Οικονομία|31.10.2018 15:55

Tο κλίμα βελτιώνεται στην αγορά αλλά οι καταναλωτές δεν... ψωνίζουν

Τίμος Φακαλής

Δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη οι καταναλωτές στο νομό Θεσσαλονίκης παρά τη βελτίωση του κλίματος της αγοράς και της ανάκαμψης του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ο οποίος βρίσκεται πλέον σχεδόν στο καλύτερο επίπεδο της δεκαετίας. Το κλίμα αναμένεται να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο όσο πλησιάζουν οι εκλογές. Παράλληλα, 4 στους δέκα Θεσσαλονικείς εκτιμούν θετικά το θεσμό της ΔΕΘ. Αυτά προκύπτουν από τις απαντήσεις τους στις ad–hoc ερωτήσεις, οι οποίες ενσωματώθηκαν στα ερωτηματολόγια του «Βαρόμετρου ΕΒΕΘ», που διενεργήθηκε κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου από την εταιρεία ερευνών και δημοσκοπήσεων "Palmos Analysis", για λογαριασμό του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης- ΕΒΕΘ σε συ­­νολικό δείγμα 1.500 ερωτώμενων (800 επιχειρή­σε­ων και 700 κατανα­λωτών). 

Σύμφωνα με την έρευνα οι καταναλωτές στο Νομό Θεσσαλονίκης εμφανί­ζο­νται απαισιόδοξοι, σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τον Μάρτιο του 2018, καθώς ο δεί­κτης καταναλωτικής εμπιστο­­σύνης στο νο­μό Θεσσαλονίκης διαμορφώνεται στις -25 μονάδες, δηλαδή σε καλύτερο επίπεδο σε σχέση με τον αντί­στοι­χο Εθνι­κό δείκτη, ο οποίος βρίσκεται στις -45 μο­­νά­δες. 

“Οι καταναλωτές εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι αλλά αυτό δεν φαίνεται στην πραγματική οικονομία. Δεν αποτυπώνεται στην αγορά”  συμφώνησαν o αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Μανώλης Βλαχογιάννης και ο Πασχάλης Τεμεκενίδης, διευθυντής ερευνών της Palmos Analysis.  “Οι προσδοκίες αυτές θα αυξηθούν όσο πλησιάζουν οι εκλογές εκτιμά Πασχάλης Τεμεκενίδης. Αναφερόμενος ο τελευταίος στις  θετικές προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στους καταναλωτές είπε ότι αυτές σχετίζονται τόσο με το γεγονός ότι προηγήθηκαν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ όσο και με το γεγονός ότι έχουμε μπει σε προεκλογικό κλίμα- και κατά κανόνα πριν από τις εκλογές ο δείκτης των προσδοκιών των καταναλωτών βελτιώνεται.

Την ίδια στιγμή, ο “Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τη Βιομηχανία” στο νομό Θεσσαλονίκης επανέρχεται σε ελαφρά αρνητικό έδαφος, εμφανίζοντας μικρή επιδείνωση σε σχέση με τον Μάρτιο του 2018. Το ισοζύγιο θετικών-αρνητικών εκτιμήσεων του “Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών της Βιομηχανίας” βρίσκεται στις -3 μονάδες στο Νομό Θεσσαλονίκης (0 σε Εθνικό και +4 σε Ευρωπαϊκό επίπεδο).

Σταθεροποιημένο εμφανίζεται το κλίμα που καταγράφεται στις επιχειρήσεις παροχής υπηρε­σιών στο Νομό Θεσσαλονίκης σε σχέση με τον Μάρτιο του 2018. Ο σχετικός δείκτης για τον τομέα των υπηρε­σι­ών βρίσκεται στις -2 μονάδες, έ­να­ντι +10 μονάδων σε Εθνικό επίπεδο και +13 μονάδων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Σε ελαφρά αρνητικό επίπεδο παραμένει ο “Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για το Λιανικό Εμπόριο” στο Νομό Θεσσαλονίκης με μικρή επιδείνωση σε σχέση με τον Μάρτιο του 2018. Ο αντίστοιχος Εθνικός δείκτης ωστόσο εμφανίζει εντυπωσιακή βελτίωση, ενώ  ο Ευρωπαϊκός δείκτης παραμένει σχεδόν σταθερός. 

Στις κατασκευές καταγράφεται σημαντική επιδείνωση του κλίματος, σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2018. Έτσι, το ισοζύγιο θετικών-αρνητικών εκτιμήσεων του “Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών Κατασκευών” βρίσκεται στις -35 μονάδες στο Νομό Θεσσαλονίκης, -54 μονάδες σε Εθνικό επίπεδο και +5 μονάδες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην κατασκευαστική δραστηριότητα αποτυπώνεται τάση σταθεροποίησης των τιμών σε τοπικό επίπεδο, καθώς και τάση μείωσης της απασχόλησης το επόμενο εξάμηνο. 

Στο επίπεδο των ad-hoc ερωτήσεων του Βαρομέτρου του ΕΒΕΘ, θετική είναι η εικόνα των Θεσσαλονικέων για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, την οποία θεωρούν πολύ σημαντική ως θεσμό για την πόλη, ενώ σημαντικό μέρος των κατοίκων του Νομού δηλώνουν ότι την  επισκέφθηκαν φέτος. Πιο συγκεκριμένα, το 40% των κατοίκων αξιολογούν θετικά τον θεσμό της ΔΕΘ όπως είναι σήμερα, σε σχέση με το 18% που τον αξιολογούν αρνητικά. Μάλιστα, το 69% δηλώνουν ότι θεωρούν τη ΔΕΘ "Πολύ" (45%) ή "Αρκετά" (24%) σημαντική για την Θεσσαλονίκη, έναντι μόλις 12% που δηλώνουν ότι τη θεωρούν "Λίγο" (5%) ή "Καθόλου" (7%) σημαντική.

κατανάλωση