Οικονομία|19.10.2018 17:29

Στο «σφυρί» τα ασημικά των επιχειρήσεων

Έφη Καραγεώργου

«Ασημικά» επιχειρηματιών βγαίνουν σε πλειστηριασμό μετά την παρέμβαση του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στο τελευταίο ECOFIN και με τις τράπεζες να οδηγούν «στο σφυρί» πολυτελείς κατοικίες, πίνακες και γλυπτά.

Φουλάρουν  τις μηχανές για τη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οι τράπεζες και καθημερινά «φορτώνουν» με νέα ακίνητα την πλατφόρμα.
Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διενέργειά τους επισημάνθηκαν στο τελευταίο Eurogroup από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ανέφερε πως «ο τρόπος λειτουργίας των πλειστηριασμών πρέπει να είναι εύρυθμος και αποτελεσματικός, ώστε να βρίσκεται στα πλαίσια των στόχων του προγράμματος».

Οι τελευταίες πληροφορίες -από το μέτωπο των συμβολαιογράφων- θέλουν τη διενέργεια των πλειστηριασμών να μπαίνει σε κανονική πορεία από την ερχόμενη Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, που το ηλεκτρονικό σφυρί θα αρχίσει να «χτυπά» χωρίς καθυστερήσεις.

Την ίδια ώρα, οι τράπεζες έχουν ετοιμάσει και τις λίστες με τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία πτωχευμένων επιχειρηματιών, τα οποία το επόμενο διάστημα θα βγουν στο σφυρί. Πρόκειται για ακίνητα-φιλέτα, πολυτελείς κατοικίες, βίλες και εξοχικά που βρίσκονται στα βόρεια προάστια της Αθήνας ή σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Κάποια από αυτά τα ακίνητα έχουν περιέλθει στις τράπεζες κατά τη διαδικασία ρύθμισης των οφειλών, καθώς οι επιχειρηματίες δέχθηκαν να τα υποθηκεύσουν. Μάλιστα, οι επιχειρηματίες που ρύθμισαν τις οφειλές τους έχουν υπογράψει όρο στη σύμβαση ότι δεν έχουν αποκρύψει ούτε έχουν μεταβιβάσει προσωπικά περιουσιακά στοιχεία τα προηγούμενα 5 χρόνια (από τη συμφωνία ρύθμισης) και ότι σε περίπτωση που για τα επόμενα 10 χρόνια η τράπεζα ανακαλύψει περιουσιακά στοιχεία (όπως για παράδειγμα καταθέσεις στο εξωτερικό ή ακίνητα κ.λπ.) στην ιδιοκτησία τους, θα είναι υποχρεωμένοι να τα μεταβιβάσουν στις πιστώτριες τράπεζες έναντι των οφειλών τους. 

Εκποιούνται βίλες, οικόπεδα μέχρι και έργα τέχνης

Γνωστά ονόματα της επιχειρηματικής ζωής φιγουράρουν στις λίστες με τα ακίνητα που βρίσκονται καθ' οδόν για πλειστηριασμό.

Πιο συγκεκριμένα:

Π. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (ΙΜΑΚΟ): Η εκδοτική επιχείρηση έχει κλείσει. Τα προσωπικά ακίνητα του ίδιου, η κατοικία στη Φιλοθέη και η βίλα στη Μύκονο, μεταβιβάστηκαν στην τράπεζα έναντι των χρεών.

ΛΕΜΟΝΗΣ (Καλογήρου): Η γνωστή αλυσίδα επώνυμων υποδημάτων άλλαξε χέρια, καθώς πέρασε στον στρατηγικό επενδυτή-επιχειρηματία Σάμι Φάις και διατηρήθηκαν οι θέσεις εργασίας. Τα αδέλφια Λεμονή είχαν στην ιδιοκτησία τους ακριβά ακίνητα στην Ηρώδου Αττικού και στη Σαρωνίδα, τα οποία θα μεταβιβαστούν στην τράπεζα. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη δικαστικές ενέργειες (αγωγή διάρρηξης) για ακίνητα στην Πολιτεία και στη Βυτίνα Αρκαδίας, τα οποία μεταβιβάστηκαν σε συγγενικά πρόσωπα.Επίσης, η τράπεζα έχει κινήσει τις διαδικασίες για να βγει σε πλειστηριασμό και το αεροπλάνο ιδιοκτησίας του ομίλου.

ΔΑΒΑΡΗΣ (Huyndai): Η επιχείρηση μεταβιβάστηκε σε στρατηγικό επενδυτή (Βασιλάκης) μέσω του προπτω-
χευτικού νόμου (άρθρο 106) και διατηρούνται οι θέσεις εργασίας. Σήμερα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία να μεταβιβαστούν στις πιστώτριες τράπεζες τα προσωπικά ακίνητα των ιδιοκτητών της εταιρείας, που βρίσκονται σε Αθήνα, Μύκονο, Ρόδο, Πάρο, Σύρο, Κύθνο, Αράχοβα.

ΛΥΜΠΕΡΗΣ (εκδόσεις): Η επιχείρηση πτώχευσε και έκλεισε. Σήμερα οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για να βγάλουν στο σφυρί την πολυτελή κατοικία του εκδότη που βρίσκεται στην Πολιτεία.

ΜΗΧΑΝΙΚΗ: Πρόκειται για την κατασκευαστική εταιρεία του Πρ. Εμφιετζόγλου. Οι τράπεζες ακολουθούν τη δικαστική οδό για να εκποιήσουν έργα τέχνης (πίνακες, γλυπτά) ιδιοκτησίας του φορέα (Εμφιετζόγλου). Παράλληλα έχουν προχωρήσει σε δικαστικές ενέργειες και στη Ρωσία, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες πλειστηριασμού ακινήτων ιδιοκτησίας του ομίλου.

ΓΛΟΥ: Η γνωστή εταιρεία ενδυμάτων έχει κλείσει και οι τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία για την εκποίηση ακινήτων ιδιοκτησίας των επιχειρηματιών.

ΑΤΛΑΝΤΙΚ (σούπερ μάρκετ): Η επιχείρηση έχει κλείσει και οι τράπεζες έχουν κινήσει τις διαδικασίες για να βγάλουν στο σφυρί προσωπικά ακίνητα των ιδιοκτητών.

ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ (ξηροί καρποί): Η επιχείρηση πτώχευσε, έκλεισε και τα προσωπικά ακίνητα των ιδιοκτητών της αναμένεται να βγουν σε πλειστηριασμό.

ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ (μεγάλος κατασκευαστής στα νότια προάστια): Και στην περίπτωση αυτή η πιστώτρια τράπεζα έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για τον πλειστηριασμό εταιρικών και προσωπικών ακινήτων.

ΒΑΡΔΗΣ (ξενοδοχείο «Πεντελικόν»): Όπως είναι γνωστό, η εταιρεία Βάρδη έκλεισε και η ξενοδοχειακή επιχείρηση μεταβιβάστηκε σε νέο ιδιοκτήτη, ο οποίος θα επαναλειτουργήσει σύντομα το ξενοδοχείο. Παράλληλα οι πιστώτριες τράπεζες συνεχίζουν τις ενέργειες για τον πλειστηριασμό του ακινήτου στην Κηφισιά, ενδιαφέρον για την απόκτηση του οποίου ενδεχομένως να εκδηλώσει ο νέος ιδιοκτήτης της εταιρείας.

ΑΛΦΑ ΓΚΡΙΣΙΝ: Στην περίπτωση αυτή οι τράπεζες προχωρούν σε δικαστικές ενέργειες (ειδική διαχείριση) για την εκποίηση της επιχείρησης αλλά και προσωπικών ακινήτων των φορέων.

ΔΟΛ: Όπως είναι γνωστό, η εταιρεία μεταβιβάστηκε σε νέο ιδιοκτήτη και οι θέσεις εργασίας διατηρήθηκαν. Ωστόσο, στις 28 Φεβρουαρίου 2018 είναι προγραμματισμένος πλειστηριασμός για ατομικά και οικογενειακά ακίνητα ιδιοκτησίας του πρώην μετόχου.

MODA BAGNO: Εν προκειμένω η επιχείρηση λειτουργεί. Η πιστώτρια τράπεζα κινήθηκε δικαστικά και εισέπραξε 3 εκατ. ευρώ μετρητά για τη μερική αποπληρωμή δανείων. Διασφάλισε επιπλέον εξασφαλίσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, υπερκαλύπτοντας το υπόλοιπο του δανεισμού, που εξυπηρετείται πλέον κανονικά.

1EUROMEDICA/ΛΙΑΚΟΥΝΑΚΟΣ: Η επιχείρηση λειτουργεί. Στην περίπτωση αυτή, οι 3 από τις 4 πιστώτριες τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha) συμφώνησαν και τα δάνεια της επιχείρησης μεταβιβάστηκαν σε fund του εξωτερικού.

επιχειρήσειςπλειστηριασμοί