Οικονομία|18.12.2018 14:09

«Ανάσα» για τα μικρά ξενοδοχεία το πρόγραμμα του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Newsroom

Τα προγράμματα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τη στέγαση των προσφύγων μπορούν να αποτελέσουν «ανάσα» για τους ιδιοκτήτες μικρών ξενοδοχείων στη χώρα μας, καθώς παρά την καλή εικόνα της εορταστικής περιόδου φέτος όπως και τα προηγούμενα δυο χρόνια οι περισσότεροι ορεινοί προορισμοί έχουν περιορισμένη σεζόν που απλώνεται μόλις σε 50 ημέρες. 

Όπως αναφέρει η dimokratiki.gr, η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων «χτυπά» το δικό της «καμπανάκι». Όπως επισημαίνει « στους περισσότερους τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, η χειμερινή σεζόν δεν διαρκεί περισσότερο από 50 ημέρες συνολικά και κυρίως έχει οικονομικό αντίκρυσμα για τις επιχειρήσεις, μόνο μέσα στις γιορτές. Για το λόγο αυτό και επαναφέρει την πρότασή της για καθιέρωση του θεσμού της «Λευκής Εβδομάδας» στα σχολεία, έτσι ώστε να τονωθεί ο εσωτερικός τουρισμός και να πάρουν «ανάσα» οι τοπικές οικονομίες της επαρχίας. Η ΠΟΞ επισημαίνει πως δεν αρκεί από μόνη της η νομοθεσία για το θεματικό τουρισμό και θα πρέπει να συνοδεύεται από πολιτική βούληση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για αλλαγή και εκσυγχρονισμό του τουριστικού μοντέλου της χώρας, το οποίο θα δίνει προτεραιότητα σε μια πιο ισορροπημένη διασπορά των επισκεπτών από το εξωτερικό σε όλες τις περιφέρειες.

Το ζήτημα είναι «τι κάνουμε στην πράξη» και το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει μείωση της φορολόγησης του τουριστικού πακέτου στα επίπεδα του ανταγωνισμού, αρχικά στον ΦΠΑ και αντίστοιχα μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές. Επίσης πρέπει επιτέλους να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η παραξενοδοχία. Τα παραπάνω έχουν γίνει «θηλιά στο λαιμό» για πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες για να ανταπεξέλθουν στις υπέρογκες οικονομικές υποχρεώσεις τους στρέφονται σε προγράμματα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ» αναφέρει η ΠΟΞ.

Ικανοποίηση για τις κρατήσεις την εορταστική περίοδο 

Στο μεταξύ όπως αναφέρει η ΠΟΞ «με πληρότητες που αγγίζουν το 80% κατά μέσο όρο κάνουν «ποδαρικό» στα ξενοδοχεία της ηπειρωτικής Ελλάδας τα φετινά Χριστούγεννα. Το κλίμα είναι θετικό και για την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να πετύχουν καλύτερες τιμές στις ενδιάμεσες των γιορτών μέρες, όπου υπάρχουν αρκετά κενά δωμάτια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, η κίνηση είναι περισσότερο αυξημένη στους παραδοσιακούς χριστουγεννιάτικους προορισμούς, ενώ ανοδικά κινούνται οι πληρότητες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Καλύτερη είναι η εικόνα σε προορισμούς όπου έχουν στηθεί θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα για οικογενειακές αποδράσεις κυρίως, ενώ η κίνηση δεν είναι μέχρι στιγμής η αναμενόμενη σε περιοχές όπου λειτουργούν χιονοδρομικά κέντρα και οι ξενοδόχοι προσδοκούν αλλαγή των καιρικών συνθηκών για να υπάρξει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.

πρόγραμμαπρόσφυγεςξενοδοχεία