Οικονομία|28.12.2018 10:40

Τι πρέπει να πληρώσουµε έως τη Δευτέρα (31/12)

Σπύρος Δημητρέλης

Η σηµερινή και άλλη µία εργάσιµη ηµέρα, η ερχόµενη ∆ευτέρα, αποµένουν προκειµένου εκατοµµύρια φορολογούµενοι να εκπληρώσουν σηµαντικές υποχρεώσεις, που εφόσον δεν εκπληρωθούν θα επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις: από απλή χρέωση προσαύξησης έως κατασχέσεις εισοδηµάτων και τραπεζικών λογαριασµών τους.

Ειδικότερα, οι φορολογούµενοι θα πρέπει να εξοφλήσουν έως την ερχόµενη ∆ευτέρα τα εξής:

  1. Τα τέλη κυκλοφορίας οχηµάτων για το 2019. Το συνολικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι κάτοχοι ΙΧ ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ. Σε όποιον δεν εξοφλήσει εµπρόθεσµα τα τέλη κυκλοφορίας θα βεβαιωθεί το διπλάσιο των τελών που αναλογεί στο όχηµά του. Το ενδεχόµενο ολιγοήµερης σιωπηρής παράτασης, πάντως, έως την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου είναι ανοικτό.
  2. Την τέταρτη και προτελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ. Το συνολικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ. Σε όποιον δεν καταβάλει εµπρόθεσµα τη δόση του θα βεβαιωθεί µηνιαία προσαύξηση εκπρόθεσµης καταβολής ύψους 0,73%, ακόµη και αν καθυστερήσει να πληρώσει για µία ηµέρα.
  3. Δόσεις ρυθµίσεων µε τις οποίες έχουν ρυθµιστεί για τµηµατική εξόφληση παλαιότερες φορολογικές οφειλές. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι δόσεις για τη ρύθµιση των 100 δόσεων ή την πάγια ρύθµιση των 12 δόσεων. Με τη µη πληρωµή δόσης της πάγιας ρύθµισης επιβάλλεται προσαύξηση 15% στο ποσό της δόσης, ενώ µε τη µη καταβολή δύο δόσεων της ρύθµισης των 100 δόσεων επέρχεται απώλεια της πολύτιµης ρύθµισης.

Προβλήµατα

Η εµπρόθεσµη πληρωµή των φορολογικών οφειλών, εκτός από τις προσαυξήσεις, µπορεί να επιφέρει µια πολύ αρνητική επίπτωση στους φορολογούµενους. Προκειµένου να διατηρούν τη ρύθµιση των 100 δόσεων, θα πρέπει είτε να εξοφλούν εγκαίρως είτε να ρυθµίζουν µε την πάγια ρύθµιση των 12 δόσεων τις νέες φορολογικές υποχρεώσεις. Για παράδειγµα, ένας φορολογούµενος που έχει µια ρυθµισµένη οφειλή µε τις 100 δόσεις θα χάσει τη σχετική ρύθµιση αν δεν εξοφλήσει ή ρυθµίσει εµπρόθεσµα τη δόση για τον ΕΝΦΙΑ.

Η απώλεια µιας ρύθµισης µπορεί να προκαλέσει µεγάλα προβλήµατα στον οφειλέτη, καθώς επιστρέφουν και βεβαιώνονται εκ νέου όλες οι προσαυξήσεις οι οποίες είχαν διαγραφεί όταν ο φορολογούµενος είχε ενταχθεί στη ρύθµιση.

Παράλληλα, το σύνολο του ποσού που είχε ρυθµιστεί µαζί µε τις προσαυξήσεις που αναβιώνουν βεβαιώνεται και καθίσταται απαιτητό. Αυτό µε τη σειρά του σηµαίνει ότι η φορολογική διοίκηση µπορεί να προχωρήσει µετά την πάροδο κάποιου χρονικού διαστήµατος, εφόσον δεν καταφύγει ο φορολογούµενος σε µια νέα ρύθµιση, στη λήψη µέτρων αναγκαστικής είσπραξης εναντίον του, όπως είναι οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασµών, ενοικίων και απαιτήσεων από πελάτες.

ρύθμιση οφειλώνληξιπρόθεσμες οφειλές