Οικονομία|18.05.2020 15:21

Εξαγωγές: Αντεξαν τα επεξεργασμένα μάρμαρα

Newsroom

Η βιομηχανία μαρμάρου αποδεικνύεται ως ένας από τους πιο… ανθεκτικούς εξαγωγικούς κλάδους. Παρά τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε ο κορονοϊός, ο κλάδος παραμένει ισχυρός συνεισφέροντας σημαντικά ποσά στην οικονομία. Το πρώτο τρίμηνο του 2020 με την πανδημία σε πλήρη εξέλιξη οι ελληνικές επιχειρήσεις κατάφεραν να εξάγουν συνολικά προϊόντα αξίας 63 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, οι εξαγωγές ακατέργαστου μαρμάρου της Ελλάδας κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2020 παρουσίασαν μεγάλη μείωση τόσο στην αξία όσο και στην ποσότητα των εξαγωγών, σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο του περασμένου έτους. Η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη τόσο στην αξία όσο και στην ποσότητα των εξαγωγών σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019, ξεπερνώντας το ποσοστό του 50%.

Όσον αφορά τις εξαγωγές επεξεργασμένου μαρμάρου, τα νέα είναι πιο ενθαρρυντικά καθώς υπήρξε μια ελαφριά αύξηση τόσο της αξίας όσο και της ποσότητας των εξαγωγών το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2019. Αντίθετα, οι εξαγωγές επεξεργασμένου μαρμάρου ακολούθησαν μια μικρή πτωτική τάση τόσο στην αξία όσο και στην ποσότητα σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2020 η Ελλάδα εξήγαγε ακατέργαστο μάρμαρο αξίας 27,34 εκατομμυρίων ευρώ και επεξεργασμένο μάρμαρο αξίας 35,66 εκατομμυρίων ευρώ

εξαγωγέςμάρμαρο