X-RAY|02.12.2025 06:00

Το ξύλο στον γαλάζιο αγροτοσυνδικαλιστή, τα προκλητικά λογικά άλματα του Κυρανάκη και οι απειλές του Φραπέ πριν προσέλθει στην Εξεταστική

X-Raytor

Σε τροχιά σύγκρουσης με τους αγρότες

Το πρόβλημα που έχει η κυβέρνηση με τους αγρότες ολοένα και μεγαλώνει. Και φαίνεται πως το Μαξίμου έχει διάθεση να έρθει σε σύγκρουση με τον αγροτικό κόσμο που κινητοποιείται, με βασικό επιχείρημα πως τα μπλόκα θα ταλαιπωρήσουν τον κόσμο. Το «σύνθημα» έδωσε άλλωστε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Η Αστυνομία σε κάθε περίπτωση, χωρίς εκπτώσεις, θα επιβάλει τον νόμο. Οι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί» είπε ο Παύλος Μαρινάκης, μεταφέροντας την σκληρή κυβερνητική «γραμμή». Δεν ξέρω κατά πόσον η επίθεση στους αγρότες θα έχει τα αναμενόμενα πολιτικά οφέλη για την κυβέρνηση, αλλά το βέβαιο είναι πως η ένταση θα έχει άλλες παράπλευρες και ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις.

Τις έφαγε ο γαλάζιος αγροτοσυνδικαλιστής

Τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα φάνηκαν άλλωστε με το «καλημέρα». Ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής Χρήστος Σιδερόπουλος, οδηγήθηκε στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύθηκε με σπασμένα πλευρά. Ο Σιδερόπουλος κατήγγειλε ότι αστυνομικός τον έβαλε σε κλούβα μετά τα επεισόδια στον Πλατύκαμπο και τον πάτησε με το γόνατο με αποτέλεσμα να του σπάσει πλευρά.

Η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά εν προκειμένω, είναι πως ο Σιδερόπουλος είναι η «γαλάζια» φωνή στον Κάμπο, ένας από τους πιο γνωστούς αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ από τη δεκαετία του '90. Έχει υπάρξει άλλωστε και τοπικό στέλεχος της ΝΔ στην Λάρισα, βοηθώντας ορισμένους να εκλεγούν βουλευτές.

Στο στόχαστρο Κέλλας και Χαρακόπουλος

Μαθαίνω πως ντόπιοι αγρότες που πρόσκεινται στην ΝΔ, αλλά και άλλα τοπικά στελέχη, τα έχουν βάλει τον Χρήστο Κέλλα, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, και με τον Μάξιμο Χαρακόπουλο, τον γραμματέα της ΝΟ της ΝΔ. Και οι δυο τους εκλέγονται στη Λάρισα, εξ ου και τα ντόπια στελέχη και αγρότες νιώθουν «ριγμένοι» καταλογίζοντάς τους πως δεν πράττουν ούτε διεκδικούν όσα πρέπει στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια. Μαθαίνω, δε, πως τα τηλέφωνα στα πολιτικά τους γραφεία και τα κινητά τους έχουν «σπάσει» τις τελευταίες μέρες και οι εκκλήσεις των Κέλλα και Χαρακόπουλου για ηρεμία, δεν εισακούονται...

Ο Κυρανάκης και τα άλματα

Το ότι ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης έχει επενδύσει ολόκληρη την πολιτική του καριέρα στα λογικά άλματα και τις προκλήσεις, είναι γνωστό. Αλλά χτες πραγματικά ξεπέρασε και τον καλύτερο (ή χειρότερο, όπως το βλέπει κανείς) εαυτό. Είπε πως «είχαμε μάθει τόσα χρόνια όταν κάνουν κινητοποιήσεις οι αγρότες, όταν υπάρχει μια διαμαρτυρία και κλείνουν τον δρόμο, να εκβιάζεται το πολιτικό σύστημα. Και να δίνει, να δίνει, να δίνει άκριτα. Είδαμε που καταλήξαμε, στον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Αλήθεια αυτή είναι η γραμμή -επίσημη ή ανεπίσημη- της κυβέρνησης; Ή μήπως ο Κυρανάκης κάνει τον «λαγό» μιας μερίδας «σκληρών» υπουργών; Το Μαξίμου πρέπει να απαντήσει, γιατί τα μπλόκα πληθαίνουν.

Ο Φραπές απειλεί

Αν μη τι άλλο, οι δηλώσεις του Γιώργου Ξυλούρη, ή αλλιώς «Φραπέ», στο OPEN προκάλεσαν αίσθηση. Ο εμπλεκόμενος στη δικογραφία του ΟΠΕΚΕΠΕ, που είχε αρνηθεί να πάει στην Εξεταστική, όχι μόνο είπε πως θα παρουσιαστεί ενώπιον της επιτροπής μετά τη νέα κλήση του, αλλά εκτόξευσε και απειλές. «Θα πάω με φορτωτή γεμάτο ντοσιέ, αρχεία και φακέλους. Θα μιλήσω για όλους. Για όλους. Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. Πολλοί θα τρέχουν. Θα έχουμε... μαραθώνιο!» είπε ο Φραπές.

Και πριν την πρώτη κλήση του στην επιτροπή ο Ξυλούρης είχε πει τα ίδια, αλλά τελικά δεν πέρασε ούτε απ' έξω. Απορώ τι άλλαξε τώρα. Το διάστημα που μεσολάβησε πάντως ανάμεσα στις δύο κλήσεις ήταν αρκετά βολικά για να τον προσεγγίσουν όσοι και όσες είναι μπλεγμένοι με τον ΟΠΕΚΕΠΕ...

Ο Πέτρος Παππάς υμνεί τον Άδωνι

Από την εποχή που ήταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πέτρος Παππάς είχε δείξει πως δεν ακολουθεί πιστά τις κομματικές γραμμές. Και τώρα που είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, δείχνει να ακολουθεί τον ίδιο δρόμο. Σε ντιμπέιτ που είχε με τον Άδωνι Γεωργιάδη ο Πέτρος Παππάς αναγνώρισε στον υπουργό Υγείας ότι είναι o «πιο εργατικός υπουργός», καθώς και ότι «στα μέτρα των δυνατοτήτων και των πόρων που έχετε, κάνετε τα μέγιστα». Φυσικά ο Άδωνις Γεωργιάδης ανάρτησε το σχετικό απόσπασμα από το βίντεο ευχαριστώντας τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Σιγά μην έχανε τέτοια ευκαιρία.

Εκεί στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν να πουν τίποτα για τον βουλευτή τους;

Παράπονα του Ανδρουλάκη για τα κανάλια

Για τον Πέτρο Παππά δεν ξέρω τι λέει το ΠΑΣΟΚ, αλλά για τα μίντια ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει μόνο παράπονα. Μιλώντας στο OPEN αναφέρθηκε επανειλημμένα στα μέσα ενημέρωσης και κατήγγειλε πως «υπάρχει συντονισμένη διαστρέβλωση της αλήθειας». Στην επισήμανση του Κολοκυθά πως αυτήν την τακτική την είχε ακολουθήσει παλιότερα και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Ανδρουλάκης απάντησε πως δεν κάνει οριζόντια κριτική στα ΜΜΕ. Δεν καταλαβαίνω την ενόχληση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και τις όποιες καταγγελίες του πρέπει να τις κάνει συγκεκριμένες. Γιατί όλα τα κανάλια τον έχουν καλέσει και έχει δώσει συνεντεύξεις.

Τα έχουν σπάσει Χριστοδουλάκης και Δούκας

Στα «ψηλά» του ΠΑΣΟΚ πιάνω ένα αίσθημα ικανοποίησης από την έντονη διαφοροποίηση του Μανώλη Χριστοδουλάκη από τον Χάρη Δούκα. Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής με μια κυριακάτικη ανάρτησή του έβαλε και επίσημα τέλος στην εσωκομματική σύμπραξή του με τον δήμαρχο Αθηναίων, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για κάποια στελέχη που «κινούνται στο σκοτάδι». Από το στρατόπεδο του Δούκα μαθαίνω υπογείως πως ορισμένοι μιλούν για προσχώρηση του Χριστοδουλάκη στην πολιτική γραμμή του Ανδρουλάκη.

Μην νομίζετε ως όλα αυτά αφορούν κυρίως το ερώτημα περί συνεννόησης και με τον Αλέξη Τσίπρα. Στην πραγματικότητα ο Χριστοδουλάκης οχυρώνει το στρατόπεδό του με το βλέμμα στην προεδρική εκλογή του 2027.

Τον είπε «Καραγκιόζη»

Οι κάλπες για τον ΔΣΑ και τους υπόλοιπους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας έκλεισαν χτες. Κάθε σκληρή συνδικαλιστική μάχη, όμως, έχει και τα παρατράγουδά της. Ο Παναγιώτης Δουδωνής πήγε χτες να ψηφίσει και κατήγγειλε πως έξω από τα γραφεία του Συλλόγου, ο γαλάζιος υποψήφιος πρόεδρος, Δημήτρης Αναστασόπουλος, τον αποκαλούσε μεγαλοφώνως «Καραγκιόζη». Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ αιτία ήταν το ότι άσκησε τον υποψήφιο πρόεδρο «πολιτική κριτική για τη στήριξη που έλαβε από τον κ. Κατσιβαρδά, βουλευτή εκλεγμένο με τους Σπαρτιάτες».

Αγρότες σε αναβρασμό – και στο βάθος ΟΠΕΚΕΠΕ: Το εκρηκτικό κοκτέιλ που ανησυχεί το Μαξίμου

Η εικόνα από τη Θεσσαλία δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: η συμμετοχή στα μπλόκα είναι μαζική, και για πρώτη φορά μετά από χρόνια, αγρότες που παραδοσιακά στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων. Η κατάσταση έχει αλλάξει επίπεδο, καθώς η οργή δεν αφορά μόνο στο κόστος παραγωγής ή τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, αλλά συνολικά την αίσθηση ότι «η κυβέρνηση δεν ακούει».

Όπως μαθαίνω, το πρωθυπουργικό επιτελείο αιφνιδιάστηκε από τον ρυθμό με τον οποίο τα μπλόκα πολλαπλασιάζονται, ειδικά μετά το περιστατικό αστυνομικής βίας που αντί να αποθαρρύνει, λειτούργησε ως επιταχυντής της κινητοποίησης.

Παράλληλα, το Μαξίμου αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα δεν είναι συγκυριακό. Στην κυβέρνηση υπάρχει φόβος ότι όσο εντείνεται η συζήτηση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τόσο θα διευρύνεται η καχυποψία των αγροτών. Κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται κατ’ ιδίαν ότι μια νέα αποκάλυψη ή δικογραφία στη Βουλή θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «δεύτερη σπίθα» σε μια ήδη εύφλεκτη συγκυρία.

Η έκταση των μπλόκων και η κοινωνική συμπαράσταση στη Θεσσαλία δεν επιτρέπουν εύκολες αφηγήσεις. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αρχίζει και επικρατεί η άποψη ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσα πραγματικές πληρωμές, πριν η κρίση πάρει διαστάσεις που δεν μπορούν να ελεγχθούν.

Σενάρια στην Ηρώδου Αττικού: Η ανάκαμψη της ΝΔ και ο παράγοντας Τσίπρας

Η πρόσφατη βελτίωση των δημοσκοπικών δεικτών της Νέας Δημοκρατίας, με το κυβερνών κόμμα να επιστρέφει (έστω στην εκτίμηση ψήφου) πάνω από το όριο του 30%, δημιούργησε πιο αισιόδοξη ατμόσφαιρα στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Παρά τη συγκρατημένη ρητορική προς τα έξω, στελέχη που συμμετέχουν στον σχεδιασμό αναγνωρίζουν ότι η εικόνα αυτή λειτουργεί ως «ανάσα» μετά από μια περίοδο πίεσης.

Την ίδια στιγμή, στο κυβερνητικό περιβάλλον παρακολουθούν με προσοχή τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και τις εσωτερικές ανακατατάξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Η πιθανότητα να παραμείνει αυτή η εικόνα μέχρι το φθινόπωρο τροφοδοτεί συζητήσεις για τα επόμενα βήματα, χωρίς όμως να καταλήγουν σε βεβαιότητες.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η επόμενη περίοδος θα κινηθεί στη λογική της «ήπιας θετικής ατζέντας», με στόχο να διατηρηθεί η πρωτοβουλία ενόψει της ΔΕΘ. Εκεί αναμένεται να παρουσιαστεί ένα πακέτο μέτρων που, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πλατφόρμα για αποφάσεις σχετικά με τον χρονισμό των εκλογών.

Παράλληλα, στο Μαξίμου εξετάζουν και τον παράγοντα Τσίπρα, καθώς η δημιουργία νέου πολιτικού φορέα θα μπορούσε να επηρεάσει τις ισορροπίες στον μεσαίο χώρο. Για την ώρα, ωστόσο, ο σχεδιασμός παραμένει ευέλικτος, με τη λέξη-κλειδί να είναι μία: αναμονή.

Ο ανασχηματισμός παγώνει – όλα θα κριθούν από τη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Οι συζητήσεις για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα έχουν φουντώσει, όμως το χρονολόγιο δεν βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης. Ο επερχόμενος ανασχηματισμός μπορεί να θεωρείται αναμενόμενος, όμως η χρονική στιγμή του εξαρτάται από μια παράμετρο που δεν επιδέχεται καμία παράκαμψη: το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση βρίσκεται στο τελικό στάδιο και η δικογραφία προγραμματίζεται να αποσταλεί στη Βουλή γύρω στα μέσα Ιανουαρίου. Εκεί θα αποτυπωθεί με ακρίβεια ποιοι βουλευτές αναφέρονται, τι τους καταλογίζεται και εάν ζητείται άρση ασυλίας. Αυτό το σημείο αλλάζει τα πάντα. Ένα κυβερνητικό σχήμα που θα αναδιαμορφωθεί πριν φτάσει η δικογραφία κινδυνεύει να αποδομηθεί την επόμενη κιόλας εβδομάδα, εάν προκύψουν ονόματα με ποινικό βάρος.

Το μεγάλο ερώτημα δεν αφορά στις θέσεις και τα υπουργεία, αλλά στον πιθανό αριθμό των εμπλεκόμενων. Σενάρια για έξι, για οκτώ ή και περισσότερους βουλευτές κυκλοφορούν ήδη, δημιουργώντας κλίμα αναμονής και νευρικότητας. Το πολιτικό σκηνικό μπαίνει στον νέο χρόνο με ένα δεδομένο: πριν φανεί ποιος μένει και ποιος φεύγει από το κυβερνητικό σχήμα, θα πρέπει πρώτα να φανεί ποιος θα χρειαστεί να δώσει εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη.

Το μεγάλο στοίχημα ΟΠΑΠ–Allwyn: Τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Capital Day»

Το Capital Day στο Λονδίνο λειτούργησε σαν άνοιγμα φακέλου για τη νέα εποχή που σχεδιάζεται γύρω από τον ΟΠΑΠ και την Allwyn. Οι περίπου τρεις ώρες παρουσίασης έφεραν στο ίδιο τραπέζι κορυφαία funds και αναλυτές, με κοινό ερώτημα: πού στοχεύει ο νέος υπερ-όμιλος και με ποια ισχύ θα κινηθεί στη διεθνή αγορά. Παρότι η παρουσίαση ήταν δημόσια, το πραγματικό ενδιαφέρον βρισκόταν στο παρασκήνιο — εκεί όπου οι επιτελείς της Allwyn φρόντισαν να εκπέμψουν σαφές μήνυμα για το μέγεθος της φιλοδοξίας τους.

Σύμφωνα με στελέχη που παρακολούθησαν τη διαδικασία, το αφήγημα ήταν ξεκάθαρο: η συνένωση δημιουργεί έναν οργανισμό με νέα κλίμακα, πολύ πιο ευέλικτο στον τεχνολογικό μετασχηματισμό και με δυνατότητες επέκτασης που ξεπερνούν τα ελληνικά όρια. Για τους μετόχους του ΟΠΑΠ, το μήνυμα ήταν ότι η εταιρεία ανεβαίνει επίπεδο, συμμετέχοντας πλέον σε έναν όμιλο με διαφορετικό βάθος κεφαλαίου και διεθνές αποτύπωμα.

Παράλληλα, άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι το νέο σχήμα εγκαθιδρύει μια καθαρή στρατηγική ψηφιακής κυριαρχίας, με επενδύσεις που διαμορφώνουν προβάδισμα σε τεχνολογία, περιεχόμενο και AI. Το στοιχείο που συζητήθηκε περισσότερο στα πηγαδάκια ήταν η πρόθεση της Allwyn να χρησιμοποιήσει τον ΟΠΑΠ ως σταθερή πλατφόρμα για επόμενες κινήσεις σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια — μια στρατηγική που, αν υλοποιηθεί, αλλάζει οριστικά το στάτους του ελληνικού κολοσσού στον κλάδο των παιχνιδιών.

Το παρασκήνιο πίσω από τη συμφωνία LAMDA–COSMOTE: Γιατί το Ellinikon αλλάζει τα δεδομένα

Στο παρασκήνιο της συμφωνίας μεταξύ LAMDA Development και COSMOTE TELEKOM, στελέχη της αγοράς μιλούν για μια εξέλιξη που ξεπερνά κατά πολύ τον τυπικό χαρακτήρα ενός μνημονίου συνεργασίας. Η δημιουργία της πρώτης «έξυπνης» πόλης στην Ευρώπη που κατασκευάζεται από μηδενική βάση δίνει στη συνεργασία αυτή κομβική σημασία, καθώς ουσιαστικά καθορίζει ποιος θα ελέγχει τις βασικές ψηφιακές αρτηρίες του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου στη χώρα.

Πηγές με γνώση του project τονίζουν ότι το υπερσύγχρονο δίκτυο οπτικών ινών λειτουργεί ως «σκελετός» πάνω στον οποίο θα στηθεί όλο το τεχνολογικό οικοσύστημα του Ellinikon. Η πρόβλεψη ότι το δίκτυο θα είναι προσβάσιμο σε όλους τους παρόχους, αλλά σχεδιάζεται αποκλειστικά από COSMOTE, δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου η LAMDA εξασφαλίζει έλεγχο ποιότητας και οι εταιρείες τεχνολογίας αναγκάζονται να προσαρμοστούν σε ενιαίες προδιαγραφές.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η ανάπτυξη κοινών λιανικών υπηρεσιών και λύσεων ICT ερμηνεύεται ως προσπάθεια δημιουργίας ενός αυτόνομου ψηφιακού «οικοσυστήματος», το οποίο θα συνοδεύει κάθε κάτοικο και επιχείρηση του Ellinikon. Όπως σχολίαζαν άνθρωποι που παρακολουθούν στενά το έργο, η συμφωνία αυτή δεν είναι απλώς τεχνολογική· είναι η πρώτη γεύση του πώς θα λειτουργεί μια πόλη όπου η συνδεσιμότητα γίνεται υποδομή… ισότιμη με την ενέργεια και το νερό.

Χάρης ΔούκαςΣΥΡΙΖΑΝίκος ΑνδρουλάκηςΟΠΕΚΕΠΕΜανώλης ΧριστοδουλάκηςΚωνσταντίνος ΚυρανάκηςΠΑΣΟΚεξεταστική επιτροπή