Οικονομία|25.03.2022 11:22

Σούπερ μάρκετ: Ανησυχία για το ενδεχόμενο ελλείψεων - Νέα πλαφόν και αυξήσεις

Newsroom

Με την επιβολή προληπτικού πλαφόν σε προϊόντα τα οποία ενδέχεται να παρουσιάσουν ελλείψεις, λόγω της υψηλής εξάρτησης της χώρας μας από τη Ρωσία και Ουκρανία, προσπαθούν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ να κρατήσουν γεμάτα τα ράφια τους χωρίς να ανατραπεί η εφοδιαστική τους αλυσίδα.

Τις τελευταίες ημέρες όλες οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου προχώρησαν σε πλαφόν αγορών σε άλευρα και σπορέλαια κατά κύριο λόγο, αφού η ζήτηση που εκδηλωνόταν ήταν ανησυχητική από καταναλωτές που έσπευσαν να αποθεματοποιήσουν υπό τον φόβο ελλείψεων αλλά και υψηλότερων τιμών στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με το imerisia.gr, πληροφορίες από την αγορά θέλουν τη ζάχαρη να μπαίνει και αυτή στη λίστα των «πλαφοναρισμένων» προϊόντων -ήδη έχουν γίνει σχετικές κινήσεις από τις πρώτες αλυσίδες- αφού η Ρωσία αποτελεί μία από τις βασικές εξαγωγικές χώρες.

Υπάρχει επάρκεια και αποθέματα αγαθών - Οι εναλλακτικές λύσεις

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, «υπάρχει επάρκεια στην αγορά, υπάρχει ροή στον εφοδιασμό της με προϊόντα, δεν υπάρχει κίνδυνος επισιτιστικής επάρκειας, απλά για κάποια προϊόντα απαιτείται λίγος χρόνος για προσαρμογή της αγοράς στα νέα δεδομένα».

Παραδέχτηκε ότι «ένα μικρό πρόβλημα εντοπίζεται στο ηλιέλαιο, το οποίο όμως τα ελληνικά νοικοκυριά το χρησιμοποιούν λίγο, αλλά και εκεί έχουν βρεθεί εναλλακτικές λύσεις, όπως και στις ζωοτροφές, αλλά και στο μαλακό σιτάρι και στο καλαμπόκι, με εισαγωγές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και από τη Νότιο Αμερική και τον Καναδά».

Μορφή... χιονοστιβάδας

Εάν όμως οι ελλείψεις ορισμένων προϊόντων δημιουργούν ανησυχίες στην αγορά και σε μερίδα καταναλωτών, ακόμη πιο σοβαρό είναι το πρόβλημα των ανατιμήσεων, οι οποίες τους τελευταίους μήνες έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας στα περισσότερα από τα είδη που συνθέτουν το λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς, αλλά και τις πρώτες ύλες που αγοράζουν οι Έλληνες παραγωγοί.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει ένα φρένο στις τιμές «χτυπώντας» τα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Η υπερφορολόγηση αδικαιολόγητων κερδών στον τομέα της ενέργειας αλλά και τα πρόστιμα-ρεκόρ που έχουν επιβληθεί σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε περισσότερα στο imerisia.gr

σούπερ μάρκετΟυκρανίαειδήσεις τώραπλαφόνανατιμήσειςπόλεμος