MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
Συναγερμός στην Πυροσβεστική για φωτιά στο Σχηματάρι - Καίγεται μεγάλη έκταση εργοστασίουΤέμπη: Ο επιθεωρητής του ΟΣΕ έβαλε στο «κάδρο» των ευθυνών τον σταθμάρχη Παλαιοφαρσάλου - Όσα υποστήριξε στον ανακριτήΚαραμπόλα 58 οχημάτων στην Τουρκία - Δεκάδες τραυματίες και εκατοντάδες εγκλωβισμένοιΘεσσαλονίκη: Επίθεση με μπογιές σε γραφείο του βουλευτή Σιμόπουλου – ΝΔ: Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείταιΑνησυχία στη Λίμνη Κερκίνη: Ξεβράστηκαν εκατοντάδες νεκρά ψάρια στις ακτογραμμές
Homepage |   Οικονομία   |   08.11.2021 07:43
Newsroom
Newsroom

Νέα μέτρα ελάφρυνσης στο ηλεκτρικό ρεύμα ετοιμάζει η κυβέρνηση για καταναλωτές και επιχειρήσεις

επόμενο άρθροnext-article
pixabay
pixabay

Ολοένα και περισσότερο αισθητές στην τσέπη των καταναλωτών γίνονται οι συνεχόμενες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να ετοιμάζει νέα δέσμη μέτρων για στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις ανατιμήσεις.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προωθείται αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και επιχειρήσεων η οποία ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τον Σεπτέμβριο, ενώ για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται από το δίκτυο μέσης τάσης μελετάται σε πρώτη φάση η αναστολή πληρωμής ορισμένων ρυθμιζόμενων χρεώσεων που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς, μέτρο που θα διευκολύνει την ρευστότητα των επιχειρήσεων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η αναστολή των χρεώσεων εξετάζεται να εφαρμοστεί και για τους ευάλωτους καταναλωτές.

Η ανάγκη για ενίσχυση των μέτρων στήριξης των καταναλωτών προέκυψε δεδομένου ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν περαιτέρω τον Οκτώβριο στο επίπεδο των 200 ευρώ στην χονδρική, ενώ οι υπολογισμοί για την επιδότηση που εφαρμόζεται από τον Σεπτέμβριο έγιναν με τιμή χονδρικής στο επίπεδο των 100-130 ευρώ. Ήδη η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έχουν δηλώσει ότι οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται ανά μήνα προκειμένου να λαμβάνονται μέτρα για να ελαχιστοποιηθεί η επίπτωση στους καταναλωτές. Μέχρι στιγμής το κονδύλι των επιδοτήσεων διαμορφώνεται στα 500 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οικονομία | 07.11.2021 10:28
Σκρέκας για ακρίβεια: Ενίσχυση σε όλα τα νοικοκυριά για το ρεύμα - Εξετάζεται βοήθημα για φυσικό αέριο

Βασική πηγή χρηματοδότησης των ενισχύσεων προς τους καταναλωτές είναι αφενός τα έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και αφετέρου τα πλεονάσματα που δημιουργεί στον λογαριασμό χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών (ΕΛΑΠΕ) η αύξηση της χονδρικής τιμής του ρεύματος. Η αύξηση αυτή διασφαλίζει τα εγγυημένα έσοδα των «πράσινων» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από την συμμετοχή τους στην αγορά χωρίς να χρειάζεται η επιπλέον επιδότηση από τους καταναλωτές η οποία προέρχεται από την χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ. Ο σχεδιασμός προβλέπει την επιστροφή των πλεονασμάτων του ΕΛΑΠΕ στους καταναλωτές άμεσα, κατά την τρέχουσα περίοδο που ενέσκηψε το πρόβλημα των αυξήσεων στην ενέργεια.

Οι διευκολύνσεις και η αναστολή πληρωμών περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη που παρουσίασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί και ισχύουν περιλαμβάνουν

Στην ηλεκτρική ενέργεια, επιδότηση για τη χαμηλή τάση (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) ύψους 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες το μήνα. Έτσι, η επιδότηση διαμορφώνεται σε 18 ευρώ το μήνα. Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση διαμορφώνεται στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ή 24 ευρώ το μήνα.

 

Στον τομέα του φυσικού αερίου η ΔΕΠΑ Εμπορίας εφαρμόζει έκπτωση 15 % προς τους προμηθευτές - πελάτες της προκειμένου εκείνοι να την μετακυλίσουν στους οικιακούς καταναλωτές.

Παράλληλα αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης και διευρύνονται τα κριτήρια υπαγωγής με στόχο να ενταχθούν κατά τη φετινή περίοδο περισσότερα από 1 εκατ. νοικοκυριά.

Εξετάζεται βοήθημα για φυσικό αέριο

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας στο Mega την Κυριακή, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ενίσχυση και για τους καταναλωτές φυσικού αερίου. «Και για το φυσικό αέριο θα σταθούμε δίπλα στα νοικοκυριά. Έχουμε αυξήσει το επίδομα θέρμανσης και είναι δικαιούχοι και όσοι καταναλώνουν φυσικό αέριο. Πέρυσι είχαμε αξιοποιήσει περίπου 80 εκατ. ευρώ ως επίδομα θέρμανσης για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά.

Φέτος το έχουμε αυξήσει στο 180 εκατ. ευρώ, και αυτό μαζί με την έκπτωση του 15% που θα περάσει οριζόντια σε όλους τους καταναλωτές, πιστεύουμε ότι θα καλύψει μεγάλο κομμάτι της αύξησης. Παρακολουθούμε τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο, και θα δούμε εφόσον χρειαστεί από τον Ιανουάριο και μετά να λάβουμε και συμπληρωματικά μέτρα», τόνισε ο κ. Σκρέκας αναφερόμενος στα νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οικονομία | 07.11.2021 10:10
Απάτες στο Διαδίκτυο σε έξαρση: Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες - Χαρακτηριστικά παραδείγματα
Οικονομία | 08.11.2021 05:30
Επίδομα θέρμανσης 2021: Πότε ανοίγει το mythermansi – Χρονοδιάγραμμα πληρωμών σε δικαιούχους

επόμενο άρθροRead next Article
#TAGS
  • φυσικό αέριο
  • επιχειρήσεις
  • τιμές
  • αυξήσεις
  • ηλεκτρικό ρεύμα
  • νοικοκυριά
  • μέτρα
Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!Gowise.gr. Κάνε σύγκριση σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Ethnos on Google News
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 30.03.2023 11:24
Ρεύμα: Συναγερμός ΑΔΜΗΕ για κίνδυνο μπλακ άουτ το Πάσχα - Συνεδριάζει η ΡΑΕ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 30.03.2023 08:00
ΑΑΔΕ: Ανοίγει ο δρόμος για επιστροφές ΦΠΑ εξπρές - Ποιοι θα μπουν στη «χρυσή» λίστα και θα προηγούνται
MENSHOUSE
Τομ Χανκς, Σκάρλετ Γιοχάνσον, Μάργκοτ Ρόμπι: Αρκεί ένα πλάνο για να καταλάβεις ότι γι’ αυτή την ταινία θα συζητάμε για χρόνια (Vid)
MENSHOUSE
Γκρέμιζε κάθε βίλα κάθε νεοκλασικό: Το τέρας που έκανε την όμορφη Αθήνα μια τσιμεντούπολη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

01
28-03-2023 23:00
Προσλήψεις Εκπαιδευτών Ενηλίκων με 2.660 ευρώ καθαρά σε ένα μήνα - Πώς παίρνετε επάρκεια
02
30.03.2023 10:00
Έκτακτο «Δώρο Πάσχα» από τον ΕΦΚΑ έως 300 ευρώ - Ποιοι θα δουν χρήματα την Παρασκευή
03
30.03.2023 22:00
«Σπίτι μου»: Ώρα ανακοινώσεων για τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους – Πότε ξεκινά το πρόγραμμα, δικαιολογητικά και δικαιούχοι
04
30.03.2023 17:29
Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Ξεκίνησαν οι πληρωμές – Ποσά και δικαιούχοι
05
05.12.2018 22:57
Κοινωνικό μέρισμα: Bγήκε η απόφαση - Ποιοι το δικαιούνται (Πίνακες)

POPULAR VIDEOS

Κεντρικό δελτίο 30/03/2023
Κεντρικό... | 30.03.2023 20:16
Κεντρικό δελτίο 30/03/2023
Ρωσικό ΥΠΕΞ: Δεν έχει σχέση με δημοσιογραφία η δραστηριότητά του
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 30.03.2023 21:20
Ρωσικό ΥΠΕΞ: Δεν έχει σχέση με δημοσιογραφία η δραστηριότητά του
Συνελήφθη στη Μόσχα ο ανταποκριτής της Wall Street Journal ως ύποπτος για κατασκοπεία
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 30.03.2023 21:15
Συνελήφθη στη Μόσχα ο ανταποκριτής της Wall Street Journal ως ύποπτος για κατασκοπεία
Υπόθεση τρομοκρατίας: Στο «μικροσκόπιο» εμβάσματα και η διαδρομή του χρήματος
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 30.03.2023 21:25
Υπόθεση τρομοκρατίας: Στο «μικροσκόπιο» εμβάσματα και η διαδρομή του χρήματος
Ποια είναι τα δύο νέα «υπερόπλα» που θα έχει η προέκταση του φράχτη
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 30.03.2023 19:29
Ποια είναι τα δύο νέα «υπερόπλα» που θα έχει η προέκταση του φράχτη