Οικονομία|05.05.2022 19:44

Μέτρα στήριξης για λογαριασμούς ρεύματος: Τι σημαίνουν για νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Παραδείγματα έκπτωσης

Newsroom

Στα νέα μέτρα στήριξης και πώς αυτά θα φέρουν κάποια ανακούφιση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να ξεφουσκώσουν οι λογαριασμοί ρεύματος μετά τις τελευταίες ανατιμήσεις μίλησε στο κεντρικό δελτίο του OPEN ο Γιάννης Φώσκολος παρουσιάζοντας παραδείγματα για το πώς θα φανεί η έκπτωση. 

Σχετικά με την αναδρομικότητα όπως είπε ο πρωθυπουργός θα δοθούν 600 αναδρομικά δηλαδή επιβαρύνσεις 60% από το Δεκέμβριο έως και τον Μάιο για όλους τους ιδιοκτήτες της πρώτης κατοικίας αλλά και τους ενοικιαστές δηλαδή ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας και ενοικιαστές που είχαν πρόσθετες επιβαρύνσεις και πάνω από τις 300 kwh για το διάστημα από Δεκέμβριο έως και Μάιο.

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για όλους καθώς ισχύει με εισοδηματικό κριτήριο για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Αναφορικά με τους λογαριασμούς που τρέχουν, δηλαδή του Μαΐου και του Ιουνίου υπάρχει η επιδότηση με τον κόφτη έως τις 300 kwh, ωστόσο θα υπάρχουν επιδοτήσεις και πάνω από 400 κιλοβατώρες όπως είπε ο πρωθυπουργός με τη νέα έκπτωση να αφορά και τις κύριες κατοικίες και τις με κύριες κατοικίες, τα εξοχικά δηλαδή.

Επίσης, πλέον θα καλύπτεται το 50% της αύξησης της κατανάλωσης πάνω από τις 300 κιλοβατώρες.

Πώς θα λειτουργήσουν τα μέτρα - Τι θα πληρώσει ο καταναλωτής με την έκπτωση

Με βάση και τις τελευταίες ανακοινώσεις, ένας οικιακός καταναλωτής της ΔΕΗ που είχε 400 kwh το μήνα κατανάλωση χωρίς την επιδότηση θα πλήρωνε ρεύμα 129 ευρώ ενώ με το σχήμα που ανακοινώθηκε, για Μάιο και Ιούνιο θα πληρώσει 63,5 ευρώ.

Βέβαια, όπως ανέφερε ο Γιάννης Φώσκολος, με το σχήμα που ήδη ισχύει δηλαδή με την επιδότηση έως τις 300 kwh θα πλήρωνε λιγότερο από 129 και κάτι παραπάνω από 63,5.

Στη συνέχεια, από τον Ιούλιο πηγαίνουμε στο νέο πλαφόν,  το μεγάλο σχέδιο για την αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο το οποίο σημαίνει πλαφόν στην τιμή της χονδρικής, για το οποίο ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για έμμεσο διπλό πλαφόν το οποίο θα στοχεύσει τα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας στην πηγή και έτσι θα λειτουργήσει το πλαφόν ώστε μαζί και με τις επιδοτήσεις να ξεφουσκώσουν ακόμα περισσότερο οι λογαριασμοί, με στόχο 70% με 80% 

λογαριασμοί ρεύματοςνοικοκυριάΔΕΗειδήσεις τώραεπιχειρήσειςΚυριάκος Μητσοτάκης