Οικονομία|13.04.2022 11:17

Airbnb: Βγαίνει από την καραντίνα και η βραχυχρόνια μίσθωση - Μειώθηκαν οι κρατήσεις αλλά αυξήθηκαν τζίροι και τιμές - Οι προβλέψεις για το 2022

Τίμος Φακαλής

Αύξηση κατά 20% της ζήτησης αλλά και των τιμών καθώς και σταδιακή επαναφορά στα επίπεδα του 2019  του αριθμού των διαθέσιμων καταλυμάτων στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης εκτιμά ότι θα έχουμε το 2022 στη χώρα μας ο Αλέξανδρος Καραβίτης συνιδρυτής της Hosthub, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.  

Σημάδια ανάκαμψης καταγράφει από τον Μάρτιο του 2021 η πρωτεύουσα όταν και τέλειωσαν τα lockdown. Αν και τα διαθέσιμα ακίνητα στην Αθήνα το 2021 μειώθηκαν κατά 35% (6.115) σε σχέση με το 2019 (10.000) σήμερα στις πλατφόρμες ενεργά είναι περίπου 6.700 σπίτια, καταγράφοντας αύξηση 15%. «Έχουμε ήδη μια αύξηση σε σχέση με το ‘21 και αυτή θα συνεχιστεί σταδιακά και το επόμενο διάστημα. Η πρωτεύουσα θα ξαναπιάσει τα νούμερα του 2019» εκτιμά ο κ. Καραβίτης, μιλώντας στο ethnos.gr στο περιθώριο του 4ου συνεδρίου BNB για τη βραχυχρόνια μίσθωση που γίνεται στην πρωτεύουσα. Σήμερα στην Ελλάδα συνολικά υπάρχουν διαθέσιμα περίπου 90.000 ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης ενώ στο τέλος του 2019 που κορυφώθηκε η ζήτηση τα διαθέσιμα ακίνητα στις πλατφόρμες ήταν περισσότερα από 100.000. 

Περισσότερα σπίτια, μεγαλύτερη ζήτηση και καλύτερες πληρότητες το 2022

«Οι αγορές κινούνται συνήθως σε κυματισμούς», όπως παρατηρεί ο συνιδρυτής της Hosthub. «Ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης έπιασε ταβάνι το 2019, μετά την πανδημία έπεσε και το 2022 θα ξανακάνει ένα ανέβασμα και θα ξαναπιάσει τα διαθέσιμα σπίτια του 2019. Αυτήν την φορά, όμως, με μεγαλύτερη ζήτηση και καλύτερες πληρότητες» προσθέτει ο κ. Καραβίτης.

Εκτόξευση κρατήσεων για το φετινό καλοκαίρι

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών βραχυχρόνιας μίσθωσης AirDNA  το καλοκαίρι του 2022 οι κρατήσεις που έχουν ήδη γίνει είναι κατά 232%  αυξημένες σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές του 2021. Η Ελλάδα φέτος είναι πρώτη σε ποσοστό αύξησης για το καλοκαίρι στην Ευρώπη και ακολουθούν η Πορτογαλία και η Κροατία.

«Ο κόσμος είχε κλειστεί σπίτι όλο το προηγούμενο διάστημα. Δεν αντέχει άλλο και θέλει να πάει διακοπές. Γι αυτό και ενισχύθηκε πάρα πολύ η αγορά των ενοικιάσεων για διακοπές. Και λόγω covid πολλοί είναι αυτοί που αποφεύγουν το συνωστισμό στα ξενοδοχεία και στα λόμπι τους και προτιμούν ακίνητα βραχυχρόνια μίσθωσης».

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα στο 2021 η Airbnb ανακοίνωσε 20% αύξηση τζίρου σε σχέση με το 2019 που ήταν η καλύτερη χρονιά της βραχυχρόνιας μίσθωσης ενώ αντίστοιχα 20% μειώθηκαν οι κρατήσεις και οι experiences.

«Αυτό σημαίνει ότι γενικά στα Airbnb αυξήθηκε η τιμή τους μεσοσταθμικά γύρω στο 40%» εξηγεί ο κ. Καραβίτης. Και αυτό γιατί οι ιδιοκτήτες βλέποντας την έντονη κινητικότητα και ενδιαφέρον αύξησαν τις τιμές τους προσπαθώντας να καλύψουν την χασούρα του 2020. Τα νούμερα αυτά αποτυπώνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό και στην ελληνική αγορά. Ενδεικτικό είναι ότι το 2021 καταγράφηκαν λιγότερες κρατήσεις αλλά μεγαλύτεροι τζίροι για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης σε σχέση με το 2019.

Η πανδημία διόρθωσε την αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Σε κάθε περίπτωση όπως λέει ο κ. Καραβίτης, η πανδημία διόρθωσε την αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το 2019, χρονιά που κορυφώθηκε η Αθήνα μετρούσε 10.000 ακίνητα ενώ σήμερα στις πλατφόρμες ενεργά είναι περίπου 6.700 σπίτια.  Αντίστοιχες μειώσεις παρατηρήθηκαν μεσοσταθμικά και στις περισσότερες περιοχές της χώρας

«Και αυτό έγινε γιατί το 2019 η αγορά ήταν διαστρεβλωμένη. Δεν υπήρχε τόση ζήτηση για όσα σπίτια ήταν καταχωρημένα στην Airbnb με αποτέλεσμα οι τιμές να πέσουν πάρα πολύ. Κάποιοι έδωσαν λεφτά για να κάνουν ανακαίνιση ένα διαμέρισμα και να το βάλουν στο Airbnb». Και εκεί που κάποιος υπολόγιζε ότι θα βγάλει 80 ευρώ αανά βραδιά, λόγω της μεγάλης προσφοράς καταλυμάτων σε συνδυασμό και με την χαμηλή ζήτηση αναγκάστηκε να ρίξει τις τιμές με αποτέλεσμα να μπει μέσα. «Έτσι από το τέλος του 2019, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μέχρι τα μέσα του 2020 είδαμε πολλά σπίτια να βγαίνουν από τις πλατφόρμες και να γυρνάνε σε μακροχρόνια μίσθωση. Αυτό ήταν σωστό έγινε ένα εξορθολογισμός» σημειώνει ο συνιδρυτής της Hosthub.

Η υπερπροσφορά της βραχυχρόνιας τα προηγούμενα χρόνια ήταν τόσο μεγάλη που δημιουργούσε πρόβλημα και στους κατοίκους των πόλεων καθώς έψαχναν ενοίκια και δεν έβρισκαν για να μείνουν. Αλλά και οι ιδιοκτήτες δεν αποκόμιζαν ικανοποιητικό εισόδημα από την εκμετάλλευσή τους γιατί η υπερπροσφορά ήταν τόσο μεγάλη, οπότε μεγάλη μερίδα του κόσμου αναγκάστηκε να βγει από τις πλατφόρμες. 

Άντεξε περισσότερο η Θεσσαλονίκη και η Κρήτη από την Αθήνα

Μικρότερη ήταν η μείωση των διαθέσιμων ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, αγγίζοντας αυτή το 17% τα τελευταία δύο χρόνια. Στην κορύφωση της ζήτησης το 2019. υπήρχαν 2.100 διαθέσιμα ακίνητα, ενώ σήμερα η πόλη διαθέτει 1.700. Παντός καιρού αποδεικνύεται η Κρήτη η οποία άντεξε παρά την πανδημία. Το 2019 η Κρήτη είχε 18.000 διαθέσιμα σπίτια και το 2021 εμφάνιζε αντίστοιχο αριθμό ενώ το 2022 προβλέπεται αυτά να αυξηθούν.

Βραχυχρόνιες μισθώσεις για όλα τα βαλάντια

Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα και με το είδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης σύμφωνα με τον κ. Καραβίτη. Από τη μια υπάρχει η βραχυχρόνια μίσθωση για διακοπές. Αρκετοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν την Αθήνα ως transfer hub, μένουν μία-δύο μέρες και προωθούνται στα νησιά. «Σε αυτές τις περιπτώσεις πολλοί τουρίστες θα προτιμήσουν να μείνουν σε κάποιο premium ακίνητο». Διαφορετική, όμως, είναι η τιμολογιακή πολιτική αλλά και το είδος του καταλύματος για όσους επιλέγουν να μείνουν μία-δύο βδομάδες σε αυτά για να συνοδεύσουν έναν ασθενή στο νοσοκομείο είτε για επαγγελματικούς ή άλλους οικογενειακούς λόγους. «Σε αυτή την περίπτωση ο πελάτης δεν θα ψάξει τόσο. Αλλά θα προσπαθήσει απλά να κάνει τη δουλειά του».  

Ανοδικά θα κινηθεί η αγορά-Δημοφιλείς προορισμοί

Η μέση τιμή για ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων το Μάρτιο του 2019 στην Αθήνα κυμαίνονταν μεταξύ 60-70 ευρώ και τον Μάρτη του 2022 άγγιξε τα 75 ευρώ. Σαντορίνη και Μύκονος κρατούν τα σκήπτρα και θα μείνουν για πολύ καιρό ακόμη στην κορυφή. Αντίστοιχα δυνατός προορισμός παταμένει η  Αθήνα και ειδικά η περιοχή πέριξ της Ακρόπολης όπως το Κουκάκι, τα Πετράλωνα και η Μακρυγιάννη. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η τάση βελτίωσης της ποιότητας των Aribnb, «Πολύ δύσκολα μπορείς να βάλεις ένα άσχημο σπίτι και να ‘περπατήσει’. Δεν θα καταφέρει να πουλήσει γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη προσφορά από σπίτια που έχουν ανακαινιστεί» εξηγεί ο κ. Κραβίτης.

Airbnb: Η θέσπιση του Αριθμού Μητρώου Ακινήτων τετραπλασίασε τα φορολογικά έσοδα από τη βραχυχρόνια μίσθωση

Τετραπλασιάστηκαν τα φορολογικά έσοδα για το ελληνικό δημόσιο από τα καταλύματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb. Αυτό ανέφεραν στελέχη της ΑΑΔΕ στο 4ο συνέδριο BNB για τη βραχυχρόνια μίσθωση που γίνεται στην Αθήνα, υποστηρίζοντας ότι σε αυτή την επίδοση συνέβαλε το γεγονός ότι θεσμοθετήθηκε ο Αριθμός Μητρώου Ακινήτων στα Airbnb ακίνητα.

Από το 2018, που για πρώτη φορά έγινε πράξη το μητρώο στα καταλύματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως τονίστηκε, τα έσοδα τετραπλασιάστηκαν.

Μάλιστα, για όσους ακόμα δεν έχουν αναρτήσει το ΑΜΑ στις πλατφόρμες όπου γίνονται οι κρατήσεις ή έχουν κάνει κάποιο λάθος και δεν το έχουν διορθώσει, από τον Σεπτέμβριο θα έλθουν πρόστιμα που φτάνουν και τα 5.000 ευρώ, όπως προειδοποίησαν ο Απόστολος Μπούτος (σύμβουλος διοικητή ΑΑΔΕ) και Αγγελος Κούρος (προϊστάμενος αυτοτελούς τμήματος συντονισμού μεταρρυθμιστικών δράσεων και επικοινωνίας της ΑΑΔΕ).

Το επόμενο διάστημα, όπως τονίστηκε, οι πλατφόρμες που συνεργάζονται με την ΑΑΔΕ θα στείλουν τα ενημερωτικά σημειώματα στους παραβάτες και, αν δεν συμμορφωθούν, θα πληρώσουν το πρόστιμα και την ίδια στιγμή η πλατφόρμα θα τους διαγράφει, όπως τόνισαν τα στελέχη της ΑΑΔΕ.

Airbnbτουρισμόςειδήσεις τώραβραχυχρόνια μίσθωση