Οικονομία|20.12.2018 13:12

Προ των πυλών η ρύθµιση των 120 δόσεων - Όσα πρέπει να ξέρετε

Γιάννης Φώσκολος

Το νέο σχήµα ρύθµισης αναµένεται να θεσµοθετηθεί το πρώτο τρίµηνο του 2019 και θα αφορά και όσους αναγκάστηκαν να κλείσουν επιχειρήσεις και βιβλία λόγω της κρίσης.

Στον σηµερινό εξωδικαστικό µηχανισµό και στο επικείµενο νέο σχήµα ρύθµισης αναφέρθηκε πρόσφατα η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, σηµειώνοντας πως «µελετάµε όλες τις παραµέτρους, ώστε να µπορέσουµε να προχωρήσουµε σε ένα σχήµα το οποίο θα είναι πιο εύκολο και πιο ευέλικτο».

Η κ. Αχτσιόγλου, µάλιστα, διευκρίνισε πως «αυτό που, κατά πάσα πιθανότητα, θα συµβεί είναι ότι θα βγάλουµε ένα ξεχωριστό σχήµα για τις ασφαλιστικές οφειλές στους πρώτους µήνες του 2019. Θα υπάρξει, λοιπόν, ένα νέο σχήµα ρύθµισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταµεία, σίγουρα διακριτό, και ένα αντίστοιχο για την Εφορία» υπογράµµισε η υπουργός Εργασίας, κάνοντας λόγο για δύο πιο ευέλικτους µηχανισµούς.

«Θα προσπαθήσουµε να έχουµε ένα σχήµα µε έως και 120 δόσεις. Προφανώς, αν η οφειλή κάποιου είναι πολύ µικρή, θα µπορεί να τη ρυθµίζει και σε 30 δόσεις» εξήγησε η ίδια.

«Θα υπάρξει ένα νέο σχήµα ρύθµισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταµεία, σίγουρα διακριτό, και ένα αντίστοιχο για την Εφορία» υπογράµµισε η Εφη Αχτσιόγλου

Οπως έχει γράψει το «Εθνος» η νέα ρύθµιση θα απευθύνεται κυρίως στους οφειλέτες που αποκλείονται από τον εξωδικαστικό µηχανισµό, ενώ θα ενσωµατώνει δικλίδες ασφαλείας για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά και για τη βιωσιµότητα σηµερινών ρυθµίσεων.

Ειδικά, για οφειλέτες που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, αλλά είναι εγκλωβισµένοι λόγω υψηλών χρεών, προτείνεται ο επανυπολογισµός, υπό προϋποθέσεις, παλαιών οφειλών προς τα ταµεία µε βάση την εξίσωση του νόµου Κατρούγκαλου.

Στόχος είναι να δοθεί βιώσιµη λύση σε ληξιπρόθεσµες οφειλές-προίκα της κρίσης. Η υφυπουργός Οικονοµικών, άλλωστε, Κατερίνα Παπανάτσιου ανέφερε πρόσφατα ότι εξετάζεται η αύξηση των δόσεων και για την πάγια ρύθµιση χρεών, η οποία προσφέρει σήµερα 12 δόσεις.

«Σίγουρα ο προσανατολισµός είναι να αυξηθούν οι δόσεις για όλους. Αυτό που έχουµε τώρα είναι οι 12 και οι 24 δόσεις για κάποιες ειδικές περιπτώσεις. Αυτό το “12” εξετάζεται αυτήν τη στιγµή για να δούµε µέχρι πού µπορεί να φτάσει, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πιο πολλές δόσεις οι οφειλέτες».

120 δόσειςΈφη Αχτσιόγλουρύθμιση οφειλών