Οικονομία|01.11.2018 10:03

«Ανάσα» µε άμεσες επιστροφές φόρου για ποσά ως 10.000€

Σπύρος Δημητρέλης

Η διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα και αφορά σε άµεση απελευθέρωση επιστροφών φόρων µέχρι το ποσό των 10.000 ευρώ θα ξεκινήσει να εφαρµόζεται άµεσα, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή ∆ηµοσίων Εσόδων έστειλε σε όλες τις Εφορίες εγκύκλιο µε την οποία κοινοποιούνται οι διατάξεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα. Ειδικότερα, µε τη διάταξη που ψηφίστηκε ορίζεται ότι θα γίνει άµεσα και χωρίς κανέναν περαιτέρω έλεγχο η επιστροφή φόρων για υποθέσεις που ήταν εκκρεµείς κατά τη δηµοσίευση του σχετικού νόµου στην Εφηµερίδα της Κυβέρνησης, δηλαδή στις 11 Οκτωβρίου.

Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι η διάταξη αυτή είναι µίας χρήσης, δηλαδή αφορά µόνο τις εκκρεµείς υποθέσεις επιστροφής φόρου στις 11 Οκτωβρίου και µόνο για επιστρεφόµενα ποσά έως 10.000 ευρώ. Ετσι, δεν αφορά τις αιτήσεις για επιστροφή ποσών που υποβλήθηκαν στις εφορίες µετά την ηµεροµηνία αυτή. Γι’ αυτές τις υποθέσεις θα ακολουθηθεί η προβλεπόµενη διαδικασία, δηλαδή η διενέργεια επαληθεύσεων και ελέγχων πριν από την απελευθέρωση των σχετικών ποσών.

Σηµειώνεται ότι η απελευθέρωση των επιστροφών φόρου αφορά υποθέσεις κάθε είδους φορολογίας (ΦΠΑ, εισοδήµατος κ.λπ.), καθώς και τις περιπτώσεις στις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει ο έλεγχος και δεν έχει ολοκληρωθεί. ∆εν θεωρούνται εκκρεµείς οι υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισµός φόρου. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα ακολουθηθεί η προβλεπόµενη διαδικασία.

Επιχειρήσεις και µικροµεσαίοι

Στην πράξη χιλιάδες επιχειρήσεις και µικροµεσαίοι θα δουν σύντοµα να κατατίθενται στους τραπεζικούς τους λογαριασµούς τα ποσά από επιστροφές φόρων που εκκρεµούν για µικρό ή και µεγάλο χρονικό διάστηµα. Σηµειώνεται ότι, σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων, σηµαντικό ποσό επιστροφών φόρου εκκρεµεί και αναµένεται να µειωθεί αµέσως µετά την εφαρµογή της συγκεκριµένης διάταξης για την απελευθέρωση των επιστροφών. Ειδικότερα, σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΑΑ∆Ε:

  • Το συνολικό στοκ των επιστροφών φόρου που εκκρεµούσαν στο τέλος Σεπτεµβρίου ανερχόταν στο 1,083 δισ. ευρώ.
  • Οι εκκρεµείς επιστροφές φόρων που έχουν καθυστερήσει για περισσότερο από 90 ηµέρες ανέρχονταν στα 464,8 εκατ. ευρώ. Για ποσό ύψους 261 εκατ. ευρώ έχουν αποσταλεί ειδοποιήσεις στους φορολογούµενους προκειµένου να κάνουν απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση της επιστροφής.
  • Το στοκ των επιστροφών φόρου έφθασε στο ανώτατο σηµείο του τον Ιούλιο 2016, όταν είχε διαµορφωθεί στα 3,8 δισ. ευρώ. Από τότε παρατηρείται µια αποκλιµάκωση των εκκρεµών επιστροφών φόρου, η οποία έχει επιταχυνθεί από τις αρχές του 2017. Η αποκλιµάκωση του ποσού των εκκρεµών επιστροφών φόρου οφείλεται σε σηµαντικό βαθµό στο γεγονός ότι στο πλαίσιο του τρίτου ελληνικού προγράµµατος οι δανειστές χορήγησαν ποσά για την αποπληρωµή εκκρεµών υποχρεώσεων του ∆ηµοσίου προς ιδιώτες. Επιπλέον, η εκταµίευση δόσεων προς την Ελλάδα συνδέθηκε µε ποσοτικούς στόχους για την αποµείωση των ληξιπρόθεσµων οφειλών του ∆ηµοσίου προς ιδιώτες.
επιστροφή φόρου