Οικονομία|29.12.2018 16:57

Ερχονται πικρές ηµέρες για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Newsroom

Αντιδράσεις προκαλούν οι εξελίξεις στην ΕΒΖ, µετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις ρυθµίσεις που αφορούν είτε στη µετακίνηση προσωπικού από τη βιοµηχανία σε φορείς του δηµόσιου και του ευρύτερου δηµόσιου φορέα είτε στην ένταξη σε πρόγραµµα επιδότησης ανεργίας και στη συνέχεια στη συνταξιοδότησή τους για όσους εργαζόµενους είναι πάνω από 56 χρόνων.

Οι παραγωγοί εκτιµούν πως οι εξαγγελίες αποτελούν προάγγελο «ξαφνικού θανάτου» για την Ελληνική Βιοµηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) και ετοιµάζονται για κινητοποιήσεις, ενώ ζητούν από την κυβέρνηση να αποζηµιωθούν και οι ίδιοι µέσω του µηχανισµού «de minimis» για τη ζηµιά που έχουν υποστεί φέτος. Οι παραγωγοί έχουν παραδώσει τη φετινή παραγωγή τους στο εργοστάσιο στο Πλατύ Ηµαθίας, αλλά κανένας δεν γνωρίζει πότε και πώς θα πληρωθούν. Σε σύσκεψη που πραγµατοποίησαν πριν από λίγες µέρες στο Πλατύ µε τη συµµετοχή εκπροσώπων από όλες τις ενώσεις τευτλοπαραγωγών, οι αγρότες αποφάσισαν να διεκδικήσουν κρατικές ενισχύσεις για τη ζηµιά που έχουν υποστεί. «Σύµφωνα µε τα στοιχεία που έχουµε συλλέξει, η φετινή παραγωγή είναι 47% κάτω από τον µέσο όρο όλης της δεκαετίας. Ζητούµε και εµείς να αποζηµιωθούµε από µηχανισµό de minimis, και αυτό γιατί δεν έχουµε καµιά ευθύνη για τη ζηµιά που έχουµε υποστεί» είπε στον «Αγρότη» ο πρόεδρος της ένωσης των τευτλοπαραγωγών στην Κεντρική Μακεδονία, Αθ. Πίππας. «Μας κάλεσαν να σπείρουµε αργά, δεν είχαν να µας δώσουν ούτε σπόρους ούτε φάρµακα, βγάλαµε την παραγωγή αργά, µε αποτέλεσµα τα τεύτλα είτε να σαπίσουν στα χωράφια είτε να µην έχουν την ποιότητα των προηγούµενων παραγωγών, και είχαµε προβλήµατα ακόµα και στην παράδοση του προϊόντος» πρόσθεσε.

Ο ίδιος τόνισε στον «Αγρότη» ότι δεν θα σταµατήσουν εκεί. «Είµαστε αποφασισµένοι να κάνουµε και πιο δυναµικές κινητοποιήσεις αµέσως µετά την Πρωτοχρονιά. Οι ρυθµίσεις που ανακοίνωσαν µας δείχνουν πως πάνε την ΕΒΖ για ξαφνικό κλείσιµο. Θα αφήσουν τη χώρα χωρίς τευτλοκαλλιέργεια, αλλά κανένας τους δεν νοιάζεται. Και ας υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη µπροστά σε όλους πως η βιοµηχανία θα µείνει ζωντανή, όπως και η τευτλοκαλλιέργεια. Στο τέλος, θα βρεθεί κάποιος επιχειρηµατίας που θα πάρει όλο τον εξοπλισµό τζάµπα και θα εισάγουµε όλη τη ζάχαρη που καταναλώνουµε στη χώρα…» είπε ο κ. Πίππας. Εκείνο που έχει εξοργίσει τους τευτλοπαραγωγούς είναι πως κανένας δεν δέχεται να τους συναντήσει για να τους δώσει κάποιες εξηγήσεις για ό,τι γίνεται και πώς θα πληρωθούν οι ίδιοι για τις παραγωγές που παρέδωσαν. Οι τροπολογίες Πριν από τα Χριστούγεννα κατατέθηκαν και ψηφίστηκαν στη Βουλή δύο τροπολογίες που αφορούσαν η µια τη δυνατότητα µεταφοράς του ενεργού προσωπικού της ΕΒΖ σε φορείς του δηµόσιου και του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα και η άλλη την έναρξη ισχύος προγράµµατος ειδικής επιδότησης ανεργίας από τον ΟΑΕ∆ για όσους εργαζόµενους στην εταιρεία έχουν συµπληρώσει το 56ο έτος της ηλικίας τους και µπορούν να θεµελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα εντός πενταετίας. Η πρώτη τροπολογία αφορά περίπου 100 εργαζόµενους στην ΕΒΖ και η δεύτερη σχεδόν ισάριθµους.

Με βάση την πρώτη τροπολογία του υπουργείου Οικονοµίας και Ανάπτυξης, προβλέπεται «η δυνατότητα µεταφοράς του προσωπικού που υπηρετεί µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στην ΕΒΖ ΑΕ σε κενή οργανική θέση ή, ελλείψει αυτής, σε προσωποπαγή θέση που συστήνεται µε κοινή υπουργική απόφαση». Βάσει της δεύτερης τροπολογίας, ενεργοποιείται πρόγραµµα ειδικής επιδότησης εργασίας για τους περίπου 100 εργαζόµενους άνω των 56 ετών, οι οποίοι µπορούν να θεµελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα µέσα στην επόµενη πενταετία. Στο πρόγραµµα εντάσσονται επίσης και όσοι εκ των ανωτέρω εργαζοµένων θα θεµελιώσουν δικαίωµα συνταξιοδότησης νωρίτερα από την ηλικία των 62 ετών, ακόµη και αν δεν έχουν συµπληρώσει το 56ο έτος της ηλικίας τους, κατ’ εφαρµογή των διατάξεων για τα µεταβατικά όρια ηλικίας. Η ειδική επιδότηση -το ύψος της οποίας θα καθοριστεί µε απόφαση των υπουργών Οικονοµίας και Ανάπτυξης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονοµικών- θα καταβάλλεται σε µηνιαία βάση και θα διαρκέσει µέχρι στη συµπλήρωση -από τους δικαιούχους- των προϋποθέσεων για λήψη µειωµένης ή πλήρους σύνταξης γήρατος. Σε κάθε περίπτωση, δεν µπορεί να υπερβεί τους 60 µήνες. Οι δαπάνες που θα προκληθούν από την εφαρµογή του προγράµµατος καλύπτονται από τον ΟΑΕ∆. Εισηγούµενος στη Βουλή τις τροπολογίες για την ΕΒΖ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, διατύπωσε την εκτίµηση ότι σύντοµα θα ολοκληρωθεί η προετοιµασία υποβολής πρότασης για το πρόγραµµα εξυγίανσης της εταιρείας. «Προκειµένου να διευκολύνουµε τη διαδικασία της εξυγίανσης, καταθέτουµε τις τροπολογίες» είπε ο κ. Πιτσιόρλας. 

Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης