεγέθη συσκευασιών, ανταποκρινόμενος στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς και θέτοντας νέα πρότυπα για την υγεία, την ασφάλεια, την εργονομία και την αποτελεσματικότητα στο εργοτάξιο.
Η απόφαση αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητα των επαγγελματιών της κατασκευής, βελτιώνοντας τις συνθήκες εργασίας και ενισχύοντας την παραγωγικότητα.
Σκέφτηκα λοιπόν, ότι δεν θα κοψομεσιάζονται πλέον οι κτίστες και οι μπετατζήδες, αλλά έχει και άλλα οφέλη η απόφαση.
Ευκολότερος χειρισμός και μεταφορά, ακόμα και από ένα άτομο χωρίς εξοπλισμό ανύψωσης και ακρίβεια στη δοσολογία, περιορισμός απωλειών και βελτιωμένη αποδοτικότητα.
Οι σπάνιες γαίες και οι... σπάνιες ευκαιρίες
Παρατηρώ με ενδιαφέρον την κινητικότητα στον εξορυκτικό κλάδο διεθνώς. Αιχμή βέβαια είναι η αγορά των σπάνιων γαιών, όπου η Κίνα παραμένει κυρίαρχος παραγωγός, ελέγχοντας πάνω από το 85% της παγκόσμιας μεταποίησης.
Η αγορά εκτιμάται ότι από περίπου 6–6,6 δισ. USD (2025) θα φτάσει έως 9–13 δισ. USD (2030–2032), με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης περί το 10%
Πάντως ενδιαφέρον είναι ότι οι συμφωνίες δεν αφορούν μόνο κράτη μεταξύ τους, αλλά και μεγάλους ομίλους με διάφορα κράτη.
Η περίπτωση της Ελλάδας
Θα μου πείτε, τι κάνει η Ελλάδα στον τομέα αυτό; Εκτός από την πρωτοβουλία της Metlen για γάλλιο, βλέπουμε τις αντιδράσεις για το αντιμόνιο στη Χίο, ενώ περιμένουμε με ενδιαφέρον τι θα γίνει σε Θράκη και Μακεδονία, όπου πραγματικά υπάρχει ο κρυμμένος θησαυρός.
Η ορθή και προφανώς επιτυχημένη διαδικασία των εξορύξεων χρυσού στη Χαλκιδική, ίσως δείχνει τον δρόμο για μια βιώσιμη διαχείριση της υπόγειας αυτής ευκαιρίας.
Νέα ταυτότητα τόπου για την Πελοπόννησο
Να κλείσω... τουριστικά. Κι από την Χαλκιδική στην Πελοπόννησο. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2025 παρουσίασε τη νέα ταυτότητα τόπου (place brand) στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. Όπως αναφέρθηκε η ταυτότητα τόπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου εντάσσεται σε ολοκληρωμένη στρατηγική place branding που βασίζεται σε διεθνείς πρακτικές και πλαισιώνει τον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας, αναπτυσσόμενο σε οκτώ πυλώνες: πολιτισμός, αγροδιατροφή, τουρισμός, επιχειρηματικότητα, κοινωνική συνοχή, πράσινη μετάβαση, καινοτομία και ψηφιακή μετάβαση.
Όπως αναφέρεται, το νέο λογότυπο, εμπνευσμένο από το γράμμα «Π», αποτελεί σύνθεση αφαιρετικών εικονιδίων που αντλούν έμπνευση από τη φύση, την ιστορία, την παραγωγική δραστηριότητα, την καινοτομία, τον πολιτισμό και το τοπίο της Πελοποννήσου. Μαζί με τη χρωματική παλέτα, τα εικαστικά μοτίβα και τις γραμματοσειρές συνθέτουν μια ενιαία οπτική ταυτότητα.
Ο ρόλος των πολιτών
Η διαμόρφωση του brand υπήρξε αποτέλεσμα συμμετοχικής διαδικασίας: περισσότεροι από 1.000 πολίτες συμμετείχαν σε έρευνες, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις και ομάδες εργασίας με πάνω από 50 θεσμικούς, κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς.
- Αυτά είναι τα πρόσωπα που αναζήτησαν περισσότερο οι Έλληνες στη Google - «Πρωτιά» για την Klavdia
- Είναι επίσημο: Η Netflix εξαγοράζει την Warner Bros για αστρονομικό ποσό
- Παράνομες συνταγογραφήσεις με κέρδη πάνω από 100.000 ευρώ: Τρεις συλλήψεις - Η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ
- Έφηβος εξομολογείται πώς κατέληξε να κάνει 11 γραμμαρία κεταμίνης τη μέρα στα 13 του