Οι συνθήκες τα έφεραν έτσι και χτες στη Βουλή ο Νίκος Δένδιας ανέλαβε την υπεράσπιση της κυβέρνησης απέναντι στις επιθέσεις που εξαπέλυσε η αντιπολίτευση. Η «βεντάλια» άνοιξε και επεκτάθηκε μέχρι τα Τέμπη και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας φρόντισε να βγει «μπροστά». Στους διαδρόμους της Βουλής, πάντως, η εκτίμηση «γαλάζιων» και μη ήταν σαφής: Ο Δένδιας έκανε μια αρχηγική εμφάνιση, κρατώντας μεν αποστάσεις από το εμπρηστικό στυλ πολλών συναδέλφων του για τα Τέμπη, αλλά άφησε και μια «τοσοδούλα» αιχμή για τον Γιώργο Γεραπετρίτη και τα περί διαπραγμάτευσης με την Τουρκία.
Το έχουμε ξαναπεί άλλωστε: Οι πολιτικές εξελίξεις δεν μοιάζουν τόσο μακρινές και όλοι οι ομαδάρχες της ΝΔ παίρνουν από τώρα θέση για το μέλλον…
Κομμένα τα είδα τα φτερά του Κωνσταντίνου Κυρανάκη στη χθεσινή του συνέντευξη στο Open, μετά το «στοπ» του Μαξίμου στην τρομερή ιδέα του να επιδοτούνται οι γλεντζέδες του Παρασκευοσαββατοκύριακου που θέλουν να επιστρέφουν στο σπίτι τους με ταξί. Στις επίμονες ερωτήσεις του Στάθη και του Κολοκυθά για το αν αποσύρει την ιδέα του, ο Κυρανάκης προσπάθησε να κάνει ελιγμό. Προσπάθησε να ερμηνεύσει τα λόγια του Μαρινάκη ως όχι κάθετα αρνητικά και είπε πως η επιδότηση μπορεί να προέρχεται από χρήματα των κλήσεων που επιβάλλονται σε οδηγούς.
Ο Παύλος Μαρινάκης, βέβαια, είχε δηλώσει κατά λέξη: «Δεν θα πληρώσει προφανώς ο Έλληνας φορολογούμενος, δεν θα επιδοτείται τέλος πάντων κάποιος για να πίνει, προφανώς. Θα κάνει το υπουργείο μια σειρά από πράγματα, που ήδη κάνει. Και έχει κάνει πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια και στα τρένα και στα υπόλοιπα, ούτως ώστε, για παράδειγμα, να διευρύνεται το ωράριο του μετρό. Αλλά αυτό δεν θα γίνει. Δεν πρόκειται να προχωρήσει». Είχε βάλει δηλαδή οριστική «ταφόπλακα» στην ιδέα του αναπληρωτή υπουργού μεταφορών. Τώρα γιατί επιμένει ο Κυρανάκης να μιλάει για κάτι που θα βοηθήσει τις πλατφόρμες μετακίνησης, δεν θα το απαντήσω εγώ…
Επειδή δεν είμαι κανένας εμμονικός και αναγνωρίζω τα θετικά, στην ίδια συνέντευξη ο Κυρανάκης είπε και πως έχει ήδη ζητήσει να μελετηθεί εάν μπορεί το μετρό και το τραμ στην Παραλιακή να λειτουργούν σε 24ωρη βάση το Σάββατο. Αυτό είναι πράγματι μια καλή ιδέα, αρκεί να μην υπάρχει ζήτημα ασφάλειας και συντήρησης των συρμών. Αντί, όμως, να ξεκινήσει από εκεί, έσπευσε να ανοίξει πόλεμο με τους ταξιτζήδες και να προκαλέσει τον κόσμο. Στην πολιτική οι παρορμήσεις δεν φέρνουν καλό…
Είναι σαφές πια πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης πάει πιο πέρα από το θέμα της «βίας και της ανομίας» στα πανεπιστήμια. Άκουσα με προσοχή τον Μάκη Βορίδη, που ως συνήθως αποκαλύπτει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Ο υπουργός Μετανάστευσης, που έχει και ιδία εμπειρία περί της βίας στα πανεπιστήμια (ουδείς ξεχνά την περίφημη φωτογραφία με το τσεκούρι), είπε πως η κυβέρνηση έχει έναν έμμεσο τρόπο να πιέσει τις πρυτανείες να κάνουν ό,τι τους ζητείται: «Ο τρόπος συνδέεται κυρίως με τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων», είπε και συμπλήρωσε πως πρέπει να ενεργοποιηθούν διατάξεις που «προβλέπουν την σύνδεση της αξιολόγησης του πανεπιστημίου, άρα και της χρηματοδότησης του, με τις πολιτικές που ενισχύουν την ασφάλεια και την προστασία της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης».
Απλά να σημειώσω εδώ πως το ίδιο έκανε ο Τραμπ στην Αμερική…
Κάθε μέρα που περνά πάντως η κυβέρνηση βγάζει και έναν ακόμα λαγό από το καπέλο της για τα πανεπιστήμια. Η Σοφία Ζαχαράκη το υπονόησε, αλλά ο Παύλος Μαρινάκης το είπε ευθέως: Αν συλληφθεί φοιτητής σε επεισόδια εντός ή εκτός σχολής, θα αναστέλλεται η φοιτητική του ιδιότητα. Το νέο αυτό «φρούτο» προφανώς προέκυψε επειδή η κυβέρνηση θέλει να παρακάμψει τις καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη. Προσέξτε όμως πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η εξαγγελία. Θα φτιάξω ένα σενάριο: Γίνονται επεισόδια, συλλαμβάνεται ένας φοιτητής και αναστέλλεται η φοιτητική του ιδιότητα. Μετά από χρόνια ο φοιτητής αθωώνεται στα δικαστήρια τελεσίδικα. Μέχρι τότε ο άνθρωπος αυτός θα έχει αποκλειστεί από την εκπαίδευση και άρα από το μέλλον του.
Να αυξήσει την πίεση προς την κυβέρνηση και τη ΝΔ για την Ομάδα Αλήθειας έχει σκοπό ο Σωκράτης Φάμελλος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που αναμένεται να δεχτεί και αγωγή από τους Μπένο και Δογάνη, τώρα προτίθεται να καταθέσει και επίκαιρη ερώτηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το συγκεκριμένο θέμα. Θυμίζω πως ο Φάμελλος κατέθεσε προ ολίγων ημερών κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζουν επίσης να προσφύγουν στον Νικήτα Κακλαμάνη προκειμένου να κινήσει διαδικασίες για έλεγχο από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τα οικονομικά των κομμάτων.
Άνθρωπος μου βρέθηκε την Δευτέρα το βράδυ σε γνωστή μπουάτ των Αθηνών, όπου τραγουδούσε ο Μπάμπης Στόκας. Η «Απανεμιά» είναι κλασικό στέκι των φίλων της μουσικής και κατά καιρούς φιλοξενεί γνωστά ονόματα της ελληνικής μουσικής. Ο φίλος μου μού είπε λοιπόν ότι εκεί ήταν ο Χάρης Δούκας, ο οποίος πήγε διακριτικά και κάθισε περίπου μία ώρα, ενώ είχε και μία σύντομη συνομιλία με τον καλλιτέχνη. Τον δήμαρχο Αθηναίων τον είχα πετύχει και εγώ σε μουσική σκηνή λίγο παλιότερα και συγκεκριμένα όταν πήγε να δει τους Άγαμους Θύτες, αφού έχει φιλία με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη.
Στο άκουσμα του ονόματος του Αλέξη Τσίπρα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου «εκπυρσοκροτεί». Σε κάθε συνέντευξή της τον στολίζει με ουκ ολίγα επίθετα και χαρακτηρισμούς. Τι για πραξικόπημα είπε, τι για καταστολή, τι για εξαπάτηση. Ωστόσο την ώρα που η Ζωή Κωνσταντοπούλου εξαπολύει μύδρους εναντίον της, σχεδόν το 43% των ψηφοφόρων της, σύμφωνα με την έρευνα της Opinion Poll, βλέπουν θετικά μια πιθανή επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού σε πρωταγωνιστικό ρόλο…
Είδα, στο μεταξύ, χθες την εν χορώ πρόσκληση της ηγεσίας του ΥΠΕΝ για την ανάγκη μιας «Υδάτινης Συμμαχίας». Συγκεκριμένα, σε «πανστρατιά» για τη λειψυδρία κάλεσε πολίτες και φορείς ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, μιλώντας χθες το πρωί στο πρώτο workshop της σειράς «Υδάτινες Συμμαχίες / Γνώση-Λύση-Δράση για το μέλλον του Νερού», που διοργανώνουν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), η ΕΥΔΑΠ, το Ινστιτούτο ΤΕΕ-ΤΜΕΔΕ και το Ινστιτούτο «We are Greece».
Πάντως το στίγμα το έδωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης. Αφού υπεραμύνθηκε της παρέμβασης για «συγκέντρωση» των ΔΕΥΑ, ώστε να υπάρξει μια λογική κι όχι υπερβολικη επιβάρυνση, ανά τόπο και με αναλογικό τρόπο, των καταναλωτών από τα έργα και τις παρεμβάσεις, εξέφρασε την άποψη ότι σύντομα ο Ρυθμιστής, δηλαδή η ΡΑΑΕΥ, θα αποφανθεί επί των τιμών του νερού.
Ο κ. Σαχίνης, όπως είπε, αναμένει να εφαρμοστεί το ρυθμιστικό πλαίσιο που ακολουθεί διεθνείς πρακτικές για την ανάκτηση κόστους, κάτι που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι ο Ρυθμιστής αναμένεται να εγκρίνει τις επενδύσεις που έχει προτείνει η ΕΥΔΑΠ, αλλά και τις λειτουργικές δαπάνες, δίνοντας το νούμερο για το επιτρεπόμενο έσοδο της εταιρείας. Όπως είπε η Αρχή εξετάζει τα στοιχεία που έχουμε στείλει, αλλά δε σημαίνει ότι θα τα δεχτεί όλα. Οψόμεθα λοιπόν για τις τιμές.
Εν τω μεταξύ σε δυο χρόνια μάλλον νερό δε θα υπάρχει, οπότε προετοιμαστείτε τόσο για επιβαρύνσεις για τη σπατάλη αλλά και για μια σειρά έργων. Το πλαίσιο, όπως είπε ο κ. Σαχίνης υπάρχει από το νόμο του 1993. Για να δούμε λοιπόν τι μας περιμένει;
Πάντως το Ευρωκοινοβούλιο (ΕΚ) ενέκρινε τις συστάσεις του ενόψει της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την ανθεκτικότητα των υδάτων, που αναμένεται να ανακοινωθεί από την Επιτροπή πριν το καλοκαίρι του 2025. Στην έκθεσή τους, που εγκρίθηκε με 470 ψήφους υπέρ, 81 κατά και 92 αποχές, οι ευρωβουλευτές επιθυμούν μια φιλόδοξη στρατηγική ώστε η ΕΕ να διαχειριστεί αποδοτικά τους υφιστάμενους και τους μελλοντικούς υδάτινους πόρους και να δώσει αποτελεσματικές απαντήσεις στις τρέχουσες προκλήσεις του τομέα. Το κείμενο αναφέρει ότι το νερό δεν είναι μόνο απαραίτητο για τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων, αλλά και κρίσιμης σημασίας για τις προσπάθειες της Ευρώπης για την οικονομία, την ανταγωνιστικότητα και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Στόχοι για την αποδοτική χρήση των υδάτων αποτελούν η μείωση της ρύπανσης και βελτίωση της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση καταστροφών, Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα καθορίζει τομεακούς στόχους για την αποδοτική χρήση των υδάτων και την άντληση νερού από επιφανειακή ή υπόγεια πηγή βάσει εκτιμήσεων κινδύνου. Η ΕΕ πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για τη μείωση της ρύπανσης των υδάτων από φαρμακευτικά προϊόντα, χημικά φυτοφάρμακα και λιπάσματα, ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια, μικροπλαστικά και χημικές ουσίες, όπως και να καταργήσει σταδιακά τα «παντοτινά χημικά» (PFAS), σύμφωνα με την έκθεση.
Το κλίμα και οι βροχές πάντως είχαν χθες την τιμητική τους. Στη συνέντευξη τύπου του προέδρου του ΣΕΒ, Σπύρου Θεοδωρόπουλου, το θέμα του κλίματος μπήκε ως ένα βασικός παράγων ρίσκου. Μάλιστα ο πρόεδρος, ένεκα και της ενασχόλησής του με τα τρόφιμα, εστίασε στα όσα συμβαίνουν τελευταία με την ανομβρία κτλ. Μετά τα γεωπολιτικά, «το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι το περιβάλλον, με τα κλιματικά ρίσκα που έφεραν ανατιμήσεις, όπως και οι πόλεμοι» ανέφερε, τονίζοντας ότι το κλίμα έχει μεγάλη επίπτωση στην αγροτική παραγωγή. «Το μεγάλο πρόβλημα που θα φέρει η κλιματική κρίση θα είναι στη γεωργία και συνδυάζεται με την έλλειψη νερού και τις θερμοκρασίες αλλαγές» τόνισε.
Δεν έχασε, δε, την ευκαιρία, αναφερόμενος στα ρίσκα να εστιάσει και στις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις. Ειδικά δε σε σχέση με τις αλλαγές στην αγορά εργασίας ζήτησε ευελιξία, που παράλληλα με την τεχνολογική καινοτομία, μπορεί να φέρει αύξηση της παραγωγικότητας. Πάντως, φίλοι μου στο ΣΕΒ μου λένε, ότι η περσινή παρέμβαση του τότε υπουργού Εργασίας, Αδώνιδος Γεωργιάδη, για την 7ήμερη απασχόληση δεν λύνει το ζήτημα, μια και αφορά μόνο τα «καυτά φουγάρα», δηλαδή, αυτά που δεν μπορούν να σβήσουν, όπως οι τσιμινιέρες που έχουν οι χαλυβουργίες, τα τσιμέντα, το αλουμίνιο κτλ. Πώς όμως, αναρωτιούνται πολλοί, θα μαζευτούν τα προϊόντα από τα θερμοκήπια, ή θα παραχθεί η απαιτούμενη…. φέτα, τώρα, που οι παραγωγοί, με το πέρας της γαλακτοκομικής περιόδου, «φουλάρουν με παραγγελίες. Μου λένε, δε, ότι μαζικές ποσότητες ζητούν εσχάτως οι διακινητές από τις ΗΠΑ, ώστε να γλιτώσουν κάποιους από τους δασμούς Τραμπ, πριν μπουν κανονικά και με το νόμο. Όπως μου λένε, δεν υπάρχει πλαίσιο, για να γίνουν συνεχείς βάρδιες, προφανώς για όσους θέλουν να δουλέψουν, με το απαιτούμενο «κάτι τι» παραπάνω, σε χρήμα.
Μένοντας πάντως στον χαρισματικό Σπύρο Θεοδωρόπουλο, που ομολογουμένως έδωσε άλλη πνοή και φρεσκάδα στο ΣΕΒ, ανοίγοντας και τον κήπο του «Σπιτιού της Ελληνικής Βιομηχανίας», όπως γινόταν παλαιότερα, να πω ότι το θέμα των εργαζομένων είναι κεντρικό για το Σύνδεσμο. Με βάση τα όσα ανέφερε το ζήτημα είναι μείζον για όλους τους κλάδους και αφορά όλα τα επίπεδα ειδίκευσης. Σε σχέση, δε, με τις μετακλήσεις στάθηκε πιο πολύ στο να ολοκληρώνονται έγκαιρα οι διαδικασίες και δευτερευόντως στο να καλύπτονται τα νούμερα. Όπως τόνισε, με παραπομπή στον ΣΕΤΕ, για να προλάβουμε το 2026, θα πρέπει από τώρα να κάνουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι…
Να μείνω στο κεφάλαιο ΣΕΒ με την παραίνεση για συνενώσεις του προέδρου. Χρησιμοποιώντας την εμπειρία του, όταν συνεργάστηκε με τον Δ. Δασκαλόπουλο στο παρελθόν, κάλεσε όλους να αλλάξουν νοοτροπία. «Δε σημαίνει ότι πρέπει να βγάλουμε τις μεσαίες εταιρείες από τη μέση. Στα μεγέθη, ομολογουμένως δεν τα έχουμε πάει καλά, παρά τις προσπάθειες. Σκοντάφτουμε» ανέφερε λέγοντας ότι η παροιμία «μοναχός σου χόρευε κι όσο θέλεις πήδα» αποτυπώνει την πραγματικότητα. «Πρέπει να ξεπεραστεί αυτή η αντίληψη. Να δημιουργήσουμε μεγαλύτερες επιχειρήσεις, που στήνουν δομές και συστήματα. Συμπληρώνω του χρόνου 50 χρόνια, στο επιχειρείν και βλέπω ότι είναι πολύπλοκο το περιβάλλον και οι μεσαίες επιχειρήσεις δυσκολεύονται» τόνισε. «Να ξεχωρίσουμε τις ΜμΕ, άλλο μικρές, άλλο μεσαίες. Δεν τσουβαλιάζονται μαζί. Οι μικρές έχουν πιο λίγα προβλήματα από τις μεσαίες. Οι πολύ μικρές βρίσκουν τον τρόπο, όπως και οι μεγάλες. Οι επιχειρήσεις που έχουν τζίρο μεταξύ 10 -25 εκατ. βρίσκουν δυσκολίες χρηματοδότησης» είπε και προσέθεσε: «Το μεγάλο θέμα είναι η νοοτροπία. Προτιμούμε να δεχτούμε ότι έχουμε το 1% της Alpha Bank ή ενός μαγαζιού με 30 άτομα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το καλλιεργήσουμε για να αλλάξει. Είναι προβλήματα που χρειάζονται ωρίμανση» τόνισε.
Σε σχέση, δε, με την τάση για αποκαθήλωση των δράσεων ESG, o κ. Θεοδωρόπουλος στάθηκε στο «είμαστε σε φάση διόρθωσης υπερβολών. Δεν είναι αναστρέψιμη η πορεία. Κάποια πράγματα έτρεξαν λίγο περισσότερο και χρειάζεται να μπει κάποια διόρθωση» είπε.
Διόρθωση, όμως, θέλει και η ΑΑΔΕ μια και όπως είπε ταλαιπωρεί όσους και όσες θέλουν να επαναπατριστούν παίρνοντας και το θεσμοθετημένο φορολογικό μπόνους. «Έχουμε προτείνει να κάνουν αίτηση και να πάρουν απάντηση για την έκπτωση πριν αφήσουν τη δουλειά τους. Το συζητήσαμε να κάνει ένα σάιτ η ΑΑΔΕ, έτσι ώστε να γίνουν πιο απλά τα πράγματα» τόνισε. «Το βλέπουν θετικά. Στο κάτω κάτω ως πελάτες έρχονται. Ζητάμε όχι να βάλουν λεφτά αλλά να βγάλουν λεφτά». Αφοπλιστικός…
Έμαθα όμως κι έναν νέο όρο από τον Δημήτρη Μαύρο της MRB, που έκανε τη μελέτη για το «σφυγμό των επιχειρήσεων» για τον ΣΕΒ. Το «perma crisis» - permanent crisis. «Είναι μια συνεχής κρίση με το απρόβλεπτο να κυριαρχεί όπως λέει το Collins» σημείωσε ο κ. Μαύρος. Τι φέρνει ο καιρός και ο… Τραμπ…
Βλέπω τώρα την ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την έρευνα για την ακτοπλοΐα. Λέει ότι ο ανταγωνισμός στην ακτοπλοϊκή αγορά έχει χαρακτηριστικά ολιγοπωλίου με δύο μεγάλες εταιρείες/ομίλους να κατέχουν το 60% του στόλου στην ακτοπλοΐα μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων. Να ρωτήσω όμως εγώ. Ποια εταιρεία με τα ρυθμιστικά βάρη και με όσα συμβαίνουν στην ΕΕ θα βάλει λεφτά για να καλύπτει όλη τη νησιωτική χώρα σε 12μηνη βάση; Μήπως είμαστε υπερβολικοί και να δούμε την ακτοπλοΐα ως μια δημόσια υπηρεσία και έτσι να δώσουμε και τις απαραίτητες ουσιαστικές απαντήσεις με πλαίσιο και δημόσιες επενδύσεις;
Πάντως μια και μιλάμε για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, να πω ότι το «Κίνημα Δημοκρατίας», με πρωτοβουλία του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, Μιχαήλ Χουρδάκη, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, σχετικά με τη δραματική υποστελέχωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενός εκ των πλέον κρίσιμων θεσμών για τη διασφάλιση της οικονομικής διαφάνειας και της προστασίας των καταναλωτών. Την Ερώτηση συνυπογράφουν οι Βουλευτές του Κινήματος Δημοκρατίας κ.κ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Γιώτα Πούλου, Θεοδώρα Τζάκρη και Ραλλία Χρηστίδου.
Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, η Επιτροπή διαθέτει μόλις 109 εργαζομένους, σε σύνολο 230 προβλεπόμενων οργανικών θέσεων, σύμφωνα με τον Οργανισμό της (ΦΕΚ Β’ 5525/4.10.2024). Η στελέχωση δηλαδή δεν ξεπερνά το 50%, γεγονός που εγείρει σοβαρό προβληματισμό ως προς τη δυνατότητα της Αρχής να φέρει εις πέρας το έργο της.
Και λίγο από ιστορία. Διαβάζω ότι η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα διοργανώνει τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ευρώπης, την Παρασκευή 9 Μαΐου 2025 στη Ρόδο και στο Καστελλόριζο. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας, Ευρωπαίος Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού. Η επιλογή των δύο νησιών δεν είναι τυχαία. Ανταποκρίνεται στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ισχυρότερη παρουσία της στις τοπικές κοινωνίες και τις περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στην βούληση της Αντιπροσωπείας να αναδείξει την σπουδαία ιστορία και τον πολιτισμό μίας περιοχής που βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η Ημέρα της Ευρώπης στην Ρόδο διοργανώνεται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου, του Δήμου Μεγίστης (Καστελλόριζου), του Europe Direct Νοτίου Αιγαίου και άλλων τοπικών και περιφερειακών αρχών της Ρόδου, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ιδιαίτερα με την στήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, που παραχώρησαν ευγενώς εμβληματικούς χώρους για τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων.
Από το Καστελόριζο στις Κυκλάδες. Η υπόθεση Σαρακήνικου στη Μήλο, είναι γνωστή στους πάντες εντός και εκτός Ελλάδας. Το πρόβλημα να ξέρετε παραμένει. Το έκτρωμα είναι εκεί και χάσκει διαλαλώντας τις αισχρές καταστάσεις που διέπουν τη λειτουργία αυτής της κακομοίρας της χώρας. Μου λένε επίσης, ότι λίγο πιο πέρα, στη λευκή ακτή του Μύτακα συνεχίζεται το έγκλημα με τα λευκά βράχια να καταρρέουν για να χτιστούν σε βαθμίδες σουίτες με πισίνες. Ολο το νησί είναι κάτω από μια πρέσα μπετονιέρας. Ο δήμαρχος ωρύεται, οι υπηρεσιακοί παράγοντες είναι απόντες, και η Πολεοδόμος – Έπαρχος είναι εξαφανισμένη από το νησί εδώ και δύο μήνες…
Είπα Πολεοδόμος και ταυτόχρονα Έπαρχος και θυμήθηκα τη γκρίνια πολλών για την παραδοξότητα με την εντοπιότητα πλείστων όσων υπηρεσιακών και διοικητικών στελεχών ανά την Ελλάδα και κυρίως στα νησιά. Η απόλυτη τρέλα: Εφοριακοί, αστυνομικοί, λιμενικοί κ.ο.κ. εντέλλονται να επιτηρούν τους συμπεθέρους τους, τους κουμπάρους τους και τους… συνεταίρους τους! Ε, αυτό κάποτε πρέπει με κάποιο τρόπο να λυθεί.
Τίποτα δεν μένει ήσυχο αυτές τις εποχές… Ούτε καν οι αδιαμφισβήτητοι γίγαντες. Μαθαίνουμε λοιπόν ότι το Netflix δοκιμάζει αυτήν την περίοδο μια λειτουργία βίντεο σύντομης μορφής, καταδεικνύοντας ότι ακόμη και ένας γίγαντας streaming με πάνω από 300 εκατομμύρια συνδρομητές, ανησυχεί για την απώλεια χρόνου των θεατών που αφιερώνουν σε κινητά σε εφαρμογές όπως το TikTok, το YouTube Shorts και το Instagram Reels.
Η εισαγωγή αυτής της λειτουργίας έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς ο ανταγωνισμός μεταξύ των πλατφορμών για την προσοχή των θεατών εντείνεται. Το κοινό προτιμά όλο και περισσότερο την γρήγορη ψυχαγωγία, οδηγώντας σε μια μετατόπιση των παραδοσιακών συνηθειών θέασης. Ως αποτέλεσμα, ακόμη και μεγάλοι παίκτες όπως το Netflix προσαρμόζονται για να διατηρήσουν και να προσελκύσουν συνδρομητές. Αυτό έρχεται επίσης μετά τη δεύτερη παράταση της προθεσμίας για την απαγόρευση του TikTok από τον Πρόεδρο Τραμπ.
Διαβάζω από ανακοίνωση της Stoiximan και κλείνω. Στην κορυφή της λίστας για τον νέο Ποντίφικα βρίσκεται ο Ιταλός καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, με απόδοση 2.99. Σε ηλικία 70 ετών, υπηρετεί ως Γραμματέας του Βατικανού από το 2013 και έχει υπάρξει για πάνω από μια δεκαετία ο πιο στενός και θεσμικά ισχυρός συνεργάτης του Φραγκίσκου. Με μακρά διπλωματική εμπειρία και ήπιο, συναινετικό λόγο, πολλοί τον βλέπουν ως τον ιδανικό συνεχιστή της παρούσας εκκλησιαστικής γραμμής.
Σε κοντινή απόσταση, με απόδοση 3.99, ακολουθεί ο Λουίς Αντόνιο Τάγκλε από τις Φιλιππίνες. Ο 67χρονος πρώην Αρχιεπίσκοπος της Μανίλας και νυν επικεφαλής του Γραφείου για τον Ευαγγελισμό των Λαών θεωρείται η «ασιατική φωνή» του Φραγκίσκου, με ισχυρή παρουσία σε κοινωνικά ζητήματα και βαθιά πνευματικότητα. Αν εκλεγεί, θα γίνει ο πρώτος Πάπας από την Ασία — μια εξέλιξη που θα υπογράμμιζε την παγκόσμια μετατόπιση του καθολικού πληθυσμού. Λίγο πιο πίσω, στο 5.50, τοποθετείται ο Πίτερ Τέρκσον από την Γκάνα — μια υποψηφιότητα που θα μπορούσε να γράψει ιστορία ως η πρώτη αφρικανική παποσύνη στη σύγχρονη εποχή. Κοντά του, σε επίπεδο αποδόσεων και προφίλ, στο 7.0, βρίσκεται ο καρδινάλιος Ρόμπερτ Σάρα από τη Γουινέα, ένας ιεράρχης με έντονα παραδοσιακές απόψεις, τον οποίο αρκετοί συντηρητικοί καθολικοί αποκαλούν με προσδοκία «αντι-woke Πάπα», ως αντίβαρο στην κυριαρχία της προοδευτικής τάσης κατά τη δεκαετία Φραγκίσκου.