Οικονομία|07.10.2021 22:20

Αυξήσεις σε ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο: Ενισχυμένα τα επιδόματα - Την Παρασκευή τα μέτρα

Newsroom

Με αυξημένο επίδομα θέρμανσης το οποίο θα καλύπτει ενιαία και τους καταναλωτες πετρελαίου και φυσικού αεριου αλλα και ενισχυμένο επίδομα για το ηλεκτρικό ρεύμα, σχεδιάζει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες πιέσεις από το αδιάκοπο ράλι των τιμών στην ενέργεια. Όπως αναφέρει το αναλυτικό ρεπορτάζ του OPEN, η μεγαβατώρα αύριο Παρασκευή θα πωλειται 218 ευρώ από 204 ευρώ που κοστίζει την Πέμπτη. 

Τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης για την ανακούφιση των νοικοκυριών και των ευάλωτων πολιτών από το νέο κύμα ακρίβειας θα ανακοινώσουν το πρωί της Παρασκευής και συγκεκριμένα στις 11:00 οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Αυτό αποφασίστηκε κατόπιν της έκτακτης τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κυβερνητικές ανακοινώσεις  θα αφορούν στα τιμολόγια ρεύματος αλλά και το επίδομα θέρμανσης. Το συνολικό πακέτο θα είναι της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Στόχος είναι να υπάρξει ένα ευρύτερο πλέγμα  παρεμβάσεων, ενώ στο τραπέζι είναι και η επέκταση της διάρκειας των μέτρων

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για ένα δύσκολο ενεργειακά χειμώνα, καθώς οι αρχικές προβλέψεις για εκτόνωση του φαινομένου μετά τα Χριστούγεννα αποδεικνύονται υπερβολικά αισιόδοξες. Σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις το πρώτο φως στο τούνελ αναμένεται να φανεί την άνοιξη. 

Τιμολόγια ρεύματος και επίδομα θέρμανσης

Όσον αφορά στα τιμολόγια  ρεύματος οι αρχικές ανακοινώσεις προέβλεπαν πως η επιδότηση θα ήταν 9 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες. Ωστόσο, φαίνεται πως πλέον έρχεται αυξημένη επιδότηση που θα είναι κοντά στα 14 ευρώ. Μάλιστα το σχετικό ποσό αναμένεται να φτάσει τα 300 εκατομμύρια

Παράλληλα ενισχυμένο θα είναι το επίδομα θέρμανσης, καθώς  θα διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια. Στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων ώστε να  καλυφθούν όχι μόνο οι πλέον  ευάλωτοι αλλά και νοικοκυριά που ανήκουν στη λεγόμενη μεσαία τάξη. Το συνολικό ποσό μπορεί  τελικά να φτάσει και τα 200 εκατομμύρια 

Τέλος στο τραπέζι είναι  και εξτρά ρυθμίσεις για όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο (αυτό θα γίνει μέσω ΔΕΠΑ). 

Τα μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών - Περισσότεροι οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης

Το ράλι των διεθνών τιμών στο κόστος της μεγαβατώρας είχε σαν αποτέλεσμα να ξεπεραστεί η επιδότηση των 9 ευρώ. Έτσι το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να αυξήσει τον προϋπολογισμό για το ρεύμα από τα 200 εκατ. ευρώ σε 300 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση θα αυξηθεί από τα 9 ευρώ στα 13 με 14 ευρώ για τις πρώτες 300 ώρες. 

Φέτος θα είναι αισθητά μεγαλύτερο και το ποσό και το εύρος των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές στο OPEN ενώ δεν θα υπάρξει ξεχωριστό επίδομα φυσικού αερίου.

Εισοδηματικά κριτήρια

  • Το κατώτερο εισοδηματικό κριτηριο που την προηγούμενη χρονιά για έναν άγαμο ήταν τα 12 χιλιάδες ευρώ, φέτος δεν αποκλείεται να αυξηθεί στα 15 με 16 χιλιάδες ευρώ 
  • Για τα ζευγάρια για τα οποία το περσινό όριο ήταν έως 20.000 ευρώ, φέτος θα επεκταθεί στα 24.000 ευρώ έως 26.000 ευρώ. 
  • Παράλληλα, το ποσό βάσης θα αυξηθει πανω από τα 220 ευρω. 

Αισθητές οι πρώτες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

Όπως δείχνει το ρεπορτάζ του OPEN, ήδη οι πρώτες μεγάλες αυξήσεις έχουν γίνει αισθητές στους λογαριασμούς ρεύματος. Σε συγκεκριμένη επιχείρηση εστίασης, ο λογαριασμός ρεύματος για την κατανάλωση του Σεπτεμβρίου με Ρήτρα αναπροσαρμογής και CO2 έφτασε με επιπλέον 659 ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020. Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 580%.  Οι επαγγελματίες σηλώνουν πως δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξήσεις.

Όλες οι ειδήσεις

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Θα καταργήσετε τη συμφωνία με τη Γαλλία με ένα νόμο κι ένα άρθρο;

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Θα αλλάξουμε τη Συμφωνία στο άρθρο για τους στρατιώτες έξω από τη χώρα μας

Κακοκαιρία Αθηνά: Μεγάλη ανησυχία - Έρχονται καταιγίδες σε πυρόπληκτες περιοχές σε Εύβοια και Δ. Ελλάδα

Κηρύγματα μίσους από Κασιδιάρη μέσα από τις φυλακές: Μπλόκο από Νικολάου

Πέτρος Φιλιππίδης: Την παραπομπή του σε δίκη ζητεί ο εισαγγελέας

Αυτοψία στα επικίνδυνα ρέματα της Αττικής: Βίλες μέσα σε κοίτες, μάντρες σπιτιών σε όχθες

φυσικό αέριοΧρήστος Σταϊκούραςμέτρα στήριξηςΚώστας Σκρέκαςηλεκτρικό ρεύμαακρίβειαΚυριάκος Μητσοτάκης