Οικονομία|27.05.2020 16:20

Θεσσαλονίκη: Θετικές εξελίξεις για ΔΕΘ και Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας

Εύρης Τσουμής

Θετικές ειδήσεις είχε τόσο για τη ΔΕΘ όσο και για την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος επισκέφθηκε χτες τη Θεσσαλονίκη και είχε συναντήσεις με θεσμικούς παράγοντες κι εκπροσώπους φορέων και επαγγελματικών και παραγωγικών τάξεων. Ο πρωθυπουργός άναψε το «πράσινο φως» για την πραγματοποίηση της φετινής 85ης γενικής Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, η οποία όμως θα είναι προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα που έχει θέσει η πανδημία του κορονοϊού.

Τα εγκαίνια θα γίνουν από τον ίδιο στις 5 Σεπτεμβρίου, όπως έχει καθιερωθεί. Αυτό που παραμένει ανοικτό όμως είναι το αν η ομιλία του πρωθυπουργού θα γίνει σε κλειστό χώρο μπροστά σε ένα περιορισμένο ακροατήριο 500-600 ατόμων  ή σε ανοικτό χώρο με τις καρέκλες τοποθετημένες σε απόσταση μεταξύ τους μπροστά σε ένα πολύ μεγαλύτερο ακροατήριο. Από τα πολύ θετικά είναι πως προχωράει κανονικά η συμμετοχή της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας αλλά η γενική έκθεση θα είναι μικρότερη σε σχέση με προηγούμενες διοργανώσεις. Είναι πολύ πιθανό να μη χρησιμοποιηθούν όλα τα περίπτερα και οι χώροι, ενώ θα κυριαρχήσουν οι επιχειρηματικές συναντήσεις B2B.

Σε κάθε περίπτωση η διοργάνωση θα προχωρήσει κανονικά με την εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα εγκρίνουν οι λοιμωξιολόγοι, όπως είπε στο ethnos.gr ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρος Καράογλου. Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του εκθεσιακού φορέα επισημαίναι πως η φετινή ΔΕΘ, θα είναι προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας. «Το περιεχόμενο και το πρόγραμμα της Έκθεσης θα τροποποιηθούν ανάλογα με τα πρωτόκολλα που θα ακολουθηθούν για τη φετινή διοργάνωση. Για τις τροποποιήσεις αυτές η ΔΕΘ-Helexpo έχει στενή συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, τον ΕΟΔΥ και τον εκθεσιακό οργανισμό της Κολωνίας, που είναι υπεύθυνος για τη συμμετοχή της Γερμανίας ως Τιμώμενης Χώρας στην 85η ΔΕΘ» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΔΕΘ-Helexpo.

Ανάπλαση ΔΕΘ

Παράλληλα όπως τονίστηκε στις συσκέψεις που είχε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, προχωράει και η ανάπλαση της ΔΕΘ. Τον Ιούνιο πρόκειται να πραγματοποιηθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το νέο «πρόσωπο» της ΔΕΘ ενώ μέχρι το τέλος του 2020 θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.

Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας

Είναι πολύ πιθανό μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας να έχει ολοκληρωθεί η παραχώρηση της έκτασης στην ανατολική Θεσσαλονίκη από το υπουργείο Οικονομικών στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας προκειμένου να προχωρήσει το τολμηρό σχέδιο της δημιουργίας του τεχνολογικό πάρκο THESS-INTEC. Αυτό προέκυψε από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη χτες στη Θεσσαλονίκη. «Στην αρχική ρύθμιση προσθέσαμε κάποια φορολογικά κίνητρα. Είναι πολύ πιθανό το τελικό κείμενο να πάει στη Βουλή ακόμα και την ερχόμενη Πέμπτη» είπε στο ethnos.gr ο κ. Καράογλου.

Το κράτος παραχωρεί έκταση 760 στρεμμάτων, για τη δημιουργία του πάρκου αλλά για την υλοποίηση όλου του πρότζεκτ απαραίτητη προϋπόθεση είναι ότι θα βρεθούν και ιδιωτικά κεφάλαια που σε πρώτη φάση υπολογίζονται σε 70 με 80 εκατ. ευρώ.

Ο υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης

Όπως τόνισε στο ethnos.gr o υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρος Καράογλου "ως Κυβέρνηση θέλουμε να μιλούν οι πράξεις μας! Και η δίωρη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους φορείς της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Διοικητήριο, επιβεβαίωσε ότι τα μεγάλα έργα της πόλης προχωρούν σύμφωνα με τα σφιχτά αλλά ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί.

»Το κυβερνητικό έργο δεν σταμάτησε ούτε μια ημέρα, παρά την πανδημία, γεγονός που αποτυπώνεται στην πρόοδο τόσο της ανάπλασης της ΔΕΘ-Helexpo όσο και της δημιουργίας του τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς "Thess Intec", με επίκεντρο την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας.

»Όσον αφορά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, οι πύλες της θα ανοίξουν κανονικά το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία. Τα εγκαίνια της θα τελεστούν από τον Πρωθυπουργό, όπως δήλωσε ο ίδιος στις δηλώσεις που έκανε στο ΥΜΑΘ, ενώ η φετινή διοργάνωση θα είναι λίγο διαφορετική χωρίς ωστόσο να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της. Και όταν λέω διαφορετική, εννοώ μικρότερη και εστιασμένη πιο πολύ στο κομμάτι των b2b συναντήσεων.

»Αναφορικά με την πορεία της ανάπλασης προχωρούμε δυναμικά. Εντός του Ιουνίου προκηρύσσεται ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, ενώ με την ολοκλήρωση του το πρώτο τρίμηνο του 2021, θα ακολουθήσει και η προκήρυξη των λοιπών μελετών. Εξίσου αποφασιστικά προχωράμε και για την ολοκλήρωση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, πάντα εντός των χρονοδιαγραμμάτων με τα οποία είχαμε δεσμευτεί, ώστε οι νέες εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Helexpo να εγκαινιαστούν τον Σεπτέμβριο του 2026, όταν ο θεσμός συμπληρώνει 100 χρόνια.

»Όσον αφορά στο τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς "Thess Intec", ήδη το οικόπεδο των 760 στρεμμάτων που βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" και θα στεγαστεί το όλο εγχείρημα, έχει μεταβιβαστεί από το Υπερταμείο στο υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η νομοθετική διαδικασία για τη μεταβίβαση της έκτασης από το Ελληνικό Δημόσιο προς την ΑΖΚ για την κατασκευή του Πάρκου.

Σε αυτό το πλαίσιο, καταθέσαμε τροπολογία η οποία σχετίζεται όχι μόνο  με τη μεταβίβαση του οικοπέδου στην ΑΖΚ, αλλά με το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο και την ύπαρξη φορολογικών κινήτρων με τα οποία θα μπορούν να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον εγκατάστασης στο "Thess Intec". 

Έπρεπε να πάρουμε έγκριση από τρία Υπουργεία (Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Οικονομικών) και αφού την εξασφαλίσαμε με συντονισμένες κινήσεις, προχωρούμε κανονικά στο επόμενο στάδιο υλοποίησης ενός εμβληματικού έργου το οποίο θα καθιερώσει τη Θεσσαλονίκη ως πόλη της καινοτομίας και της τεχνολογίας».

ΔΕΘκαινοτομία