Οικονομία|31.01.2022 20:13

Eurostat: Πρωταθλήτρια στην Ε.Ε η Ελλάδα στο χρέος δημόσιων επιχειρήσεων

Newsroom

Το χρέος των δημόσιων επιχειρήσεων ανήλθε στο 170,6% του ΑΕΠ το 2020, μακράν το υψηλότερο στην ΕΕ, ενώ οι κρατικές εγγυήσεις αυξήθηκαν το ίδιο έτος στα 10,5 δισ. ευρώ ή 6,4% του ΑΕΠ

Εκτός από το υψηλότερο χρέος της γενικής κυβέρνησης στην ΕΕ, που στο τρίτο τρίμηνο του 2021 ανερχόταν περίπου στο 200% του ΑΕΠ, η Ελλάδα έχει τα πρωτεία και στο χρέος των δημοσίων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το χρέος των δημοσίων επιχειρήσεων εκτός της γενικής κυβέρνησης ανήλθε στο 170,6% του ΑΕΠ το 2020, μακράν το υψηλότερο στην ΕΕ, με τη Γερμανία και την Ολλανδία να ακολουθούν με 100,7% και 88,9%, αντίστοιχα.

Όπως εξηγεί η Eurostat, τα πολύ υψηλά επίπεδα χρέους οφείλονται βασικά στις κρατικές τράπεζες, με τις καταθέσεις σε αυτές - από νοικοκυριά και άλλους ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς - να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους τους.

Βέβαια, οι τράπεζες έχουν και σημαντικά περιουσιακά στοιχεία (ενεργητικό), τα οποίο όμως δεν παρουσιάζονται στην έρευνα της Eurostat.

Από τον πίνακα της Eurostat προκύπτει ότι το χρέος των μη τραπεζικών δημόσιων επιχειρήσεων αποτελεί ένα μικρό ποσοστό του συνολικού χρέους τους.

Διαβάστε περισσότερα στο imerisia.gr