Οικονομία|08.02.2019 13:04

Εξαγωγές-ρεκόρ: Στα 33,42 δισ.€ το 2018

Γιώργος Μανέττας

Κόντρα στις αντιξοότητες και στα γενικότερα εµπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν, ο κλάδος πέτυχε να καταγράψει νέο ιστορικό ρεκόρ για την περσινή χρονιά. Ειδικότερα, σύµφωνα µε ανάλυση του Πανελλήνιου Συνδέσµου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές, συµπεριλαµβανοµένων των πετρελαιοειδών, αυξήθηκαν µε διψήφιους ρυθµούς στο σύνολο του 2018 (+15,7%), φθάνοντας στα 33,42 δισ. ευρώ. Σε αυτή την επίδοση συνεισέφεραν όλοι οι κλάδοι, ωστόσο αυτοί που πρωταγωνίστησαν στο νέο ιστορικό εξωστρέφειας ήταν τα πετρελαιοειδή (+28%), τα λάδια (+21,4%), τα χηµικά (+14%), τα βιοµηχανικά προϊόντα (+13,3%) και τα µηχανήµατα (+13%).

Συγκρατηµένη αισιοδοξία εκφράζεται και για τη νέα χρονιά. Σύµφωνα µε την πρόεδρο του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, µετά την έξοδο της χώρας από τα µνηµόνια και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις µεγάλης έκτασης στην ευρύτερη περιοχή, οι ελληνικές εξαγωγές αναµένεται να καταγράψουν νέο ιστορικό ρεκόρ το 2019.

Η κ. Σακελλαρίδη θεωρεί κοµβικής σηµασία για τη χώρα την επένδυση στην εξωστρέφεια, λέγοντας πως είναι µονόδροµος για την οικοδόµηση µιας βιώσιµης οικονοµίας, η οποία θα παράγει σταθερά πλεονάσµατα. «Περισσότερες εξαγωγές σηµαίνει περισσότερες και καλύτερα αµειβόµενες θέσεις εργασίας» σηµείωσε χαρακτηριστικά. Υπογράµµισε τέλος πως είναι επιτακτική ανάγκη να δοθούν κίνητρα για την τόνωση της εγχώριας παραγωγής προκειµένου να εξορθολογιστεί περαιτέρω το εµπορικό ισοζύγιο. Να σηµειωθεί πως παράλληλα µε την άνοδο των εξαγωγών, ανοδικά κινήθηκαν και οι εισαγωγές κατά το 2018, φθάνοντας στα 55,13 δισ. ευρώ έναντι 50,35 δισ. ευρώ κατά το 2017 (+9,5%), ενώ και το εµπορικό έλλειµµα διευρύνθηκε στα 21,71 δισ. ευρώ. 

εξαγωγές