Οικονομία|22.03.2022 15:28

Ακρίβεια: Η τιμή στο σουβλάκι έφτασε τα 3 ευρώ - Αυξήσεις σε ψωμί και άλλα είδη πρώτης ανάγκης

Newsroom

Τεράστιο είναι το αποτύπωμα που αφήνει η ακρίβεια στην ενέργεια και οι αυξήσεις των βασικών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ στα εισοδήματα των πολιτών, ενώ οι άνθρωποι της αγοράς τονίζουν ότι οι τιμές θα είναι ακόμα περισσότερο ανεβασμένες το επόμενο διάστημα εξαιτίας των ανατιμήσεων. Το φετινό πασχαλινό τραπέζι αναμένεται να είναι ιδιαίτερα «τσιμπημένο».

Οι άνθρωποι της αγοράς τονίζουν ότι αντιμετωπίζουν ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα και ότι αναγκάζονται να ανεβάσουν τις τιμές τους εξαιτίας των αυξήσεων στην ενέργεια. Ο κ. Τσιριγώτης, μέλος της ένωσης ψητοπολών σημείωσε στον ΣΚΑΪ, ότι σε σχέση με πέρυσι υπάρχει 150% επιπλέον κόστος συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά στους εμπόρους, οι οποίοι προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές όσο μπορούν.

Στα 3 ευρώ πωλείται το σουβλάκι

Σημειώνεται ότι στο κέντρο της Αθήνας το σουβλάκι έχει ξεπεράσει, ή τείνει να ξεπεράσει το όριο των 3 ευρώ. Ο κ Τσιριγώτης ανέφερε για το ζήτημα: «Αν κάτσεις και κοστολογήσεις την πατάτα, θα έπρεπε η μερίδα πατάτες να πωλείται προς 4 ευρώ. Ποιος θα την αγοράσει; 4 ευρώ η μερίδα πατάτα;» Πρόσθεσε ότι μια μερίδα πατάτες πωλείται προς 2,50 ευρώ και το καλαμάκι χοιρινό πωλείται προς 1,5 ευρώ και το ψωμί δωρεάν, ενώ γίνονται και προσφορές. «Προσπαθούμε να στηρίξουμε όσο μπορούμε και εμείς τους πελάτες μας», πρόσθεσε.

Φωτιά σε είδη πρώτης ανάγκης

Με τις δύο χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο Ρωσία και Ουκρανία να καλύπτουν το 30% των αναγκών της χώρας σε άλευρα και άλλο τόσο σε σπορέλαια η αύξηση των τιμών σε αυτά τα αγαθά ξεπερνούν την φαντασία. Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ του OPEN, το ηλιέλαιο που αγοράζουν οι αρτοποιοί τον Ιανουάριο είχε τιμή 1,2 ευρώ το λίτρο, και αυτό τον μήνα 3,2 ευρώ το λίτρο.Οι αυξήσεις έχουν την μορφή καταιγίδας. Ήδη από αυτή την εβδομάδα αγοράζουμε ακριβότερα το αλεύρι κάτι που θα οδηγήσει φυσικά σε ακριβότερο ψωμί.

Αύξηση στο ψωμί - Με νέους τιμοκαταλόγους αγοράζουν το αλεύρι οι αρτοποιοί

Οι αρτοποιοί παραλαμβάνουν αλεύρι με νέους τιμοκαταλόγους, οι οποίοι έχουν αυξήσεις που φτάνουν ακόμα και το 40%. Η τιμή του σιταριού έχει ανέβει κατά 25% μέσα σε ένα μήνα και περίπου 70% μέσα σε ένα χρόνο. Παράλληλα, οι ελλείψεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Όσοι φούρνοι είχαν συγκρατήσει την τιμή του ψωμιού κάτω από το 1 ευρώ, ετοιμάζονται για ανατιμήσεις κοντά στο 20%, δηλαδή γύρω στο 1,10 ευρώ. Την ίδια ώρα αυξάνεται το κόστος για ηλιέλαιο, ελαιόλαδο, μαργαρίνες, βούτυρα, ζάχαρη και κακάο και πάνω απ’ όλα για αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα. Έτσι, λένε οι άνθρωποι της αγοράς, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αύξηση κατά τουλάχιστον 15% στα αρτοπαρασκευάσματα, στα τσουρέκια, στα κουλουράκια, στα κέικ και στα λοιπά γλυκίσματα, που έχουν ως βάση το μαλακό αλεύρι.

Προσπάθεια για «φρένο» σε φαινόμενα αισχροκέρδειας

Κάτω από αυτό το περιβάλλον το υπουργείο ανάπτυξης ετοιμάζει πλατφόρμα ελέγχου όλων των αποθεμάτων σε σιτηρά και σπορέλαια ώστε να μην υπάρξουν περιθώρια τεχνίτης έλλειψης και αισχροκέρδειας στη συγκεκριμένη αγορά. Ήδη κάποια σούπερ μάρκετ στα διαδικτυακά τους καταστήματα έχουν θέσει πλαφόν στις αγορές ηλιελαίου. «Το ηλιέλαιο έχει έλλειψη σε όλη την Ευρώπη. Έχω ζητήσει να γίνει πλατφόρμα για την παρακολούθηση των αποθεμάτων», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε αυτό το περιβάλλον το οικονομικό επιτελείο ζυγίζει και το σενάριο μείωσης του ΦΠΑ στα άλευρα και το ηλιέλαιο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σε μια προσπάθεια να συγκρατηθούν οι τιμές. Τα συγκεκριμένα προϊόντα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% και θα μπορούσαν να μεταταγούν στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μέχρις ότου επανέλθει μια ισορροπία στην αγορά.

Νέα άνοδος στις τιμές πετρελαίου

Οι αγορές άνοιξαν σήμερα με νέα άνοδο στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου για να έρθει αργότερα μια μικρή διόρθωση και έτσι το πετρέλαιο να κινείται κοντά στα 115 δολάρια το βαρέλι, αυξημένο κατά 77% συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2021 και 93% συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2021.

ειδήσεις τώραακρίβειασουβλάκιαυξήσειςψωμίενέργεια