Οικονομία|07.07.2020 23:12

Τουρισμός στη Βόρεια Ελλάδα: Λουκέτα, ανεργία και πληρότητες μόλις στο 20%

Ντέπη Χιωτοπούλου

«Ο τουρισμός δεν πάει καλά και πιστεύω ότι στο τέλος της σεζόν θα έχουμε πολλά λουκέτα και την ανεργία να φτάνει σε ποσοστό 30%» ανέφερε με αγωνία ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) Μιχάλης Ζορπίδης, στο πλαίσιο της αποψινής συνάντησης που είχε με φορείς του τουρισμού και εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Με στόχο την προσέλκυση τουριστών στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή, το ΕΕΘ προσφέρει δωρεάν ξεναγήσεις σε γκρουπ από διπλωματούχους ξεναγούς στα αξιοθέατα και μνημεία της πόλης.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τους επαγγελματίες, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο» ανέφερε ο κ. Ζορπίδης λέγοντας ότι το ΕΕΘ προχωράει σ’ αυτήν τη δυναμική κίνηση, με την ελπίδα να αυξήσει την επισκεψιμότητα της Θεσσαλονίκης.

Η εν λόγω δράση είναι της τάξεως των 10.000 ευρώ σε πρώτη φάση, ποσό, που όπως αναφέρθηκε, μπορεί να αυξηθεί σε περίπτωση μεγαλύτερης ζήτησης.

Να σημειωθεί, ότι παρόμοιο πρόγραμμα με δωρεάν ξεναγήσεις σε σχολεία που επέλεγαν τη Θεσσαλονίκη για την εκδρομή τους, είχε ‘τρέξει’ παλαιότερα με μεγάλη επιτυχία.

Πρόβλημα επιβίωσης για ξεναγούς και τουριστικούς πράκτορες

Εντονο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι ξεναγοί, από τη στιγμή που δεν κυκλοφορούν τουρίστες. Oπως πολλάκις έχει αναδείξει το πρόβλημα το ethnos.gr, από την άνοιξη και έπειτα, που ουσιαστικά ξεκινούν οι ξεναγήσεις στα γκρουπ, οι διπλωματούχοι ξεναγοί είναι με μηδέν έσοδα.

«Με πληρότητες στα λεωφορεία στο 65%, με 15-20 άτομα στους αρχαιολογικούς χώρους και 8 άτομα στα μουσεία, καταλαβαίνετε ότι οι πολυήμερες  εκδρομές των τουριστών που ήταν μέρος της δουλειάς μας, πλέον δεν υφίσταται» ανέφερε η πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης Αναστασία Γαϊτάνου προσθέτοντας ότι η χρονιά είναι χαμένη.

Σ’ ότι αφορά το πρόγραμμα που ‘τρέχει’ το ΕΕΘ με τις δωρεάν ξεναγήσεις στα γκρουπ στη Θεσσαλονίκη, η κα. Γαϊτάνου δήλωσε «εάν μπορέσει και έρθει κόσμος στη Θεσσαλονίκη, θα είναι μια ανάσα για εμάς».

Να σημειώσουμε ότι ο Σύνδεσμος Ξεναγών Θεσσαλονίκης αριθμεί 114 μέλη ενώ στη Βόρεια Ελλάδα είναι 160.  

Πρωτόγνωρη είναι η κατάσταση και για τους τουριστικούς πράκτορες, ένας ακόμη κλάδος για τον οποίο έχει αναδείξει τα προβλήματα και την αγωνία του το ethnos.gr.

«Από το Μάρτιο είμαστε χωρίς έσοδα, τα γραφεία ταξιδίων δεν έχουν έργο» ανέφερε στην αποψινή εκδήλωση ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης Βύρων Θεολόγης. Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ των ξεναγών και των τουριστικών γραφείων της Μακεδονίας και της Θράκης.

Στο 20% Χαλκιδική και Πιερία

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα για την εποχή κινούνται η Χαλκιδική και η Πιερία, που μετά βίας, οι πληρότητες αγγίζουν το 20%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του tour operator Κώστα Παντέρη, που ασχολείται με τον εισερχόμενο τουρισμό (incoming) εδώ και 47 χρόνια σε Χαλκιδική, Πιερία, Θεσσαλονίκη, Λευκάδα, εάν έρθει ένα 20% για τη φετινή σεζόν, θα πρέπει να είναι και ευχαριστημένοι. Ο ίδιος εκπροσωπεί μεγάλο ποσοστό διακίνησης τουριστών από Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ελβετία, Αυστρία, Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία, Πολωνία.

Αντίστοιχες είναι και οι εκτιμήσεις του tour operator Αλέκου Ευσταθίου που δραστηριοποιείται σε Σποράδες, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Πιερία. «Εκτίμησή μου είναι ότι για τη σεζόν θα πιάσουμε το 20% των περσινών αεροπορικών αφίξεων» ανέφερε ο κ. Ευσταθίου προσθέτοντας ότι πέρυσι καταγράφηκαν 60.000 αεροπορικές αφίξεις με την αεροπορική εταιρία Jet2 από Μεγάλη Βρετανία, η οποία φέτος δεν θα πετάξει στη Θεσσαλονίκη, η δε TUI Αγγλίας θα ξεκινήσει δυο πτήσεις την εβδομάδα, έναντι 6-7 που ήταν πέρυσι.

Σχετικά με τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, αναφέρθηκε ότι υπάρχουν ενδείξεις για τις αεροπορικές αφίξεις να φτάσουν στο 40%-45% των αντίστοιχων πτήσεων των περσινών μηνών.

Περιμένοντας τους Αγγλους και τους Σκανδιναβούς

Το νησί των Σποράδων, η Σκιάθος, η οποία εξαρτάται κατά μεγάλο ποσοστό από τη βρετανική και σκανδιναβική αγορά, όπως ανέφερε στο ethnos.gr ο κ. Ευσταθίου, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, ο τουριστικός κόσμος του νησιού περιμένει το άνοιγμα της Αγγλίας στις 15 Ιουλίου με πτήσεις της Jet2, και της Σκανδιναβίας, η οποία θα ξεκινήσει με δειλά βήματα στις αρχές Αυγούστου με πτήσεις της TUI.

Σ’ ότι αφορά τις υπόλοιπες αγορές, δεν θα έρθουν καθόλου Ολλανδοί, οι Σέρβοι χάθηκαν, έχουν ξεκινήσει οι Ρουμάνοι και περιμένουν και Ιταλούς τον Αύγουστο. Οι εμπλεκόμενοι του τουρισμού στη Σκιάθο, ευελπιστούν να πάρουν ένα κομμάτι της πίτας και από τον εγχώριο τουρισμό.

Αυτή τη στιγμή στο νησί έχει ανοίξει μόλις το 15% των καταλυμάτων στο σύνολο των 300 (100 ξενοδοχεία και 200 περίπου ενοικιαζόμενα) με τις πληρότητες να μην υπερβαίνουν το 15%-20%.

Οι τιμές ξεκινούν από τα 30 ευρώ τον Ιούλιο και στα ξενοδοχεία από 50 ευρώ, όταν πέρυσι το ίδιο κατάλυμα ήταν στα 80 ευρώ.

ΕΕΘδιπλωματούχοι ξεναγοίελληνικός τουρισμός