Οικονομία|06.04.2021 22:42

ΔΝΤ: Προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,8% για την Ελλάδα φέτος

Newsroom

Ανάπτυξη που θα αγγίξει το 3,8% θα πετύχει φέτος η Ελλάδα, με βάση τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατεβάζοντας τον πήχυ των προβλέψεων του, όπως καταγράφει η εξαμηνιαία έκθεση του World Economic Outlook η οποία δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ωστόσο, εκτιμά πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 6,9% το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Οι  προβλέψεις είναι σαφώς πιο χαμηλές σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του ΔΝΤ που έγιναν το φθινόπωρο του 2020 όπου έβλεπε ανάπτυξη 4,1% φέτος αλλά με ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ 6,8% στο τέλος του 2021.

Για το 2022 η ανάπτυξη θα αυξηθεί και θα κυμανθεί κοντά στο 5%. Για την ανεργία εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 16,6% ενώ το 2022  θα συρρικνωθεί στο 15,2%. Tαυτόχρονα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βλέπει την μερική επαναφορά των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς προβλέπει ότι θα είναι η επίδραση της ανάπτυξης και στην αναστροφή της τάσης του αποπληθωρισμού στο οποίο κύλησε η οικονομία το 2020 λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Διαβάστε επίσης: Επίδομα 534 ευρώ: Παρασκευή 9 ή Δευτέρα 12 Απριλίου οι πληρωμές στους δικαιούχους

Συγκεκριμένα από τον αρνητικό πληθωρισμό του 1,3% που είχαμε το 2021 με ειωμένη κατανάλωση λόγω των lockdown αναμένεται για φέτος να περάσουμε σε ένα οριακά θετικό πληθωρισμό της τάξης του 0,2% και σε πληθωρισμό 0,8% το 2022 όταν πλέον η οικονομία θα έχει αφήσει πίσω της την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία σε σχέση με τον Ιανουάριο, λόγω της καλής προσαρμογής της στα δεδομένα της εποχής του κορονοϊού, των εμβολιαστικών προγραμμάτων και των πρόσθετων μέτρων δημοσιονομικής στήριξης, κυρίως στις ΗΠΑ. Η πρόβλεψή του τώρα είναι ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 6% το 2021 (αναβάθμιση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα) και 4,4% το 2022 (0,2 της ποσοστιαίας μονάδας επιπλέον) μετά την ύφεση-ρεκόρ 3,3% το 2020.

Η αναβάθμιση οφείλεται στη βελτίωση των προοπτικών των αναπτυγμένων οικονομιών και ιδιαίτερα των ΗΠΑ, που αναμένεται να αναπτυχθούν με ρυθμό 6,4% φέτος και να ξεπεράσουν το 2021 το επίπεδο του ΑΕΠ που είχαν πριν από τον κορονοϊό. Η Ευρωζώνη θα ανακάμψει, επίσης, φέτος, αλλά με χαμηλότερη ταχύτητα καθώς το ΑΕΠ της προβλέπεται να αυξηθεί 4,4% φέτος και 3,8% το 2022. Πολύ υψηλός θα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας που αναμένεται να φθάσει το 8,4% φέτος. Η Κίνα επανήλθε ήδη από το 2020 στο προ της κρίσης επίπεδο του ΑΕΠ, ενώ για πολλές αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες αυτό δεν θα συμβεί πριν από το 2023.

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι οι δυσκολίες παραμένουν μεγάλες στο μέλλον. Αφενός μεν η πανδημία δεν έχει νικηθεί ακόμη και τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται σε πολλές χώρες και αφετέρου οι ρυθμοί ανάκαμψης αποκλίνουν επικίνδυνα μεταξύ των χωρών και μέσα στις χώρες, καθώς οι οικονομίες με λιγότερους εμβολιασμούς, πιο περιορισμένες πολιτικές στήριξης και πιο εξαρτημένες από τον τουρισμό τα πάνε λιγότερο καλά.

Διαβάστε επίσης: ΟΠΕΚΑ: 29 Απριλίου πληρώνονται επιδόματα - Ποιοι οι δικαιούχοι

ΚορονοϊόςπληθωρισμόςανάπτυξηΔΝΤ