Οικονομία|01.04.2022 21:14

Ακρίβεια: Απειλές από Μόσχα για τρόφιμα μόνο σε «φιλικές χώρες» - Τι εισάγει η Ελλάδα από τη Ρωσία

Newsroom

Κλιμακώνει τις απειλές της η Ρωσία κατά της Ευρώπης, προειδοποιώντας πως θα σταματήσει τις εξαγωγές σε τρόφιμα και γεωργικά προϊόντα, την ώρα που η ακρίβεια εξακολουθεί να ταλανίζει τους πολίτες. Υπό την απειλή της επισιτιστικής κρίσης, η Μόσχα τονίζει πως πλέον θα δίνει τα τρόφιμα που παράγει μόνο σε φιλικές της χώρας. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής Γραμματέας Συμβουλίου Ασφαλείας Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ειδικότερα, «θα προμηθεύουμε τρόφιμα και γεωργικά προϊόντα μόνο στους φίλους μας. Θα πουλάμε τόσο σε ρούβλια όσο και στο εθνικό τους νόμισμα σε συμφωνημένα ποσοστά».

Τι εισάγει η Ελλάδα από τη Ρωσία

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα εξαρτάται σημαντικά από τη Ρωσία. Πέρυσι αγόρασε από τη Ρωσία 223.000 τόνους σιτάρι ύψους 60,8 εκατ. ευρώ, 135.000 τόνους καλαμπόκι ύψους 33,2 εκατ. ευρώ και 42.000 τόνους σε τεύτλα και ζαχαροκάλαμα ύψους 9,4 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινώσει το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Από την πρώτη Μαΐου θα έχουμε σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως έχω δεσμευθεί, θα κάνουμε τις συγκεκριμένες ανακοινώσεις πριν το τέλος του μήνα, προφανώς όταν θα έχουμε λάβει υπόψη μας όλες τις προτάσεις των ειδικών και φυσικά το ύψος του πληθωρισμού, το οποίο και αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί σε αυτή την απόφαση την οποία θα λάβουμε. Η αγορά λειτουργεί καλά, όμως θα είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε όποιο φαινόμενο αισχροκέρδειας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση αναμένει το ποσοστό του πληθωρισμού για να καθορίσει το μείγμα των μέτρων στήριξης τους επόμενους μήνες. Σήμερα η Eurostat ανακοίνωσε νέο ρεκόρ πληθωρισμού στην Ελλάδα, με το κοντέρ για το Μάρτιο να γράφει 8%. Το οικονομικό επιτελείο προβλέπει, πάντως ότι το τελικό ποσοστό που θα ανακοινώσει στις 8 Απριλίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή, θα υπερβεί ακόμα και το 8,5%, καθώς υπήρξαν σημαντικές αυξήσεις στην ενέργεια, αλλά και στα τρόφιμα.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Έντονες είναι στο μεταξύ οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το θέμα της ακρίβειας. «Οι τρομακτικές αυξήσεις τόσο στην ενέργεια όσο και στα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης είναι αυξήσεις που δεν μπορεί να τις αντέξει το μέσο ελληνικό νοικοκυριό. Είναι αναγκαίο να υπάρξει τώρα στήριξη των νοικοκυριών με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και προϊόντα μαζικής κατανάλωσης», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Τη λήψη άμεσων μέτρων για τη στήριξη της κοινωνίας ζήτησε από την Πάτρα ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά. Το κράτος τους τελευταίους μήνες, από την αύξηση των τιμών, κερδοσκοπεί εις βάρος του πολίτη, έχει πολλαπλάσια έσοδα σε σχέση με τα προϋπολογιζόμενα», υπογράμμισε.

πόλεμοςτρόφιμαακρίβειαΡωσίαΟυκρανίαΝτμίτρι Μεντβέντεφειδήσεις τώρα