Οικονομία|22.04.2020 07:24

Skroutz – CVC: Το χρονικό του πρώτου mega-deal στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Γιώργος Μανέττας

Το πρώτο μεγάλο deal εν μέσω πανδημίας σηματοδοτεί η είσοδος της CVC Partners στην Skroutz. Ο αμερικάνικος επενδυτικός κολοσσός αποφάσισε να τοποθετηθεί στη δημοφιλή πλατφόρμα αναζήτησης προϊόντων, επιλέγοντας να «αγνοήσει» τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια οικονομία. Βοήθησε βέβαια το γεγονός πως η επένδυση γίνεται σε μια δυναμική εταιρεία που εκτοξεύθηκε μέσα στην κρίση του κορονοϊού και η οποία δραστηριοποιείται σε έναν κλάδο με τεράστιες προοπτικές στην «μετά Covid-19 εποχή».

«Η επένδυση της CVC έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα και υπερβαίνει την εκτόξευση των ηλεκτρονικών πωλήσεων στην πανδημία», σημειώνουν κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση της Skroutz για να προσθέσουν πως «το μοντέλο λειτουργίας της Skroutz και όσα πέτυχε εντυπωσίασε τους ανθρώπους της CVC που αναζητούν ευκαιρίες στην Ελλάδα».

Εξάλλου, οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν πολύ πριν ξεσπάσει η υγειονομική κρίση. Συγκεκριμένα, οι δυο πλευρές άρχισαν να συζητούν από τον περασμένο Δεκέμβριο και να διερευνούν το ενδεχόμενο της μεταξύ τους συνεργασίας. Ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Skroutz εκδήλωσαν και άλλα funds του εξωτερικού, ωστόσο η διοικητική ομάδα της εταιρείας κατέληξε στην CVC καθώς θεώρησε πως κατέθεσε την πιο συμφέρουσα για αυτήν πρόταση.

Η Skroutz άρχισε να αναζητά στρατηγικό επενδυτή πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν αποφάσισε πως χρειάζεται κάποιον που θα την βοηθήσει να επιταχύνει την ανάπτυξή της με την τεχνογνωσία και την εμπειρία του. Το τελικό κείμενο της συμφωνίας αναμένεται να οριστικοποιηθεί μετά και την επικύρωση του deal από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η CVC θα αποκτήσει ποσοστό άνω του 33% που είναι η καταστατική μειοψηφία ενώ το μάνατζμεντ θα παραμείνει στην ιδρυτική ομάδα (Γιώργος Χατζηγεωργίου, Βασίλης Δήμος και Γιώργος Αυγουστίδης). Ποσοστό στην εταιρεία θα συνεχίσει να διατηρεί και το fund συμμετοχών Southbridge Europe Mezzanine, το οποίο συνέβαλε στην προσπάθεια των ιδρυτών να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας πριν από περίπου δυο χρόνια. Προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια εξαγορών και προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη νέων λύσεων και της εμπειρίας για τους χρήστες της πλατφόρμας.

Oι τρεις ιδρυτές της εταιρείας, Γ. Αυγουστίδης, Β. Δήμου και Γ. Χατζηγεωργίου,

Να σημειωθεί πως Skroutz θεωρείται η κορυφαία ιστοσελίδα ηλεκτρονικών αγορών στην Ελλάδα, καταγράφοντας σε μηνιαία βάση 8,5 εκατομμύρια μοναδικές επισκέψεις. Η CVC Partners είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity) στον κόσμο και σήμερα διαχειρίζεται assets αξίας άνω των 82 δισ. δολαρίων. Στην Ελλάδα έχει επενδύσει στο Υγεία, στο Metropolitan και σε μια σειρά από μαρίνες (του Φλοίσβου, της Ζέας, των Γουβιών στην Κέρκυρα και της Λευκάδας), μέσα από την εξαγορά της D-Marin από τον όμιλο Dogus.

ηλεκτρονικό εμπόριοξένα fundsελληνικές επιχειρήσειςonline αγορέςSkroutz.grεπενδύσεις