Πολιτική|27.04.2024 22:10

Μπάιντεν – Ερντογάν: Το οργιώδες παρασκήνιο της αναβολής της συνάντησης

Newsroom

Οργιώδες είναι το παρασκήνιο πίσω από την ακύρωση της συνάντησης του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον. Με φόντο τις αναφορές των τουρκικών ΜΜΕ, αλλά και τις διαρροές τούρκων αξιωματούχων στο Bloomberg, όπως φαίνεται οι ΗΠΑ ήταν αυτές που ώθησαν την κατάσταση σε αναβολή ή ακύρωση της συνάντησης.

Το παρασκήνιο της ακύρωσης της συνάντησης Μπάιντεν με Ερντογάν

Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε η Γεωργιά Γαραντζιώτη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, οι ΗΠΑ ζητούσαν διαβεβαιώσεις από τον Τούρκο πρόεδρο ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο οβάλ γραφείο δεν θα αναφερθεί στη Χαμάς, η οποία από το 1997 βρίσκεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.  Επίσης, οι ΗΠΑ,  ζητούσαν από τον Τούρκο πρόεδρο στις δηλώσεις του να μη μιλήσει εναντίον του Ισραήλ. Ο Ερντογάν ωστόσο ήταν αρνητικός σε όλα αυτά.

Φαίνεται όμως πως λίγες ώρες πριν από την ακύρωση ή την αναβολή της συνάντησης είχε βρεθεί η χρυσή τομή και οι ΗΠΑ θα ενημέρωναν την Τουρκία πως θα δεχτούν τον Τούρκο πρόεδρο στην Ουάσιγκτον, διότι ήταν μια επίσκεψη την οποία την είχαν υποσχεθεί μαζί με τα F-16 για να πει το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Πως όμως φτάσαμε σε αυτή την ακύρωση; Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN Γεωργία Γεραντζιώτη, o Ερντογάν φαίνεται πως εξοργίστηκε από την δήλωση του εκπροσώπου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου η οποία είναι η… έγκυρη φωνή του προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε ότι η επίσκεψη Ερντογάν δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα του προέδρου Μπάιντεν και ότι δεν έχει αναφερθεί τίποτα για αυτό. Φαίνεται λοιπόν ότι ο Ερντογάν μετά από αυτό ακύρωσε ο ίδιος την επίσκεψη.

Η… δεύτερη ευκαιρία

Οι ΗΠΑ έστειλαν το μήνυμα όλο αυτό το διάστημα στην Τουρκία ότι για τις επισκέψεις των ηγετών αποφασίζει η Ουάσινγκτον και τους όρους τους βάζει ο Λευκός Οίκος και όχι οι ηγέτες όπως ο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει καταθέσει τα όπλα και ότι θα προσπαθήσει να δει τον Αμερικανό πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ που έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 11-13 Ιουλίου στην Ουάσινγκτον. Το ερώτημα είναι αν μετά από αυτές τις δηλώσεις που ακούστηκαν από τον Ερντογάν απέναντι στις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν θα θελήσει να τον δεχτεί στον Λευκό Οίκο ή αν θα τον δει απλά στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία. Παρακολουθεί στενά επίσης και όλους τους ελιγμούς του Ερντογάν σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα. Ωστόσο δεν βλέπει να επηρεάζεται η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα στις 13 Μάιου. Ο σχεδιασμός, σύμφωνα με την Έφη Κουτσοκώστα, συνεχίζεται παρά τις αναταράξεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, γιατί τονίζουν πως πρόκειται για κρίση και όχι για ρήξη.

Το πρόγραμμα της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν θα κλειδώσει μέσα στις επόμενες ημέρες. Μέσα στη θεματολογία βρίσκονται κυρίως θέματα που έχει υπάρξει πρόοδος το τελευταίο διάστημα. Θέματα δηλαδή χαμηλής πολιτικής όπως είναι η πολιτική προστασία, το μεταναστευτικό και άλλα και εκεί αναμένεται να υπογραφούν και κάποιες διμερείς συμφωνίες. Δεν πρόκειται οι δυο ηγέτες να μπουν στην ουσία των ελληνοτουρκικών διαφορών κι αυτό γιατί δεν ευνοούν οι συνθήκες. Αυτό που επιθυμεί η Αθήνα είναι να διατηρηθούν ήρεμα τα νερά στο Αιγαίο για τους επόμενους μήνες τουλάχιστον μέχρι το  Νοέμβριο και τις αμερικανικές εκλογές που εκεί πλέον όλα θα είναι ανοιχτά.

Συνάντηση Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ΥΠΕΞ στο Λονδίνο

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Γεραπετρίτης και της Τουρκίας Χακάν Φιντάν πραγματοποίησαν σήμερα (27/4) συνάντηση στο Λονδίνο.

Οι συνομιλίες εστίασαν επίσης στις διμερείς σχέσεις και σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο «Χ».

ΤουρκίαΝΑΤΟΗΠΑΤζο ΜπάιντενειδήσειςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΕλλάδαειδήσεις τώρα