Οικονομία|28.10.2021 22:26

Φυσικό αέριο: Μεγάλη πτώση στις τιμές μετά την εντολή Πούτιν

Newsroom

Μετά την εντολή Πούτιν μεγάλη πτώση σημειώνουν την Πέμπτη οι τιμές του φυσικού αερίου, εν μέσω αισιοδοξίας ότι η αυξημένη προσφορά ρωσικού φυσικού αερίου θα καλύψει την αυξημένη ζήτηση στην Ευρώπη.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε την Τετάρτη ότι οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της Gazprom σε Γερμανία και Αυστρία θα μπορούν να γεμίσουν με φυσικό αέριο, αφού προηγουμένως μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το «φουλάρισμα» των δεξαμενών στη Ρωσία.

Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου αναφοράς στην ολλανδική αγορά (TTF) υποχώρησε νωρίτερα σήμερα ως τα 76,52 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αργότερα ανέκαμψε στα 80,46 ευρώ, σημειώνοντας απώλειες 7,3%. Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Οκτωβρίου είχε σκαρφαλώσει στα 116,02 ευρώ. Οι εγκαταστάσεις της Gazprom στη Γερμανία έχουν γεμίσει σε ποσοστό άνω του 90% και στην Αυστρία άνω του 80%.

Η εκρηκτική αύξηση που σημειώνουν φέτος οι τιμές του φυσικού αερίου έχει πυροδοτήσει έντονη αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Η Μόσχα επιμένει ότι η ενεργειακή κρίση οφείλεται στις αντιφάσεις της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την πράσινη μετάβαση.

T

Από την άλλη πλευρά, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες κατηγορούν τη Ρωσία ότι δεν αυξάνει την προσφορά προκειμένου να καλύψει την ζήτηση, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να εγκριθεί άμεσα η λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2.

Facebook: Αλλάζει όνομα και γίνεται Meta

Καπραβέλος για Θεσσαλονίκη: Αρχίζουμε να βιώνουμε τον εφιάλτη του περσινού Νοεμβρίου

Καιρός: 13 μήνες μετά τον «Ιανό», έρχεται ο «Νέαρχος» - Οι περιοχές που θα επηρεαστούν

28η Οκτωβρίου - Πάτρα: Μαθήτρια παρέλασε ξυπόλυτη με τις γόβες στο χέρι

28η Οκτωβρίου - Ο καστρόπυργος της Αττικής που γοήτευσε τους Γερμανούς: Άθικτα μέχρι σήμερα κράνη, ασύρματοι και ημερολόγιο του Χίτλερ

«Ήρωες» 1940-2021- Το Εθνος tv στο Αλβανικό μέτωπο

Βλαντίμιρ Πούτινφυσικό αέριοGazpromτιμές