Οικονομία|20.10.2018 18:03

Νέα εμπορικά κέντρα στα σκαριά σε όλη την Ελλάδα

Δημήτρης Δελεβέγκος

Τα χρόνια που διαδέχτηκαν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, όσα εμπορικά κέντρα αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα λόγω είτε μη εξυπηρετούμενου δανεισμού είτε δομικών προβλημάτων αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο. Αυτές ήταν οι περιπτώσεις του Olympia mall της Λάρισας που ανήκε στην χρεοκοπημένη τεχνική εταιρεία ΛΑΜΚΟ, αλλά και του City Gate στη Θεσσαλονίκη, το οποίο μετατράπηκε σε εκπτωτικό εμπορικό κέντρο. Στον αντίποδα, τα malls που είχαν…γερές βάσεις, κατάφεραν να αντέξουν στην κρίση, εμφανίζοντας, πλέον, σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ως εκ τούτου, νέα σχέδια υπάρχουν είτε για την επέκταση των υφιστάμενων malls είτε για την υλοποίηση καινούργιων. Ποια είναι αυτά;

Τα νέα εμπορικά 

Στο Μαρούσι Αττικής, τα νέα σχέδια της Lamda Development περιλαμβάνoυν την επέκταση του Golden Hall που θα αναπτυχθεί στο τμήμα 21,6 χιλ. τ.μ. του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) που απέκτησε, ύστερα από διεθνή διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, η Lamda Development. Το έργο, που βρίσκεται στο στάδιο της εξασφάλισης άδειας δόμησης, προβλέπει τη δημιουργία μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων 2004 επιφάνειας τουλάχιστον 3000 τ.μ., εμπορικών καταστημάτων επιφάνειας έως 2.000 τ.μ. και χώρων συγκέντρωσης κοινού στους οποίους πραγματοποιούνται θεατρικές παραστάσεις και ειδικές προβολές.

Στα Σπάτα, στο Smart Park η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Reds εγκαινίασε τα Χριστούγεννα νέους χώρους 800 τ.μ. και έως τον Μάιο, θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους πέντε νέα καταστήματα. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, με ορίζοντα το προσεχές καλοκαίρι, θα αρχίσουν οι κατασκευαστικές εργασίες για την περαιτέρω επέκταση του εμπορικού κέντρου συνολικά κατά 15.500 τ.μ., όπου θα αναπτυχθούν 20-25 καινούργια εμπορικά καταστήματα. Πρόκειται για τη δεύτερη φάση, προϋπολογισμού ύψους 23 εκατ. ευρώ επέκτασης του Smart Park όπου η επισκεψιμότητα το πρώτο δίμηνο του 2018 αυξήθηκε κατά 20%, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Στην έκταση 315 στρεμμάτων του παλιού οινοποιείου Καμπά στην Κάντζα, σχεδιάζεται η μικτής χρήσης ανάπτυξη Cambas project που θα περιλαμβάνει γραφεία υψηλών προδιαγραφών με χώρους εμπορίου, αναψυχής και πολιτισμού. Πρόσφατα, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) ενέκρινε την μελέτη αποκατάστασης των διατηρητέων κτηρίων του πρώην εργοστασίου οινοποιίας Καμπά. Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει στην εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Reds να προχωρήσει στην έκδοση της άδειας δόμησης για την υλοποίηση εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξης των συγκεκριμένων διατηρητέων που αποτελούν τμήμα της συνολικής, προς πολεοδόμηση, επιφάνειας.

Η συνολική πολεοδόμηση αφορά το διατηρητέο κτίσμα του σταθμού Κάντζα του Αττικού σιδηροδρόμου για το οποίο η εισηγμένη, εκτός από την έγκριση του ΚΣΝΜ για την μελέτη αποκατάστασης, έχει εξασφαλίσει άδεια δόμησης, τα διατηρητέα του πρώην εργοστασίου οινοποιίας και τα νέα κτήρια. Συνολικά, η ανάπτυξη, που θα πραγματοποιηθεί, ως επί το πλείστον, στα νέα κτήρια, θα διαθέτει επιφάνεια 132.815 τ.μ. από τα οποία οι ανοιχτοί χώροι θα είναι 53.115 τ.μ. και η δομήσιμη επιφάνεια θα είναι 79.700 τ.μ.

Στην Αθήνα, στην έκταση του πρώην εργοστασίου της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη (Λεωφόρου Κηφισού 60 και Ηρούς), η υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος, που αφορά τον προσδιορισμό της ρυμοτομικής γραμμής του οικοπέδου επί του οποίου θα αναπτυχθεί το Academy Gardens, θα επιτρέψει την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών του εμπορικού πολυχώρου εμβαδού 55.000 τ.μ. Τον περασμένο Ιανουάριο, το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε το προεδρικό διάταγμα για τον καθορισμό των όρων δόμησης τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων στην ευρύτερη περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, του οποίου εκκρεμεί η δημοσίευση. Το έργο θα υλοποιήσει η εταιρεία Artume που ανήκει στο BlackRock Europe Property Fund III.

Στην Λυκόβρυση παρότι η σχεδιαζόμενη εμπορική ανάπτυξη του ομίλου Κωνσταντίνου θα αποτελεί επί μακρόν μακέτα, καθώς βρίσκεται σε πρώιμο αδειοδοτικά στάδιο, οι αντιδράσεις δημοτικών παρατάξεων έχουν, ήδη, ξεκινήσει. Το επενδυτικό σχέδιο με προϋπολογισμό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ θα πρέπει να υποβληθεί προς έγκριση, από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, μέσω του νομοθετικού καθεστώτος, για την επιτάχυνση των μεγάλων επενδύσεων (fast track). Η ανάπτυξη, που θα υλοποιηθεί σε ακίνητο στον κόμβο Λυκόβρυσης, θα περιλαμβάνει εκμισθώσιμη επιφάνεια 40.000 τ.μ. και στόχος του επιχειρηματία Παναγιώτη Κωνσταντίνου είναι να μετατραπεί σε προορισμό εμπορίου και ψυχαγωγίας. Κι αυτό με δεδομένο ότι η περιοχή, όπου σχεδιάζεται να επεκταθεί η γραμμή 4 του μετρό, θα αργήσει να αποκτήσει σύνδεση με μέσο σταθερής τροχιάς.

Στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη νέα εμπορικά κέντρα, συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 170 εκατ. ευρώ, προωθεί και η ΓΑΙΑΟΣΕ. Για τον πολυχώρο, κοντά στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας, πάνω από το σταθμό του ΟΣΕ, ο διαγωνισμός για την κατασκευή του, ύψους 70 εκατ. ευρώ, αναμένεται να προκηρυχθεί έως το τέλος της χρονιάς. Στη συμπρωτεύουσα, ο πολυχώρος στο σταθμό του ΟΣΕ, επιφάνειας έως 100.000 τ.μ., σε έκταση 120 στρεμμάτων, βρίσκεται στο στάδιο των μελετών και είναι προϋπολογισμού της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.

εμπορικό κέντροmall