Οικονομία|08.11.2021 07:50

Λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος: Πόσο αυξάνεται οι επιδότηση – Ποιοι οι δικαιούχοι

Newsroom

Από τους λογαριασμούς για την κατανάλωση Νοεμβρίου θα αυξηθεί η κρατική επιδότηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος: Από πότε και πόσο αυξάνεται η επιδότηση

Όπως μετέδωσε το imerisia.gr, η αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς του ρεύματος των νοικοκυριών που προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στον τηλεοπτικό σταθμό Μέγκα, αναμένεται να ισχύσει άμεσα δηλαδή από τους λογαριασμούς που θα αφορούν στην κατανάλωση Νοεμβρίου.

Αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο που βρίσκεται αυτή την στιγμή στο τραπέζι, με την επιδότηση για τις πρώτες 300 KWh να αυξάνεται πάνω από τα 18 ευρώ του Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να οδηγείται σε επίπεδα άνω των 20 ευρώ για τις πρώτες 300 KWh για τις καταναλώσεις Νοεμβρίου.

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, η κατάσταση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα επανεξεταστεί εντός Νοεμβρίου ώστε να διαμορφωθεί η επιδότηση για την κατανάλωση Δεκεμβρίου.

Η επικείμενη αύξηση, που αναμένεται να κλειδώσει τις επόμενες ημέρες από τα συναρμόδια υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών, είναι η τρίτη κατά σειρά, από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, καθώς η τιμή του ρεύματος στην χονδρική σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Η επιδότηση αφορά κατ αρχήν όλα τα νοικοκυριά, ενώ πρέπει να αφορά και όλες τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλής τάσης.

Το Υπουργείο Ενέργειας έχει κοινοποιήσει το μέτρο και τις σχετικές διαδικασίες με επιστολή στην DG COMP. Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο αναμονής της έγκρισης από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χορήγηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες στην χαμηλή τάση, καθώς το μέτρο εμπίπτει στο καθεστώς των κρατικών ενισχύσεων.

Κύκλοι, ωστόσο, με γνώση των κινήσεων του ΥΠΕΝ χαρακτηρίζουν την εν λόγω διαδικασία απολύτως τυπική και όχι ουσιαστική, προεξοφλώντας πως δεν θα υπάρξει κάποια ένσταση ως προς την έγκριση του μέτρου, καθώς ακόμη και η εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει τη λήψη τέτοιων μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. 

λογαριασμόςηλεκτρικό ρεύμαλογαριασμός ρεύματοςλογαριασμοί ρεύματος