Οικονομία|27.04.2020 20:25

Παράταση υποβολής Α.Π.Δ μισθολογικής περιόδου Μαρτίου - Για ποιους ισχύει

Γιάννης Φώσκολος

Έως τις 15 Μαίου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης μισθολογικής περιόδου απασχόλησης Μαρτίου 2020, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η παράταση αυτή αφορά αποκλειστικά και μόνο τις επιχειρήσεις-εργοδότες των οποίων είτε είχε ανασταλεί η επιχειρηματική δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας όπως ορίζονται από τον Υπουργείο Οικονομικών.

Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν κανονικά εκτός ΚΑΔ υποχρεούνται να υποβάλλουν την ΑΠΔ Μαρτίου έως την ερχόμενη Πέμπτη.

Στο μεταξύ, αναμένεται υπουργική απόφαση ώστε να οριστεί νέο ειδικό έντυπο για τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης. Σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ, οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή αλλά και όσες υπολειτουργούν και πλήττονται βάσει ΚΑΔ υποχρεούνται να υποβάλλουν τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις για τους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή. Την ασφαλιστική κάλυψη, των εργαζομένων σε αναστολή αναλαμβάνει το κράτος και οι εισφορές τους θα υπολογιστούν  επί των ονομαστικών μισθών τους για χρονικό διάστημα 45 ημερών.

Τα λογιστήρια αναμένουν το νέο έντυπο και τις οδηγίες για την διαδικασία, ενώ ήδη διατυπώνονται διάφορα  ερωτήματα, όπως για παράδειγμα αν η παράταση καταλαμβάνει και επιχειρήσεις που συμπεριλαμβάνονται στους ΚΑΔ ως πληττόμενες αλλά δεν έχουν θέσει εργαζόμενους σε αναστολή τον Μάρτιο. Επίσης ζητούμενο είναι καθώς φαίνεται τι θα ισχύσει με τις ΑΠΔ επιχειρήσεων που έχουν εργαζόμενους οι οποίοι έλαβαν άδεια ειδικού σκοπού και με ποιο τρόπο θα καλυφθεί το τμήμα που οφείλεται από τον κρατικό  προϋπολογισμό, καθώς σύμφωνα με τους λογιστές αυτό επηρεάζει την μισθοδοσία. Υπενθυμίζεται πως το μέτρο της άδειας ειδικού σκοπού έχει παραταθεί έως τις 10 Μαίου και η σχετική δήλωση στην «Εργάνη» για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο πρέπει να γίνει έως 15 Μαίου.

λογιστέςεργαζόμενοιαναλυτική περιοδική δήλωση