Οικονομία|01.10.2020 13:13

Eurogroup: Θα συζητήσει την 7η έκθεση για την Ελλάδα

Μαρία Ψαρά

H 7η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα πρόκειται να συζητηθεί στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης. Σύμφωνα με αξιωματούχο «πρόκειται απλά για πληροφόρηση, οι θεσμοί θα παρουσιάσουν τα ευρήματα και ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας την άποψή του».  

Όπως είπε «το γενικό μήνυμα της έκθεσης είναι θετικό, η Ελλάδα κατάφερε να προχωρήσει διάφορα θέματα ακόμα και εν μέσω πανδημίας». Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχουν και καθυστερήσεις, αλλά υπάρχει κατανόηση λόγω των συνθηκών. Ο αξιωματούχος παρέπεμψε στην 8η έκθεση το Νοέμβριο η οποία είναι συνδεδεμένη με τα επόμενα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.  

Ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι θετικό θα ήταν η Ελλάδα, όπως και όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη, ακριβώς λόγω της πανδημίας να επιταχύνει τις διαρθρωτικές της μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι Υπουργοί θα αντιμετωπίσουν τα αποτελέσματα με κατανόηση.  

Το βασικό αντικείμενο του Eurogroup θα είναι η παρουσίαση του προγράμματος εργασιών του νέου Προέδρου Πασκάλ Ντόναχιου σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο, η επίπτωση της πανδημίας επηρεάζει σημαντικά τις συζητήσεις στο επίπεδο των Υπουργών Οικονομικών σε όλα τα επίπεδα, όπως για παράδειγμα την τραπεζική ένωση, τις επενδυτικές προτεραιότητες και τα  

Επιπλέον τη Δευτέρα οι 19 του ευρώ θα εξετάσουν το πως θα λάβουν υπόψιν τα κοινά συμφέροντα των κρατών μελών της ζώνης κατά το σχεδιασμό των προγραμμάτων ανάκαμψης. 

Ακολούθως οι 19 θα εξετάσουν τη δημοσιονομική πολιτική ενόψει της κατάθεσης των προσχεδίων προϋπολογισμών στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ επιπλέον η Κομισιόν ζήτησε από τα κράτη-μέλη να καταθέσουν προκαταρκτικά πλάνα για τη χρήση του ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Η συζήτηση θα είναι στρατηγική και δεν θα επιφέρει συμπεράσματα.  

Τέλος οι 19 θα συζητήσουν την αντικατάσταση του Υβ Μέρς στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, με στόχο να υπάρξει συμφωνία για ένα και μοναδικό υποψήφιο τον οποίον το Συμβούλιο θα προτείνει Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για απόφαση. Η πρόταση απαιτεί έγκριση από 14 από τους 19 του Ευρώ που να εκπροσωπούν το 65% του πληθυσμού.  

Eurogroup