Οικονομία|15.06.2020 12:20

Ιστορική αλλαγή στον ΣΕΒ - Ποιος είναι ο Δ. Παπαλεξόπουλος

Γιώργος Μανέττας

Ιστορική για πολλούς λόγους χαρακτηρίζεται η φετινή γενική συνέλευση του ΣΕΒ που πραγματοποιείται σήμερα. Πρώτον, γιατί πρόκειται να εκλέξει νέο πρόεδρο τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, ο οποίος ηγείται της κορυφαίας ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν και αποτελεί μέλος μιας από τις πιο εμβληματικές οικογένειας της ελληνικής βιομηχανίας και δεύτερο γιατί η εκλογή θα γίνει μέσω ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας… ελέω Covid-19.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος διαθέτει πολυετή παρουσία στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου και θεωρείται το πλέον κατάλληλο πρόσωπο για να αναλάβει τα ηνία του Συνδέσμου, τη δεδομένη συγκυρία. Όπου η ενδυνάμωση της βιομηχανικής παραγωγής είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Μάλιστα, κατά την ομιλία του θα αναφερθεί στη σημασία της βιομηχανίας για την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας, μέσα από τη δημιουργία καλά αμειβόμενων, υψηλής εξειδίκευσης και σταθερών θέσεων εργασίας ενώ θα τονίσει τις προκλήσεις στις οποίες καλούμαστε ως χώρα να ανταποκριθούμε με βασικό το ψηφιακό μετασχηματισμό, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με τις παραγωγικές ανάγκες και την ενίσχυση των δεξιοτήτων.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος παραλαμβάνει τη σκυτάλη από τον Θεόδωρο Φέσσα, ο οποίος κράτησε τα ηνία του Συνδέσμου για έξι ολόκληρα χρόνια και τρεις διαδοχικές θητείες.

Who is Who

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός  (Dipl. EL-Ing. ETH, 1985) στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο Ζυρίχης και Διοίκηση Επιχειρήσεων (Μ.Β.Α.,1987) στο Πανεπιστήμιο HARVARD των ΗΠΑ. Εργάσθηκε ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων στην  McKinsey & Company Inc. στις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Από το 1989 εργάστηκε στην ΑΕ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ σε διάφορες οικονομικές θέσεις  και το 1996 ορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος.

Είναι Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Είναι, επίσης, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας Βιομηχάνων για τη Βιομηχανία (European Roundtable for Industry – ERT) και Πρόεδρος της Επιτροπής του ERT για την Ενεργειακή Μετάβαση και Κλιματική Αλλαγή.

Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδοςελληνικές επιχειρήσειςβιομηχανίαΤιτάν