Οικονομία|15.06.2020 23:36

Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: Επενδύστε στις εταιρείες σας – Αναλάβετε μερίδιο του βάρους της κρίσης

Newsroom

Μήνυμα προς τις επιχειρήσεις μέλη του ΣΕΒ να κρατήσουν στάση κοινωνικής ευθύνης και να αναλάβουν το μερίδιο του βάρους της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της φετινής ΓΣ του Συνδέσμου. Παράλληλα κάλεσε τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στις επιχειρήσεις τους ώστε να επιβεβαιωθεί η εκτίμηση ότι το 2021 μπορεί να υπάρξει σημαντική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ενώ προανήγγειλε νέο πακέτο μείωσης φορολογικών βαρών με επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

«Εμείς κάναμε το δικό μας κομμάτι. Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις σε αυτή την κρίση για να στηρίξουν με τη σειρά τους την απασχόληση», σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνομιλία που είχε με τον νέο πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο. «Αυτό που πρέπει να κάνετε εσείς είναι να επενδύετε στις εταιρείες σας. Ακόμα και οι μέτοχοι να κάνετε, εφόσον χρειαστεί, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Έτσι θα καταφέρουμε να επιβεβαιώσουμε αυτό που λέμε, ότι δηλαδή το 2021 η ανάκαμψη μπορεί να είναι σημαντική», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

T

«Όπως εξήγησα στη Βουλή η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η προστασία των θέσεων εργασίας και η διευκόλυνση του ιδιωτικού τομέα, ώστε να παραμείνει ενεργός», είχε σημειώσει λίγη ώρα νωρίτερα απ’ το βήμα της ΓΣ του ΣΕΒ ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας:

«Οι επιχειρήσεις που βλέπουν τον τζίρο τους να υποχωρεί, που βλέπουν την απειλή μέχρι και του κλεισίματος, ίσως αναγκαστούν να αναδιατάξουν το προσωπικό τους. Δεν πρέπει, όμως, να αναδιαρθρωθεί και ο αριθμός των θέσεων εργασίας. Για αυτό ακριβώς σχεδιάσαμε και ήδη δρομολογούμε το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Το κράτος θα επιδοτεί τους μισθούς και ένα μεγάλο μέρος των ασφαλιστικών εισφορών όσων εργάζονται με μειωμένο ωράριο, ώστε να μη χαθούν οι ίδιες οι δουλειές. Πρόκειται για ένα προσωρινό σχέδιο, που εξασφαλίζει σχεδόν ακέραια την αμοιβή στον εργαζόμενο, ακόμα και αν αυτός απασχολείται το μισό χρόνο. Είναι ένα σχέδιο που βοηθά τον επιχειρηματία να ξεπεράσει μία δύσκολη συγκυρία και να ορθοποδήσει. Βοηθά, τελικά, ολόκληρη την κοινωνία, που ξορκίζει τον κίνδυνο των απολύσεων και της ανεργίας...», τόνισε ο πρωθυπουργός.

T

«Καλώ τα μέλη σας να αξιοποιήσουν το σχήμα αυτό στον μέγιστο βαθμό. Είναι ένα σχήμα που θα έχει ειδική αναφορά στον κόσμο του τουρισμού. Και καθώς πολλά ξενοδοχεία θα βρεθούν ποσοστά στο δίλημμα εάν πρέπει ή δεν πρέπει να ανοίξουν φέτος, η δική μας ισχυρή παρότρυνση είναι να ανοίξουν. Και να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε μία πραγματικότητα που τη βλέπουμε ήδη μπροστά μας… Είναι ένας τρόπος οι εύρωστες επιχειρήσεις να βοηθήσουν με τον τρόπο τους σε αυτή την δίκαιη κατανομή βαρών. Αυτή είναι η υπεύθυνη στάση σήμερα, την οποία περιμένουμε από τις επιχειρήσεις και είμαι σίγουρος ότι επιχειρηματικός κόσμος θα ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα...», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε τη σημαντική δουλειά που έχει κάνει η κυβέρνηση. «Ο περιορισμός των απωλειών από την πρόσφατη κρίση θα ήταν μια Χίμαιρα σήμερα, εάν δεν είχε προηγηθεί μία σοβαρή κυβερνητική δουλειά. Εάν δεν είχαμε νομοθετήσει μέτρα για τη διευκόλυνση των επενδύσεων. Την ελάφρυνση από φόρους. Τη συρρίκνωση της γραφειοκρατίας. Ρυθμίσεις που πέρυσι είχα εξαγγείλει από αυτό εδώ το βήμα και έχουν ήδη γίνει πράξη. Ρυθμίσεις που είναι έτοιμες να ξεδιπλώσουν τη δυναμική τους, ώστε να δημιουργηθούν νέες δουλειές και να παραχθεί νέος πλούτος προς όφελος όλων... Η μείωση του συντελεστή φόρου των εταιρειών από το 28% στο 24% και η μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%. Και σύντομα θα ανακοινωθεί και ένα νέο πακέτο μείωσης φορολογικών βαρών. Το ειδικό καθεστώς για αλλοδαπούς επενδυτές που φιλοδοξεί να καταστήσει την Ελλάδα ελκυστική φορολογική κατοικία για πρόσωπα με σημαντικά περιουσιακά στοιχεία. Θα ακολουθήσει και ένα αντίστοιχο τέτοιο πρόγραμμα για πολίτες του εξωτερικού με μικρότερο πλούτο, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ακίνητη περιουσία στη χώρα μας. Μειώσαμε την προκαταβολή φόρου και έχουμε ήδη δεσμευτεί ότι αυτή θα μειωθεί πολύ περισσότερο...», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

T

Ο κ. Μητσοτάκης αφού συνεχάρη τον κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο για την εκλογή του στη θέση του προέδρου του ΣΕΒ καθώς και το νέο ΔΣ που αναδείχθηκε απ’ τις σημερινές αρχαιρεσίες μίλησε για την ανάγκη αναδιάρθρωσης με φόντο την επόμενη μέρα του κορονοϊού. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η πανδημία ανέκοψε τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας σημειώνοντας ωστόσο ότι ελήφθησαν μέτρα για να περιοριστούν οι επιπτώσεις με το Κράτος να κινητοποιεί 24 δις ευρώ και να «εξελίσσεται ακόμα και ο βασικός εργοδότης στον ιδιωτικό τομέα».

Ο πρωθυπουργός θύμισε ότι η Ελλάδα εντάχθηκε στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, τα ελληνικά ομόλογα γίνονται πια δεκτά από την ευρωπαϊκή τράπεζα, η χώρα εξακολουθεί να μπορεί να δανείζεται με ευνοϊκούς όρους και χαμηλά επιτόκια.

T

«Ο δείκτης οικονομικού κλίματος λίγο πριν την πανδημία βρέθηκε στο ψηλότερο σημείο εδώ και 19 χρόνια και σήμερα παρά την πτώση είναι δέκα μονάδες πάνω από την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα δεδομένα αυτά προσφέρουν υλικό για να συνεχιστεί το χτίσιμο της οικονομικής ανάταξης με υπόβαθρο τις τομές που πρέπει ακόμη να γίνουν στο επιχειρηματικό τοπίο. Με εφόδιο την εμπιστοσύνη προς την πολιτεία και την κοινωνική ευθύνη, δεδομένα που κατακτήθηκαν. Και πυξίδα τις μεταρρυθμίσεις πολλές από τις οποίες επιταχύνθηκαν και με θεμελιώδη αρχή τον δίκαιο επιμερισμό των βαρών από την θύελλα» είπε. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι θα είμαστε πιο έτοιμοι για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Κρίσιμο μέγεθος η μεταποίηση

«Η παραγωγή και η μεταποίηση παραμένουν ένα κρίσιμο μέγεθος για το σήμερα και το αύριο κάθε χώρας» προσέθεσε. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η πανδημία ανέδειξε τη δυνατότητα της "μικρής" Ελλάδας να ξεχωρίζει ως θετικό διεθνές παράδειγμα μετά από πολλά χρόνια». «Το κράτος που συχνά προκαλεί τα παράπονά μας λειτούργησε συνεκτικά και αποτελεσματικά και έδωσε σε όλους αίσθημα ασφάλειας, εμπιστοσύνης και υπερηφάνειας» είπε. «Η έννοια της νέας εμπιστοσύνης που χτίζεται ανάμεσα σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους, στο κράτος, τις επιχειρήσεις, τον κόσμο της εργασίας, την κοινωνία των πολιτών, είναι κάτι που δεν πρέπει να απεμπολήσουμε βαδίζοντας προς την κανονικότητα» σημείωσε.

T

Υπογράμμισε τη σημασία των πολιτικών που έχουν ως στόχο να φρενάρουν τις απολύσεις και να στηρίξουν την απασχόληση και ειδικά του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το οποίο όπως είπε πρέπει να αξιοποιηθεί ειδικά σε επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχεία και κάλεσε τις επιχειρήσεις να τηρήσουν στάση ευθύνης. «Καθώς πολλά ξενοδοχεία θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα εάν πρέπει ή όχι να ανοίξουν, η δική μας παρότρυνση είναι να ανοίξουν και να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» είπε, προσθέτοντας ότι αυτός θα είναι ένας τρόπος οι τουριστικές επιχειρήσεις να συνεισφέρουν στη δίκαιη κατανομή βαρών. «Αυτή είναι η υπεύθυνη στάση που περιμένουμε από τις επιχειρήσεις» υπογράμμισε.

Έδωσε επίσης έμφαση στην προστιθέμενη αξία της απασχόλησης από το σπίτι, σχολιάζοντας πως είναι ένας διαφορετικός τρόπος που δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους και ειδικά στις γυναίκες ευελιξία.

Εκπαίδευση και κυκλική οικονομία

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κρίση δίνει μία ευκαιρία για μετασχηματισμό της οικονομίας και πρόσθεσε πως αυτή δεν θα πρέπει να πάει χαμένη. Μία από τις σημαντικότερες ενέργειες, όπως είπε, είναι η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, για την οποία και θα προωθηθεί σχετικό νομοσχέδιο επαγγελματικής εκπαίδευσης. Το νέο Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, όπως είπε, θα προβλέπει πρότυπα επαγγελματικά λύκεια και σχολές, με τοπικό και περιφερειακό χαρακτήρα όπου είναι απαραίτητο.

Τέλος, ο πρωθυπουργός απαρίθμησε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη διευκόλυνση του επιχειρείν και των επενδύσεων.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΣΕΒ