Οικονομία|11.12.2020 17:24

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Πρόσθετα μέτρα τώρα, αλλιώς απόλυτη καταστροφή

Μαρία Λιλιοπούλου

Αναγκαία χαρακτηρίζει τη λήψη επιπλέον μέτρων στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου προκειμένου να μην οδηγηθούν στην απόλυτη καταστροφή χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Στα μέτρα αυτά συγκαταλέγει την άμεση επέκταση της επιδότησης ενοικίου και τη συνέχιση του προγράμματος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, «αν πραγματικά η κυβέρνηση θέλει να διασώσει έστω και ένα μέρος των επιχειρήσεων της χώρας», όπως υπογραμμίζει.

Ο ίδιος σημειώνει πως τα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι απαραίτητα προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία δεδομένου ότι η πανδημία δεν υποχωρεί. Προσθετει όμως ότι το μόνο το 10% των επιχειρήσεων της χώρας έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις πωλήσεις μέσω του συστήματος click away, με το οποίο θα γίνονται αυτό το διάστημα οι αγορές λιανικής: «Μπορεί το σύστημα να αποτελεί μία καινοτομία και να παραπέμπει σε εικόνες του μέλλοντος, δεν σημαίνει όμως ότι μπορεί να βοηθήσει το σύνολο των επιχειρήσεων να σταθούν στα νέα δεδομένα. Εκτιμούμε ότι μόνο το 10% των επιχειρήσεων της χώρας έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις πωλήσεις μέσω του click away, οπότε η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με αυτό το σύστημα» υπογραμμίζει τονίζοντας ότι πολλές επιχειρήσεις, όπως αυτές που πωλούν είδη δώρων ή παιχνίδια, κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων εξασφαλίζουν το 30%, ακόμα και το 40% του ετήσιου τζίρου τους, ενώ όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ποντάρουν σε σημαντικό βαθμό στην κατανάλωση που γίνεται αυτές τις ημέρες.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου κάνει έκκληση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης προβλέποντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα πολλαπλασιαστούν τα λουκέτα στις επιχειρήσεις: «Όλοι όσοι ασχολούμαστε με την πραγματική οικονομία, καταλαβαίνουμε ότι η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου την πιο κρίσιμη περίοδο του έτους, θα πολλαπλασιάσει τα ούτως ή άλλως χιλιάδες λουκέτα που είχαμε προβλέψει και θα προκαλέσει ένα μεγάλο κύμα νέων ανέργων. Άρα στόχος πρέπει να είναι ο περιορισμός των απωλειών σε αυτούς τους βασικούς τομείς».

Οσο για την «συγκαλυμμένη λιανική πώληση που γίνεται από κάποιες μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων», ο κ. Χατζηθεοδοσίου σημειώνει ότι «είναι απολύτως αναγκαίο να σταματήσει αυτός ο αθέμιτος ανταγωνισμός που βάζει ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στη μικρή και την πολύ μικρή επιχειρηματικότητα».

Ναι στο click away από τον GR.EC.A

Θετικός στην εφαρμογή του click away εμφανίζεται – όπως ήταν αναμενόμενο - ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GR.EC.A), ο οποίος εκπροσωπεί το σύνολο της αγοράς του Ηλεκτρονικού Εμπορίου και των υπηρεσιών της που αποτελείται από περισσότερες από 7.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. 
Ο Σύνδεσμος αναγνωρίζει τα σοβαρά προβλήματα που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό στις ταχυμεταφορές και τις παραδόσεις τονίζοντας ότι από το ξεκίνημα του πρώτου lockdown έγιναν σημαντικές επενδύσεις, τόσο σε υποδομές, αλλά και σε προσωπικό μέσα από τις οποίες το ελληνικό ηλεκτρονικό εμπόριο κατάφερε να τριπλασιάσει τον όγκο παραγγελιών που μπορεί να εξυπηρετήσει, δυναμική που είναι 30% μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή που θα χρειαζόταν για να ανταπεξέλθει στον όγκο του πρώτου Lockdown. 

Αυτό φαινόταν να είναι αρκετό αλλά μόνο μέχρι την εβδομάδα της black friday, ύστερα από την οποία τα δεδομένα ανατράπηκαν πλήρως, ο όγκος εκτοξεύθηκε και πλέον εκτιμάται πως ο όγκος που σήμερα καλείται να διαχειριστεί η αγορά ξεπερνά τις 800.000 διακινήσεις ανά ημέρα, νούμερο το οποίο είναι πέρα από κάθε πρόβλεψη. «Πρακτικά το ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο υπό κανονικές συνθήκες αποτελεί το 17% της κίνησης καλείται σήμερα να ανταπεξέλθει στον όγκο του υπόλοιπου 83% και το κατάφερε μέχρι την πιο εμπορικά έντονη μέρα του χρόνου για το λιανεμπόριο διεθνώς» σημειώνει ο GR.EC.A.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος, για τον οποίο καλεί τα καταστήματα να αξιοποιήσουν την επιλογή click away, δηλαδή να μπορούν οι καταναλωτές να παραγγέλνουν ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά και να παραλαμβάνουν από τα κατά τόπους  καταστήματα. 

Επιπλέον ενημερώνει τους καταναλωτές ότι «το ελληνικό ηλεκτρονικό εμπόριο είναι πλέον πιο δυνατό από ποτέ και αποτελεί την καλύτερη επιλογή για τις αγορές και αυτό θα γίνει εμφανές μετά την εξομάλυνση της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης, ενώ όσο χρησιμοποιούνται ασφαλείς μέθοδοι πληρωμής, δεν υπάρχει κίνδυνος να εξαπατηθούν και να χάσουν τα χρήματα τους».

καταστήματαχριστουγεννιάτικη αγοράηλεκτρονικό εμπόριοclick away