Οικονομία|30.03.2021 16:36

Φιλοξενία: 1,5 δισ. ευρώ στην οικονομία και 1 στις 4 θέσεις εργασίας

Μαρία Λιλιοπούλου

Η οριστικοποίηση του ευρωπαΐκού τρόπου ταξιδιού, είναι ο πλέον κρίσιμος παράγοντας για τη φετινή τουριστική σεζόν, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου, καθώς μπορεί πλέον τα «εργαλεία» για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης να είναι πολύ περισσότερα συγκριτικά με το περασμένο καλοκαίρι, αλλά η κατάσταση παραμένει ρευστή. Αυτό επεσήμανε στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου (ΞΕΕ), Αλέξανδρος Βασιλικός σημειώνοντας πως «ακόμα και αν πετύχουμε 100% αύξηση στον τζίρο από πέρυσι, θα είμαστε κοντά στο 45% του συνολικού τζίρου του 2019».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως είναι νωρίς για εκτιμήσεις δεδομένου ότι «φέτος δεν έχουμε ούτε κλειδωμένα slots από αεροπορικές εταιρίες, δεν έχουμε προκρατήσεις που να συνδέονται με συμβόλαια προκαταβολών και εγγυήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι και οι όποιες προκρατήσεις μπορεί να υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα βιβλία, την άλλη μέρα το πρωί μπορεί να εξαφανιστούν άρα τα πράγματα είναι πολύ ρευστά», υπογράμμισε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης: Τουρισμός: Πώς θα έρχονται τουρίστες από Ισραήλ - Πλήγμα το στοπ από Βρετανία

Προσέθεσε ότι βρισκονται σε συνεχή διάλογο με το υπουργείο Τουρισμού, έχοντας υποβάλει ήδη τις προτάσεις τους, στις οποίες συγκαταλέγεται και ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των εργαζομένων στον κλάδο.

Το βέβαιο είναι ότι, σύμφωνα και με τα αποτελέσματα της μελέτης της Grant Thornton για τη στρατηγική σημασία της Φιλοξενίας για την Ελλάδα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΞΕΕ και παρουσιάστηκε σήμερα, οι επενδύσεις στον κλάδο (σύνολο καταλυμάτων και μονάδων εστίασης) καταγράφουν μέση ετήσια συνεισφορά στην οικονομία της χώρας που ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.

Ο τομέας της φιλοξενίας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο οικονομικής ανάπτυξης και απορρόφησης μεγάλου μέρους του εργατικού δυναμικού της χώρας μας, ενώ παράλληλα εμφανίζει υψηλή ικανότητα στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών συστημικών και μη κρίσεων αλλά και υψηλό βαθμό απόκρισης με ταχεία επαναφορά της Φιλοξενίας σε καταστάσεις εξωγενών μεταβολών.

Σύμφωνα με την ανάλυση η διάχυση ωφελειών της Φιλοξενίας στην Ελλάδα επιμερίζεται σε 17 κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και 9 τομείς με μέση ετήσια συνεισφορά περίπου 1 δισ. ευρώ, μόνο από την υλοποίηση επενδύσεων ανακαίνισης ξενοδοχειακών μονάδων.

Το ύψος των ετήσιων επενδύσεων σε ανακαινίσεις αγγίζει το 1 δισ. ευρώ, ενώ η δημιουργία νέων καταλυμάτων φθάνει τα 170 εκατ. ευρώ. Επίσης οι λοιπές επενδύσεις σε καταλύματα ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ ετησίως και σε 140 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα κονδύλια επενδύσεων στις μονάδες εστίασης.

Εκτιμάται ότι το μέσο ύψος επένδυσης για ανακαίνιση, το οποίο υλοποιείται από κάθε κατάλυμα ανέρχεται σε 100.000 ευρώ ετησίως, επηρεάζοντας θετικά σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως οι κατασκευές, η βιομηχανία – μεταποίηση, το εμπόριο, η διαχείριση αποβλήτων, κλπ.

Το ετήσιο όφελος ανά τομέα από ανακαινίσεις υπολογίζεται ως εξής:

  • 284 εκ.ευρώ στις κατασκευές
  • 292 εκ. ευρώ στη μεταποίηση
  • 64 εκ. ευρώ στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος - φυσικού αερίου
  • 12 εκ. ευρώ στην παροχή νερού και διαχείριση αποβλήτων
  • 204 εκ. ευρώ στο χονδρικό/λιανικό εμπόριο
  • 48 εκ. ευρώ στη μεταφορά / αποθήκευση
  • 18 εκ. ευρώ στην ενημέρωση/επικοινωνία
  • 27 εκ. ευρώ σε επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες
  • 11 εκ. ευρώ σε διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες

Όπως υπογραμμίζει η μελέτη η Φιλοξενία αποτελεί τον πρώτο κλάδο σε επίπεδο προσφοράς θέσεων εργασίας καθώς 1 στις 4 θέσεις εργασίας στη χώρα είναι αποτέλεσμα της Φιλοξενίας.

Αλλωστε ο κλάδος των καταλυμάτων και της εστίασης αποτελεί τον πρώτο κλάδο με το μεγαλύτερο μέγεθος απασχόλησης. Η διαχρονική αύξηση των απασχολούμενων στη Φιλοξενία εκτιμάται σε περίπου 30% το διάστημα 2015-2019, ενώ και οι αμοιβές των εργαζομένων είχαν ενισχυθεί κατά 38% την ίδια περίοδο.

Φιλοξενία και COVID-19

Παρά το γεγονός ότι η κρίση του COVID-19 και η σχετική λήψη περιοριστικών μέτρων είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της τουριστικής κίνησης κατά 80% το 2020, ο κλάδος εμφανίστηκε ανθεκτικός. Ετσι, αν και βάσει της συσχέτισης μεταξύ αφίξεων και κύκλου εργασιών της Φιλοξενίας (1% μεταβολή στις αφίξεις οδηγεί σε 0,8% μεταβολή του κύκλου εργασιών), ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε τελικά στα 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ, αντί για 4,7.

Το γεγονός ότι ο πραγματικός κύκλος εργασιών ήταν εν τέλει 30% μεγαλύτερος (€ 6,1 δισ.), καταδεικνύει σύμφωνα με τους μελετητές, τη δυνατότητα της Φιλοξενίας στη συγκράτηση απωλειών από μη συστημικές κρίσεις.

Η μελέτη εξετάζοντας την εξέλιξη του κύκλων εργασιών της Φιλοξενίας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε, παρατηρεί μεταξύ άλλων ότι:

  • Κατάφερε να αντιμετωπίσει άμεσα τις οικονομικές απώλειες της κρίσης
  • Παρουσίασε αύξηση σε επίπεδο κύκλου εργασιών όταν το σύνολο της οικονομίας παρουσίασε σωρευτικές απώλειες 12 δισ. ευρώ περίπου.
  • Αποτέλεσε έναν από τους τρεις κυριότερους τομείς που σημείωσαν αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης (κατά 3 δισ. ευρώ).
  • Η ικανότητά της να ανταποκριθεί άμεσα στις οικονομικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης φανερώνει τον υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας σε συστημικές κρίσεις.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης της Grant Thornton ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός τόνισε: «H έρευνα της Grant Thornton πιστοποιεί επιστημονικά και δικαιώνει απόλυτα την πρωτοβουλία «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΜοU» τεκμηριώνοντας τη σημασία της φιλοξενίας για την Εθνική οικονομία. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ιδιώτη επενδυτή και εργοδότη της χώρας που κάθε χρόνο αποτελεί βασικό μοχλό στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η έρευνα πιστοποιεί παράλληλα όχι μόνο τη συνεισφορά της φιλοξενίας στο ΑΕΠ και τα δημόσια έσοδα αλλά και τη μεγάλη συμβολή στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και την περιφερειακή ανάπτυξη».

Διαβάστε επίσης: Τουρισμός: Πώς θα υποδεχτεί τουρίστες η Ελλάδα – Τα τέσσερα μέτρα ασφαλείας

φιλοξενίαΞενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδοςτουρισμός