Οικονομία|04.06.2020 16:18

ΔΕΘ: Απώλειες τζίρου 1,5 εκατ. € - Ενθουσιασμός για τη διοργάνωση της 85ης ΔΕΘ

Ντέπη Χιωτοπούλου

«Η 85η ΔΕΘ θα είναι το αποκορύφωμα της νέας εκκίνησης, το μόνο που φοβάμαι είναι το θέμα των επιχειρήσεων, οι οποίες υποφέρουν» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης, στο πλαίσιο των Destination Update Webinar #3 Thessaloniki Convention Bureau: Η μεγάλη πρόκληση για τη Βιομηχανία των Συναντήσεων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την υποστήριξη του Thessaloniki Convention Bureau.

Όπως ανέφερε ο κ. Ποζρικίδης, «με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό πάμε να δούμε πώς θα διοργανώσουμε τη ΔΕΘ. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να έχουμε στο μυαλό μας διαφορετικά μεγέθη. Θα έχουμε μια συγκεκριμένη χωρητικότητα όσον αφορά την επισκεψιμότητα. Αρα, αυτά τα νούμερα των 300.000 που είχαμε τα περασμένα χρόνια, δεν πρόκειται να τα έχουμε, διότι η χωρητικότητα δεν θα το επιτρέψει, μπορεί να έχουμε 100.000 – 120.000».

Αναφέρθηκε επίσης, ότι εφόσον δεν επιτραπούν, μέχρι τότε, οι συναυλίες, δεν θα υπάρχει το βραδινό ψυχαγωγικό πρόγραμμα. «Όμως, θα κάνουμε focus στο κομμάτι Β2Β, στο εκπαιδευτικό, σε άλλα πολιτιστικά γεγονότα, που μπορεί να μην έχουν 2.000 άτομα, αλλά 300 με τις τηρούμενες αποστάσεις» είπε ο κ. Ποζρικίδης.  

Ζημίες 1,5 εκατ. ευρώ

Από την ημέρα της εξάπλωσης του κορονοϊού και το γενικό lockdown η ΔΕΘ- Helexpo όπως ανέφερε ο κ. Ποζρικίδης, έχει απώλειες τζίρου περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, λέγοντας ότι η αρχή της ισορροπίας για τον εκθεσιακό κλάδο θα αρχίσει να γίνεται μέχρι τον έκτο του επόμενου χρόνου.

Να σημειώσουμε ότι η ΔΕΘ-Helexpo με την ΔΕΘ αλλά και τις 15 και πλέον κλαδικές εκθέσεις που περιλαμβάνει στην ετήσια ατζέντα της, υποδέχεται πάνω από 1 εκατ. επισκέπτες ετησίως. Σ’ ότι αφορά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, από την έναρξη λειτουργίας της (3 Οκτωβρίου 1926) δεν έχει πραγματοποιηθεί μόνο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1940) με επανέναρξη το 1951.

Τιμώμενη χώρα η Γερμανία

Με τη Γερμανία να είναι η Τιμώμενη Χώρα στην 85η ΔΕΘ που θα διεξαχθεί 5 – 13 Σεπτεμβρίου, στους εκθεσιακούς χώρους της ΔΕΘ- Helexpo στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Ποζρικίδης επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό γεγονός, ότι η πρώτη εκθεσιακή δραστηριότητα οργανωμένα, της Γερμανίας ως κράτος, θα είναι η παρουσία της στην ΔΕΘ διευκρινίζοντας ότι η Γερμανία έχει ακυρώσει πριν το Σεπτέμβριο όλες τις εκθέσεις του εξωτερικού.

«Αρα, στις 5 Σεπτεμβρίου, που είναι η πρώτη μέρα της 85ης ΔΕΘ θα είναι και η πρεμιέρα, ίσως και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενός εκθεσιακού γεγονότος, που θα αποτελέσει μήνυμα για τη νέα πραγματικότητα» είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ- Helexpo.

Να σημειώσουμε ότι ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης είχε προσκαλέσει την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ στη Θεσσαλονίκη, να εγκαινιάσουν την 85 ΔΕΘ, με τον κ. Ποζρικίδη να εκφράζει την αισιοδοξία του ότι, μέχρι τότε, θα κυλήσουν όλα ομαλά, και έτσι θα έχουν υψηλού κύρους και διακρατικές συμφωνίες.

Ακυρώθηκαν 10.000 εκθέσεις παγκοσμίως

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ενωση Εκθέσεων, από την εξάπλωση του κορονοϊού έχουν ακυρωθεί 10.000 εκθέσεις παγκοσμίως και έχουν χαθεί περί τα 80 δις. ευρώ σε άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένες επιχειρήσεις σε σχέση με τον εκθεσιακό κλάδο.

Σε επίπεδο Ευρώπης έχουν χαθεί περίπου 29 δις ευρώ και περίπου 250.000 θέσεις εργασίας.

85η ΔΕΘΚορονοϊόςΔΕΘ-Helexpo