Οικονομία|17.06.2020 16:39

Εβρος: Νέα ενεργειακά project με μονάδα φυσικού αερίου και θαλάσσιο αιολικό πάρκο

Newsroom

Σε μεγάλο ενεργειακό κόμβο εξελίσσεται η Αλεξανδρούπολη και όλη η περιοχή της Θράκης. Στα ήδη γνωστά project, του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το Αζερμπαιτζαν στην Ευρώπη μέσω της Βόρειας Ελλάδας (TAP), του σταθμού επανεριοποίησης υγροποιημένου αερίου (FSRU) ανοικτά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, του αγωγού φυσικού αερίου από την Κομοτηνή στη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας (IGB) και των έργων γεωθερμίας στον Εβρο, έρχονται να προστεθούν μια νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη και ένα αιολικό πάρκο μέσα στη θαλάσσια περιοχή του θρακικού πελάγους!

Τα δύο τελευταία project είναι ενταγμένα στο σχεδιασμό του ομίλου Κοπελούζου σύμφωνα με όσα είπε στο Delphi Forum ο διευθυντής του τομέα Ενέργειας του ομίλου κ. Κώστας Σιφναίος.

Το off shore αιολικό πάρκο παραγωγής ενέργειας θα κατασκευαστεί από τον όμιλο στο Θρακικό Πέλαγος, κοντά στην Αλεξανδρούπολη και θα έχει ισχύ 220 MW. Το πράσινο φως της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το έργο έχει δοθεί από το Σεπτέμβριο του 2012, ενώ ο σχεδιασμός του είχε ξεκινήσει από το 2008.

Σύμφωνα με στελέχη του ομίλου, το υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο της Αλεξανδρούπολης αποτελεί το πρώτο ρεαλιστικό έργο του είδους του χάρις στο χαμηλό βάθος της θάλασσας.

Ο όμιλος διαθέτει σε φάση ώριμης αδειοδότησης περισσότερα από 2100 MW Αιολικά Πάρκα στην Ελλάδα, με έμφαση στο Αιγαίο. Ανάμεσά τους, αξίζει να επισημανθεί η ανάπτυξη τόσο μίας συστοιχίας Αιολικών Πάρκων ισχύος 1000 MW στο νησί της Κρήτης, το οποίο έτσι θα μετατραπεί στο μεγαλύτερο πράσινο νησί παγκοσμίως.

Σε ό,τι αφορά τη νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, ισχύος 600-700 MW που κατασκευάζεται στην Αλεξανδρούπολη θα είναι έτοιμη στο τέλος του 2022.

φυσικό αέριοενέργειααιολική ενέργεια