Οικονομία|25.07.2020 11:19

Συντάξεις: Ψηφιακά και οι αναπηρικές - Ποιοι εντάσσονται στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ»

Newsroom

Από το τέλος του 2020 και οι αναπηρικές συντάξεις θα απονέμονται ηλεκτρονικά, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Συγκεκριμένα, μιλώντας για το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος «ΑΤΛΑΣ», ανέφερε ότι οι αναπηρικές συντάξεις είναι η πιο κρίσιμη και σημαντική κατηγορία μετά τις συντάξεις λόγω θανάτου.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, περί τα μέσα του 2021, θα ενταχθούν στον «ΑΤΛΑ» τρεις ακόμη μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων, οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και οι μηχανικοί. Επίσης, στο τέλος του 2021 θα ενταχθεί ο ΟΑΕΕ (αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες), οι νομικοί και οι δημοσιογράφοι. «Στο τέλος του 2021 το 85% των νέων συντάξεων θα απονέμεται ηλεκτρονικά σε λίγα δευτερόλεπτα», δήλωσε. 

Μητσοτάκης: Γνήσια κοινωνική μεταρρύθμιση που έχει στο επίκεντρο τον πολίτη

Το συστημα ψηφιακής απονομής συντάξεων «ΑΤΛΑΣ» εγκαινίασαν την Πέμπτη 23 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «την αρχή του τέλους της ταλαιπωρίας των συνταξιούχων και για ένα σημαντικό πρώτο βήμα καθώς μία στις τρεις συντάξεις θα εκδίδονται αμέσως και ηλεκτρονικά». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το νέο σύστημα ψηφιακής απονομής συντάξεων «ΑΤΛΑΣ» αφορά αρχικά συντάξεις αγροτών και συντάξεις μεταβιβάσεων λόγω θανάτου συνταξιούχου. Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «ο χρόνος αναμονής σχεδόν θα εκμηδενιστεί καθώς όλα τα στάδια της διαδικασίας αυτοματοποιουνται».

«Η έκδοση της ψηφιακης σύνταξης δεν είναι ενα απλο μέτρο εκσυγχρονισμου που μας φέρνει κοντά στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, αλλά μια γνήσια κοινωνική μεταρρύθμιση που έχει στο επίκεντρο τον πολίτη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια τόνισε ότι «ο στόχος είναι μεχρι τις αρχες του 2022 να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμα πέραν των 3 μηνών».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανέφερε κατά την παρουσίαση του ψηφιακού συστήματος «ΑΤΛΑΣ»: «Από σήμερα, 23 Ιουλίου του 2020 εγκαινιάζουμε την ψηφιακή απονομή των συντάξεων κατά την πρώτη φάση της οποίας θα απονέμονται κατά μέσο όρο 4.000 συντάξεις τον μήνα και θα καλύπτεται το 40% των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων

Περισσότερα για όσα ειπώθηκαν στα εγκαίνια του προγράμματος, εδώ

συντάξειςαναπηρικές συντάξειςψηφιακή σύνταξηΓιάννης Βρούτσης