Οικονομία|12.10.2020 22:49

Κάτω από τα 2,8 δισ. ευρώ ο φετινός τζίρος των ξενοδοχείων από 8,5 δισ. το 2019

Μαρία Λιλιοπούλου

Χαμηλότερος και από τα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε εκτιμηθεί τον Ιούλιο θα είναι τελικά ο φετινός ξενοδοχειακός τζίρος, ο οποίος είχε ανέλθει σε 8,5 δισ. ευρώ το 2019.

Κι αυτό γιατί στην πτώση των αφίξεων, των διανυκτερεύσεων και του μέσου κόστους ανά διανυκτέρευση θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και οι απώλειες από τη μη τέλεση συνεδρίων αλλά και τη μη παροχή άλλων υπηρεσιών από τον κλάδο, όπως π.χ. τα εστιατόρια ή άλλες δραστηριότητες. Την ίδια στιγμή το χάσμα στον τζίρο που αφήνει η φετινή χρονιά της πανδημίας του κορονοιού, αναμένεται να βαθύνει κι άλλο επηρεάζοντας και άλλους κλάδους, καθώς εκτιμάται ότι με τα αποτελέσματα αυτά δεν πρόκειται να «πέσει» στην αγορά ούτε το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, το οποίο παγίως δαπανάται ετησίως από τον κλάδο της ξενοδοχείας για συντηρήσεις και ανακαινίσεις των καταλυμάτων μέσα στο χειμώνα και αποτελεί τη μεγαλύτερη επαναλαμβανόμενη ιδιωτική επένδυση κάθε χρόνο.

Την εκτίμηση αυτή έκανε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), Αλέξανδρος Βασιλικός κατά τη σημερινή διαδικτυακή παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων μετά το Lockdown.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μόνο το 60% του συνόλου των ξενοδοχείων της χώρας, δηλαδή περίπου 6.000 καταλύματα, κατάφερε την τρέχουσα τουριστική σεζόν να λειτουργήσει και αυτό για βραχύ χρονικό διάστημα.

Η δύσκολη τρέχουσα χρονιά θα απαιτήσει και συμπληρωματική σειρά μέτρων τους επόμενους μήνες, επεσήμανε ο κ. Βασιλικός υπογραμμίζοντας πως «η γέφυρα για να φτάσουμε στην άνοιξη του 2021 δεν έχει ολοκληρωθεί. Έχουν μπει τα θεμέλια αλλά χρειάζονται κι άλλες παρεμβάσεις για να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του κλάδου την επόμενη σεζόν».

Σύμφωνα με την απολογιστική μελέτη του ΙΤΕΠ, στο σύνολο των ξενοδοχείων της χώρας που λειτούργησαν το 2019, μόνο το 67% εξ αυτών (6.700), δημιούργησε Υγειονομικό Πρωτόκολλο, με σκοπό το άνοιγμά τους. Κι αυτό ενώ στην έρευνα του Ιουνίου 2020 για τις επιπτώσεις της πανδημίας είχε διαπιστωθεί ότι το 84% των ξενοδοχείων σκόπευαν να ανοίξουν.

Σύμφωνα με την έρευνα, 2.328 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας (το 59% του συνόλου) επαναλειτούργησαν μετά το lockdown, ενώ 3.699 ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας (το 61% του συνόλου), άνοιξαν μετά το πέρας του lockdown.

Κατά την έρευνα του ΙΤΕΠ διαπιστώνεται ότι η μέση ποσοστιαία πληρότητα με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο ανήλθε σε ποσοστό 23,1%. Η μέση εβδομαδιαία πληρότητα από το 11,4% της πρώτης εβδομάδας του Ιουλίου, έφτασε στα μέσα Αυγούστου μόλις το 32,9% και έκτοτε ξεκίνησε νέα πτώση με διατήρηση όμως των πληροτήτων κοντά στο 20% για τον Σεπτέμβριο. Να σημειωθεί ότι η συνήθης πληρότητα για τον Αύγουστο αγγίζει το 90%.

Συγκεκριμένα, η μέση πληρότητα που καταγράφηκε ανά μήνα ήταν:

- Ιούλιος: 17,9%

- Αύγουστος: 29,8%

- Σεπτέμβριος: 21,7%

Η Μέση Τιμή για την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου άγγιξε τα 86 ευρώ.

Ενδεικτικό της δυσκολίας των μηνών που έρχονται είναι ότι 717 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, δηλαδή το 1/3 όσων άνοιξαν, θα ξανακλείσουν μέσα στο 2020, κάτι που δε συνέβαινε καμία άλλη χρονιά και οφείλεται στην περιορισμένη ζήτηση που δεν δίνει τη δυνατότητα να παραμείνουν ανοιχτά. Από αυτά στο τέλος Οκτωβρίου προγραμματίζουν να κλείσουν τα 503 και έως το τέλος του χρόνου 214. Αντίστοιχη τάση παρατηρείται και στα εποχικά ξενοδοχεία, πολλά εκ των οποίων θα κλείσουν νωρίτερα απ΄ότι συνήθως με την εξαίρεση ορισμένων που έχουν συνεργασίες με tour operators, οι οποίοι θα συνεχίσουν τις πτήσεις προς ορισμένους προορισμούς.

Οσον αφορά το καλοκαίρι που πέρασε, τον Ιούνιο άνοιξε η πλειονότητα των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας (80%), ενώ τον Ιούλιο ανοιξαν τα περισσότερα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας (66%).

Αν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν δεν αφορούν τα ξενοδοχεία ανά προορισμό, ερωτηθείς για τις επιδόσεις κυρίαρχων θερινών προορισμών στη χώρα μας ο γενικός διευθυντής του ΙΤΕΠ, καθηγητής Γιώργος Πετρακος σημείωσε ότι τόσο το Νότιο Αιγαίο όσο και η Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου κατέγραψαν καλύτερα μεγέθη συγκριτικά με άλλους προορισμούς.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, σημείωσε ότι : «Από την πρώτη στιγμή το ΞΕΕ μέσα από τις έρευνες πεδίου που ανέθεσε στο ΙΤΕΠ, υπογραμμίζει τις εξαιρετικά δυσοίωνες προοπτικές της φετινής χρονιάς. Ήταν και παραμένει ξεκάθαρο πως δεν υπήρχε θετικό σενάριο για φέτος με οποιοδήποτε παραδοσιακό δείκτη. Η μόνη φετινή επιτυχία είναι αυτή που καταφέραμε όλοι μαζί. Η επαγγελματική αντιμετώπιση της κρίσης από τα ελληνικά ξενοδοχεία αφήνει μια δυναμική παρακαταθήκη για την επόμενη σεζόν. Χρέος της πολιτείας είναι να παράσχει σειρά συμπληρωματικών μέτρων που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των ελληνικών ξενοδοχείων μέχρι το επόμενο καλοκαίρι».

Τα στοιχεία της έρευνας προήλθαν από το συνδυασμό: των στοιχείων της πλατφόρμας του ΞΕΕ για το πόσα ξενοδοχεία δημιούργησαν υγειονομικό πρωτόκολλο, της εβδομαδιαίας καταγραφής πληροτήτων και τιμών σε ένα πάνελ 400 ξενοδοχείων από 6/7/2020 έως 27/9/2020 πανελλαδικά και της έρευνας για το άνοιγμα και το κλείσιμο των ξενοδοχείων, στην οποία συμμετείχαν 2.455 ξενοδοχεία με υγειονομικό πρωτόκολλο (ήτοι το 37% των ξενοδοχείων με Υγειονομικά Πρωτόκολλα).

ξενοδοχείατζίρος