Ιστορία|01.05.2024 04:55

Ξύπνησαν ανατριχιαστικές μνήμες: Πέντε σκελετοί ανακαλύφθηκαν στο Λημέρι του Λύκου, όπου κρυβόταν ο Χέρμαν Γκέρινγκ

Newsroom

Ξύπνησαν ανατριχιαστικές μνήμες από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν πέντε ανθρώπινοι σκελετοί ανακαλύφθηκαν στο Λημέρι του Λύκου, όπου κρυβόταν ο Χέρμαν Γκέρινγκ και άλλοι επιφανείς Ναζί.

Ερασιτέχνες αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πέντε ανθρώπινους σκελετούς που τους λείπουν τα χέρια και τα πόδια κάτω από το σπίτι-καταφύγιο του Ναζί εγκληματία πολέμου Χέρμαν Γκέρινγκ στο στρατιωτικό αρχηγείο του Χίτλερ στη Πολωνία, το διαβόητο Λημέρι του Λύκου.

Τα λείψανα, που πιστεύεται ότι ανήκουν σε οικογένεια, ανακαλύφθηκαν έπειτα από μια ανασκαφή στην τοποθεσία κοντά στη βορειοανατολική πόλη Ketrzyn, όπου οι ηγέτες των Ναζί έζησαν αρκετό καιρό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Μυστήριο περιβάλλει τα ανατριχιαστικά ευρήματα, για τα οποίο έκανε αναφορά για πρώτη φορά το γερμανικό περιοδίκο Der Spiegel.

Το επιβλητικό κτήριο της Φωλιάς του Λύκου, που βρίσκεται σε μια δασώδη έκταση πλάι σε βαλτότοπο έχει, σε μεγάλο βαθμό, παραδοθεί στην οργιώδη βλάστηση· η φύση το καταλαμβάνει σιγά σιγά! Πολλοί θεωρούσαν ότι η περιοχή είχε ερευνηθεί διεξοδικά πριν μια ομάδα Γερμανών και Πολωνών, ερευνητών της Ιστορίας ασχοληθεί διεξοδικά με ανασκαφές.
Ο Oktavian Bartoszewski, εκδότης του περιοδικού «Relikte der Geschichte» (Λείψανα της Ιστορίας), είπε ότι η ομάδα «Fundacja Latebra» που εδρεύει στο Γκντανσκ εργαζόταν στον χώρο για χρόνια, ανακαλύπτοντας συχνά καθημερινά είδη οικιακής χρήσης, όπως σερβίτσια και εργαλεία. Το Λημέρι του Λύκου, να σημειώσουμε, προσελκύει περισσότερους από 200.000 επισκέπτες ετησίως.

Ο Bartoszewski κυκλοφόρησε ένα βίντεο στο YouTube που τεκμηριώνει την ανακάλυψη· είπε ότι η ομάδα ήταν «εντελώς σοκαρισμένη» όταν ξέθαψε, τον Φεβρουάριο, ένα κρανίο περίπου 10 εκατοστά κάτω από τη γη ενώ έψαχνε για το θαμμένο ξύλινο δάπεδο στο σπίτι, το οποίο κάηκε το 1945. Η ομάδα ειδοποίησε αμέσως την τοπική αστυνομία. «Όταν οι ιατροδικαστές είχαν μια σαφή εικόνα και τίποτα δεν έδειχνε ότι πρόκειται για πρόσφατο έγκλημα, αποφασίστηκε να αποκαλυφθεί η υπόθεση.

Ξαπλωμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον

Πιο προσεκτική και διεξοδική ανασκαφή αποκάλυψε πέντε σκελετούς οι οποίοι, έπειτα από αναλύσεις αποδείχτηκε ότι ήταν τρεις ενήλικες, ένας έφηβος και ένα μωρό. «Αυτό ήταν το πιο φρικτό πράγμα που βρήκαμε», είπε για το νεογέννητο ο Bartoszewski. «Ήταν όλοι ξαπλωμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον, προς την ίδια κατεύθυνση».

Κανένας δεν είχε πάνω του ίχνη από ρούχα ή άλλα προσωπικά αντικείμενα, που σημαίνει ότι τα πτώματα πιθανότατα ξεγυμνώθηκαν πριν τοποθετηθούν εκεί. Ενώ είναι πιθανό τα οστά των χεριών και των ποδιών- λεπτότερα από άλλα υπολείμματα- να έχουν απλώς αποσυντεθεί· δεν μπορεί να αποκλειστεί η υπόθεση ότι είχαν ακρωτηριαστεί.

Και τώρα ψάχνουν...

Οι εικασίες αφθονούν για το αν ο Γκέρινγκ γνώριζε ότι τα πτώματα ήταν θαμμένα κάτω από το σπίτι του ή αν είχαν εναποτεθεί εκεί μετά τον πόλεμο. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι εκείνη η οικογένεια θα μπορούσε να έχει πέσει θύμα μαζικής δολοφονίας, που πιθανώς αλλά όχι απαραίτητα έγινε από τους Ναζί. Οι Πολωνοί εισαγγελείς διεξάγουν έρευνα.

Ανώτεροι Ναζί, συμπεριλαμβανομένου του Χίτλερ και του Γκέρινγκ, αλλά και των Μάρτιν Μπόρμαν, Βίλχελμ Κάιτελ και Άλφρεντ Γιοντλ, χρησιμοποίησαν τη Φωλιά του Λύκου ως ένα απομονωμένο, καλά προστατευμένο κτηριακό συγκρότημα μέσα στο οποίο σχεδίασαν στρατιωτικές εκστρατείες καθώς και τις φρικαλεότητες του Ολοκαυτώματος.

Ο Χίτλερ πέρασε περισσότερο χρόνο στη Φωλιά του Λύκου από οπουδήποτε αλλού κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ήταν, μάλιστα, ο τόπος της αποτυχημένης απόπειρας δολοφονίας της 20ής Ιουλίου του 1944 (Επιχείρηση Βαλκυρία) κατά την οποία ο Κλάους φον Στάουφεμπεργκ, ένας Γερμανός κόμης, τοποθέτησε έναν χαρτοφύλακα που περιείχε βόμβα κάτω από ένα τραπέζι. Ο Χίτλερ γλύτωσε!
Ο Γκέρινγκ, ο διορισμένος αναπληρωτής και διάδοχος του Χίτλερ και επικεφαλής της Luftwaffe, ήταν ο κορυφαίος αξιωματούχος των Ναζί που δικάστηκε στη Νυρεμβέργη· αυτοκτόνησε με μια κάψουλα υδροκυανίου το 1946 λίγες ώρες πριν από την εκτέλεσή του.

Ναζίανθρώπινος σκελετόςανασκαφήΑδόλφος Χίτλερειδήσεις τώραΒ' Παγκόσμιος Πόλεμος