Οικονομία|09.06.2020 15:41

Σε τρία χρόνια το τεχνολογικό πάρκο μαμούθ της Θεσσαλονίκης

Newsroom

Σε τρία χρόνια, το καλοκαίρι του 2023, θα είναι έτοιμο και θα λειτουργεί το μεγάλο εμβληματικό τεχνολογικό πάρκο της Θεσσαλονίκης Thess Intec, που θα κατασκευαστεί στην περιοχή της Περαίας σε έκταση 760 στρεμμάτων. Τα οφέλη από τη λειτουργία του είναι εντυπωσιακά, όπως αναφέρεται στην προμελέτη του έργου. Σε μια πενταετία η προστιθέμενη αξία που θα παραχθεί θα είναι πάνω από 430 εκατ. ευρώ, ενώ στη δεκαετία το ποσό αυτό θα φτάσει στα 2 δισ. ευρώ. Στο τεχνολογικό πάρκο, όταν αυτό θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη, θα απασχολούνται περίπου  7.000 άτομα.

Το έργο παρουσίασαν ο υφυπoυργός Μακεδονίας Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο πρόεδρος του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης Α.Ε. Νίκος Ευθυμιάδης και ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας ΑΕ (ΑΖΚ), Κυριάκος Λουφάκης.

Το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου είναι σφιχτό. Mέχρι τέλος Ιουλίου θα έχει συσταθεί η Εταιρεία Ανάπτυξης και Διαχείρισης του τεχνολογικού Πάρκου, με συμμετοχή κατά 42% της ΑΖΚ και άλλων δημόσιων φορέων (ΑΠΘ, ΕΚΕΤΑ, Τοπική Αυτοδιοίκηση) και 58% του ιδιωτικού τομέα. Τον Αύγουστο θα ανατεθούν δύο συμβάσεις, μια για την πολεοδόμηση της γης και μία για την επικαιροποίηση του πλάνου υλοποίησης του έργου. Μέχρι την Ανοιξη του 2022 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο και τέλος το καλοκαίρι του 2023 το πάρκο θα πρέπει να είναι έτοιμο να λειτουργήσει.

Χρηματοδότηση μαμούθ

Το μεγάλο στοίχημα όμως της διοίκησής του είναι η χρηματοδότηση του έργου. Η α’ φάση είναι προϋπολογισμού φτάνει τα 60 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν συνολικά για την ολοκλήρωση του Thess Intec. «Λεφτά υπάρχουν» είπε στη διάρκεια συνέντευξη τύπου o κ. Ευθυμιάδης και εμφανίστηκε βέβαιος ότι τα κεφάλαια δεν θα είναι δύσκολο να βρεθούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία ΄που παρουσιάστηκαν μέχρι τώρα έχουν υπογραφεί 67 μνημόνια συνεργασίας με εταιρίες και οργανισμούς. Όπως πρόσθεσε ο κ. Ευθυμιάδης στόχος είναι να αποτελέσει το Thess Intec «άξονα αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και να μπούμε στο κλαμπ των χωρών που παράγουν προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία».

«Για εμάς στη Θεσσαλονίκη, στη Μακεδονία, στη Βόρεια Ελλάδα, το Τεχνολογικό Πάρκο είναι εφάμιλλο με την επένδυση του Ελληνικού στην Αθήνα. Τόσο μεγάλη σημασία του δίνουμε», τόνισε ο κ. Καράογλου.

«Η Πολιτεία από την πλευρά της έκανε αυτό που έπρεπε να πράξει. Τώρα είναι η σειρά της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και του Τεχνολογικού Πάρκου, να προχωρήσουν στη σύσταση της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου , της ΕΑΝΕΠ και, να συγκεντρώσουν τα χρήματα που απαιτούνται για να προχωρήσει το έργο», είπε ο κ. Καράογλου.

Όπως τόνισε ο κ. Λουφάκης, η ΑΖΚ θα αποτελεί τη δικλείδα ασφαλείας ώστε να διασφαλίζεται πως το πάρκο θα λειτουργεί σωστά και σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί.

τεχνολογίατεχνολογικό πάρκοΘεσσαλονίκη