Οικονομία|04.02.2019 23:39

Η Ουάσινγκτον επικεντρώνεται στη Βόρεια Ελλάδα (pics)

Ντέπη Χιωτοπούλου

Την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση για το καλωσόρισμα της νέας χρονιάς παρέθεσε απόψε το βράδυ σε αίθουσα ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη, το Ελληνο Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey R. Pyatt.

Για το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον που συνεχίζει να οικοδομείται και την τρέχουσα χρονιά, ακολουθώντας το παράδειγμα της χρονιάς που μας πέρασε, μίλησε ο Αμερικανός Πρέσβης  των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey R. Pyatt, στο σύντομο χαιρετισμό του, στους καλεσμένους που έδωσαν το ‘παρών’ στην αποψινή δεξίωση.

«Η Θεσσαλονίκη, μια μεγάλη, δυναμική και κοσμοπολίτικη πόλη, έχει ξαναβρεθεί ως πύλη, σταυροδρόμι, ως ένα παράθυρο σε ολόκληρη την περιοχή. Την χρονιά που μας πέρασε, έδειξε, πόσο η Ουάσινγκτον και ο ευρύτερος κόσμος δίνουν προσοχή στη Θεσσαλονίκη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Pyatt.

Η Θεσσαλονίκη, όπως επισήμανε ο κ. Pyatt, από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το περασμένο Σεπτέμβριο, και την παρουσία των ΗΠΑ ως Τιμώμενη Χώρα, ως το Στρατηγικό Διάλογο τον Δεκέμβριο, δείχνει στον κόσμο τις δυνατότητές της, «και οι ΗΠΑ είναι εδώ και έχουμε εμπλακεί στην επιτυχία σας. Και τώρα, περισσότερο από ποτέ, η Ουάσινγκτον επικεντρώνεται στη Βόρεια Ελλάδα» τόνισε ο κ. Pyatt.

Ιδιωτικοποιήσεις

Για το 2019, ο Αμερικανός Πρέσβης, επισήμανε, ότι από την πλευρά του θα συνεχίσουν να εργάζονται ώστε να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των αμερικανών επενδυτών, αναφέροντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει με διαφανείς ιδιωτικοποιήσεις, ταχείες μεταρρυθμίσεις και πιο προβλέψιμους κανονισμούς. «Εργα, όπως το Ελληνικό πρέπει να προχωρήσουν. Η πρόοδος σε περιοχές όπως αυτές, θα βοηθήσει τις επενδύσεις των ΗΠΑ να έρχονται στην Ελλάδα σε μεγαλύτερους αριθμούς» ανέφερε ο Αμερικανός Πρέσβης προσθέτοντας το αμερικανικό ενδιαφέρον και σε άλλα μεγάλα έργα, όπως η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και το έργο νέου πλωτού τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (Floating Storage Regasification Unit – FSRU) καθώς και οι αυξανόμενες ευκαιρίες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η χρονιά της Θεσσαλονίκης

Τη δυνατότητα για νέες προοπτικές σ’ όλα τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη δημιουργεί η Θεσσαλονίκη, και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα, και όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνο Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος, «το 2019 θα είναι η χρονιά της Θεσσαλονίκης».

Οπως ο ίδιος είπε, στόχος του Ελληνο Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για το 2019, είναι να κρατήσουν την επιχειρηματικότητα ενωμένη, και μαζί με την οικονομία και την κοινωνία να την οδηγήσουν στο δρόμο για την ευημερία.

Τέλος, ο πρόεδρος του Ελληνο- Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Βόρεια Ελλάδα, Νικόλας Μπακατσέλος, στάθηκε στην εξαιρετική χρονιά που μας πέρασε με τις 70 εκδηλώσεις που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, όπου οι ΗΠΑ ήταν η Τιμώμενη Χώρα, τονίζοντας, ότι οι βάσεις για το μέλλον, έχουν ήδη μπει, «και το Επιμελητήριο συμβάλλει για την ανάπτυξη της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας».  

Ελληνο Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο