Οικονομία|10.11.2020 10:40

Κορονοϊός - Ταμείο Ανάκαμψης: Γιατί αργούν τα λεφτά - Το «βέτο» Όρμπαν

Μαρία Ψαρά

Οι συνομιλίες για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ταμείο Ανάκαμψης για τον κορονοϊό θα συνεχιστούν σήμερα, Τρίτη 10 Νοεμβρίου και είναι πολύ πιθανό να επέλθει συμφωνία. Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει αν ο προϋπολογισμός, που τόσο κόπιασαν να συμφωνήσουν οι ηγέτες, θα περάσει από το Συμβούλιο (μετά την έγκρισή του από το Ευρωκοινοβούλιο).

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, σε επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, απείλησε να μπλοκάρει το πακέτο προϋπολογισμού και ανάκτησης της Ε.Ε. για τη συμφωνία της σύνδεσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων με το σεβασμό στο κράτος Δικαίου.

Ο Βέμπερ, επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, που συμπεριλαμβάνει μέλη του ουγγρικού κόμματος Fidesz, φαίνεται ότι αναμένει… χαμό. «Εάν ο Βίκτορ Όρμπαν θέλει να σταματήσει τη χρήση αυτών των κεφαλαίων για όλους, τότε θα πρέπει να το εξηγήσει αυτό στα εκατομμύρια των εργαζομένων και των ιδιοκτητών επιχειρήσεων, των δημάρχων και των φοιτητών και των ερευνητών και των αγροτών που βασίζονται στην υποστήριξη αυτών των κεφαλαίων», είπε ο Βέμπερ. Πρόσθεσε, επισημαίνοντας: «Όποιος σέβεται το κράτος δικαίου δεν έχει τίποτα να φοβάται αυτόν τον μηχανισμό».

Μια συμφωνία θα σήμαινε ένα σημαντικό βήμα προς τη διασφάλιση ότι θα διατεθεί πολύ αναγκαία βοήθεια στις κατεστραμμένες οικονομίες της Ευρώπης το πρώτο εξάμηνο του 2021. Ακόμα αυτό δεν είναι σίγουρο…

Ταμείο ΑνάκαμψηςΕυρωπαϊκή ΈνωσηΚομισιόνΚορονοϊός