Οικονομία|12.05.2020 21:27

Vodafone Ελλάδας: Επενδύσεις 500 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2024

Μαρία Λιλιοπούλου

Στη διαρκώς ανανεούμενη στρέβλωση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς με τη διαιώνιση της διαφοράς μεταξύ τιμών καταλόγου και πραγματικών τιμών, σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία απέδωσε τις διαπιστώσεις για υψηλότερες χρεώσεις στην Ελλάδα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης σε σημερινή διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Ερωτηθείς για τα ευρήματα της έρευνας της φινλανδικής συμβουλευτικής εταιρίας Rewheel για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τα οποία διαπίστωναν υψηλό επίπεδο τιμών στην κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα, ο κ. Μπρουμίδης επεσήμανε ότι η σύγκριση τιμών μεταξύ χωρων είναι μία πολύ σύνθετη διαδικασία και «απαιτεί την κατάλληλη μεθοδολογία και εμπειρία». Προσέθεσε μάλιστα ότι στη συγκεκριμένη μελέτη «υπάρχουν αρκετές ανακρίβειες και συμπεράσματα που δεν είναι ακριβή». Ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις για ζητήματα ανταγωνισμού, συμπλήρωσε πως παλαιότερα υπήρξε τέταρτη εταιρεία στην κινητή τηλεφωνία και πλέον σήμερα υπάρχει τέταρτη εταιρεία που θα βγει στην αγορά στην κινητή σε τιμές που έχουν καθοριστεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Τονισε επίσης με έμφαση ότι «η αγορά των τηλεπικοινωνιών είναι αγορά εντάσεως επενδύσεων. Τα τελευταία χρόνια οι εταιρίες του κλάδου επενδύουν για τα δίκτυά τους 700 εκατ. Ευρώ» είπε χαρακτηριστικά. Για το ζήτημα της υψηλής φορολογίας στην κινητή, ο κ. Μπρουμίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ένας συνδυασμός τιμολογιακής πολιτικής που επιταχύνθηκε τους τελευταίους μήνες και μείωσης της φορολογίας θα οδηγήσουν σε υψηλότερη χρήση data, σε συνδυασμό με ενίσχυση της χρήσης έξυπνων τηλεφώνων».

Ωστόσο – όπως προσέθεσε απαντώντας σε άλλη ερώτηση – δεν υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση για μείωση της φορολογίας, καθώς όταν η κουβέντα φτάνει στα φορολογικά, ακολουθεί το ζήτημα του εάν υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος και «παρόλο που όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να μειωθεί η φορολογία, δεν υπάρχει κάποιο σημάδι για το πότε μπορεί να γίνει αυτό», τόνισε. Ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδας παραδέχτηκε ότι η διαφορά μεταξύ τιμών τιμοκαταλόγου και πραγματικών «δεν είναι καλή πρακτική» τονίζοντας ότι ενισχύθηκε την περίοδο της οικονομικής κρίσης και προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο ο κλάδος να ξεφύγει απ΄αυτό.

Σύμφωνα με τον κ. Μπρουμίδη, ο κορονοϊός επιτάχυνε τη μαζική υιοθέτηση νέων τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά κάνοντας πραγματικότητα στις περίπου επτά εβδομάδες του lockdown κινήσεις που ήταν μεν προδιαγεγραμμένες αλλά θα χρειάζονταν 1 με 1,5 χρόνο για να υλοποιηθούν.

Επενδύσεις

Στον προγραμματισμό της εταιρίας συγκαταλέγεται η επένδυση 500 εκατ. ευρώ έως το 2024 για την δημιουργία των πιο σύγχρονων ψηφιακών υποδομών στην Ελλάδα, με επίκεντρο τα δίκτυα οπτικών ινών, το 5G, το περιεχόμενο και τις τεχνολογικές υπηρεσίες νέας γενιάς για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με στόχο να βοηθήσει τη χώρα να κάνει ένα άλμα προς το ψηφιακό αύριο. Επιπλέον, η Vodafone ξεκινά ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα στο πλαίσιο του οποίου θα ποντιστούν δύο καλώδια οπτικών ινών σε Αιγαίο και Ιόνιο αντίστοιχα, που υπόσχονται νέες δυνατότητες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις δέκα νησιών της χώρας.

Συγκεκριμένα, το έργο αφορά την κατασκευή και πόντιση ενός υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 610 χλμ. που θα συνδέσει την Αττική με Σύρο, Τήνο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη, Κω, Ρόδο και Κρήτη. Επιπλέον, θα ποντιστεί και δεύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο, μήκους 30 χλμ., που θα συνδέσει την ηπειρωτική χώρα με την Κέρκυρα. Το έργο έχει προϋπολογισμό ύψους 40 εκατ. ευρώ και θα διευρύνει το αποτύπωμα του ομίλου Vodafone στα παγκόσμια δίκτυα, αλλά και τον ρόλο της Ελλάδας στις διεθνείς τηλεπικοινωνίες.

Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε ο κ. Μπρουμίδης, η Vodafone ολοκλήρωσε το επενδυτικό πρόγραμμα της περιόδου 2015 - 2019 ύψους 590 εκατ. ευρώ, μέρος του οποίου αφορούσε και τη δημιουργία ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών πανελλαδικά. Συγκεκριμένα, έχουν αποπερατωθεί τα δίκτυα FTTH και FTTC που κατασκεύασε η Vodafone σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Βέροια, Βόλο και Κοζάνη, παρέχοντας πρόσβαση σε υψηλές ταχύτητες σε 350.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Επιπλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν το φθινόπωρο του 2020 και τα υπόλοιπα έργα κατασκευής δικτύων FTTH σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα τα οποία θα προσφέρουν νέες δυνατότητες και απεριόριστη χωρητικότητα δικτύου σε ακόμη 100.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις των τριών μεγαλύτερων ελληνικών πόλεων.

Πώς κινήθηκε η εταιρία την περίοδο του lockdown

Καθόλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας με την εμφάνιση της πανδημίας, η Vodafone υλοποίησε ένα ολιστικό σχέδιο δράσης, που είχε έξι τομείς: Την προστασία και ασφάλεια των εργαζομένων, τη διασφάλιση της απρόσκοπτης επικοινωνίας για όλους, τη διάθεση λύσεων για εργασία και εκπαίδευση από απόσταση, τη συμπαράσταση σε επιχειρήσεις που πλήττονται, τη στήριξη της κοινωνίας και διευκόλυνση της επικοινωνίας και ψυχαγωγίας από το σπίτι καθώς τη συμβολή στην προσπάθεια της πολιτείας για αντιμετώπιση της πανδημίας προχωρώντας σε δράσεις συνολικού κόστους 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Οπως τόνισε ο κ. Μπρουμίδης, το δίκτυο άντεξε και μετά τις πρώτες ημέρες επανήλθε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά που είχε πριν την επέλαση της πανδημίας. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η αύξηση στις υπηρεσίες φωνής ξεπέρασε το 90%, στα data σταθερης το 50%, στο Vodafone TV το 50%, ενώ η κίνηση σε πλατφόρμες όπως το Netflix αυξήθηκε κατά 80%.

Αναφερόμενος στα οικονομικά αποτελέσματα της χρονιάς, την οποία χαρακτήρισε «ισχυρή», τόνισε ότι τα έσοδα από υπηρεσίες του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 884 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 3% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Το EBITDA διαμορφώθηκε στα 304 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 4,5%. Μέχρι τέλος Μαρτίου η εταιρεία διέθετε 945.000 πελάτες στην τηλεφωνία και 125.000 συνδρομητές στη VodafoneTV.

Vodafoneεπενδύσεις