Οικονομία|05.10.2020 20:09

Eurogroup: H Ελλάδα τα έχει πάει καλά - Στην επόμενη έκθεση τα σπουδαία

Μαρία Ψαρά

«Λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις, η Ελλάδα έχει προχωρήσει καλά με την υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων». Αυτό δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι ύστερα από το Eurogroup που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. «Η πανδημία έχει οδηγήσει σε αναπόφευκτες καθυστερήσεις σε ορισμένες ενέργειες. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ορισμένες σημαντικές μεταρρυθμίσεις τους τελευταίους μήνες. Αναφέρομαι ιδιαίτερα στην αναθεώρηση της νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας, την εισαγωγή ενός νέου συστήματος υποστήριξης προσωρινής εργασίας, το οποίο θα υποστηριχθεί από το SURE και στα μέτρα που λαμβάνονται στους τομείς της αδειοδότησης επενδύσεων, του ενεργειακού τομέα και της δημόσιας διοίκησης», πρόσθεσε ο Επίτροπος Τζεντιλόνι.

Το κλίμα για την Ελλάδα ήταν θετικό στη συνάντηση, κάτι που επιβεβαίωσε και ο νέος Πρόεδρος του Eurogroup Πάσκαλ Ντόνοχου, αλλά και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας  Κλάους Ρέγκλινγκ. Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΕΜΣ τόνισε ότι υπάρχουν τομείς οι οποίοι θέλουν δουλειά, όπως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και οι επενδύσεις. «Στην επόμενη έκθεση, υπάρχουν πολύ σημαντικά θέματα που έχουμε να διαχειριστούμε. Θα εκδοθεί μια νέα έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και πρέπει να δούμε και τη δημοσιονομική συνέχεια για την Ελλάδα», τόνισε.  

«Για να προχωρήσει μπροστά, θα είναι σημαντικό για την Ελλάδα να αποκομίσει πλήρως το όφελος από το Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία είναι μια πραγματικά μοναδική ευκαιρία για τη χώρα», είπε. Η Ελλάδα θα μπορέσει να αντλήσει περισσότερα από 16 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και επιπλέον δάνεια έως και 6,8% του ΑΕΠ της για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη», επεσήμανε ο Πάολο Τζεντιλόνι. 

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές αρχές τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να επιτευχθεί πρόοδος και στους τομείς όπου απαιτείται περαιτέρω δουλειά. Η όγδοη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα εκδοθεί τον Νοέμβριο και βάσει αυτής της έκθεσης το Eurogroup θα αποφασίσει για το επόμενο σύνολο μέτρων για το χρέος για την Ελλάδα», κατέληξε, που δεν θέλησε να μπει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Η πανδημία έχει χτυπήσει σκληρά την Ελλάδα, αλλά χάρη στη δουλειά που έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια, η χώρα τα πήγε καλά», είπε ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Πάσκαλ Ντόνοχου.

Eurogroup