Οικονομία|06.01.2019 17:45

Πόσο και πότε θα αυξηθεί ο νέος κατώτατος μισθός

Newsroom

Με υπουργική απόφαση θα καθοριστεί ο νέος κατώτατος μισθός. Όπως αποκάλυψε και το Έθνος στις 23 Δεκεμβρίου 2018, ο κατώτατος μισθός (το ποσό για άγαμο νεοπροσλαμβανόμενο εργαζόμενο) που υπολογίζεται στα περίπου 586 ευρώ, θα αυξηθεί κατά 7% έως 8%. Δηλαδή, θα αυξηθεί από 41 έως 47 ευρώ. Έτσι, ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί κοντά στα 630 ευρώ το μήνα. 

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει ανοδικά και όλα τα επιδόματα και τα βοηθήματα του ΟΑΕΔ προς τους ανέργους, αλλά και την παροχή προστασίας της μητρότητας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 550.000 εργαζόμενοι θα λάβουν αύξηση στις αποδοχές τους. Στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση να γίνει ήδη από το Φεβρουάριο με την υπουργική απόφαση να θέλουν κυβερνητικά στελέχη να έχει εκδοθεί μέσα στον Ιανουάριο.

Σημαντική αύξηση θα δουν οι εργαζόμενοι ηλικίας έως 25 ετών. Γι' αυτούς τους εργαζομένους ισχύει μέχρι στιγμής ο υποκατώτατος μισθός, που όμως, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, θα καταργηθεί και θα εξισωθεί με τον κατώτατο μισθό. Έτσι, για αυτή την κατηγορία εργαζομένων η αύξηση μισθού αναμένεται να αγγίξει τα 120 ευρώ.

κατώτατος μισθόςαύξησηΟΑΕΔ