Οικονομία|16.05.2022 14:00

Ακρίβεια: Χωρίς φρένο το ράλι των τιμών στα καύσιμα - Ακόμη και τα 3 ευρώ το λίτρο αγγίζει η τιμή της βενζίνης στα νησιά

Newsroom

Νέο ρεκόρ καταγράφει η τιμή της βενζίνης με τη μέση τιμή σε όλη τη χώρα να ξεπερνά πλέον τα 2,2 ευρώ το λίτρο, ενώ στα νησιά έχει ξεπεράσει ακόμα και τα 2,5 με 2,6 ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, oι τιμές των καυσίμων έχουν πάρει φωτιά και υπάρχουν οδηγοί που ζητούν λιγότερα από 5 ευρώ βενζίνη. Αιτία για την τεράστια διαφορά της τιμής ανάμεσα σε ηπειρωτική Ελλάδα και νησιά, είναι το μεταφορικό κόστος. Σύμφωνα με τον Γιώργο Ασμάτογλου, αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, «ένα πλοίο που έχει καύσιμα θέλει για να πάει στο διπλανό νησί – μεταφορικό πολύ μεγάλο και επιβαρύνει την τιμή».

Η τιμή της βενζίνης στην αντλία αυξάνεται καθημερινά. Στις αρχές Μαίου ήταν 2,138 ευρώ/λίτρο, έφτασε στα 2,167 ευρώ/λίτρο Στις 7 Μαΐου για να σκαρφαλώσει στα 2,191 στις 12 Μαίου και να ξεπεράσει πλέον τα 2,2 ευρώ το λίτρο. Στα νησιά οι τιμές πλησιάζουν πλέον ακόμη και τα 3 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση «σύντομα θα δίνονται στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων επιχειρήσεων κερδιοσκοπούν».  «Κάνουμε παντού ελέγχους και για πρώτη φοερά στην Ελλάδα υπάρχει η έννοια κερδοσκοπίας – είμαστε στα νησιά, ελέγχουμε τα βενζινάδικα και αν υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές», ανέφερε.

Πιθανή νέα αύξηση μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι καταναλωτές βάζουν πλεόν βενζίνη μόνο για τις βασικές μετακινήσεις, ενώ παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας μπορεί να υπάρξει αύξηση που να φτάσει και τα 10 λεπτά το λίτρο. Στα ύψη είναι και το πετρέλαιο κίνησης, το οποίο φτάνει τα 1,9 ευρώ το λίτρο. Πρωταθλήτριες στην ακρίβεια για ακόμη μια ημέρα είναι οι Κυκλάδες, όπου η τιμή της βενζίνης αγγίζει τα 2,4 ευρώ το λίτρο, ενώ ακολουθούν τα Δωδεκάνησα και η Ευρυτανία. Στην Αττική η μέση τιμή διαμορφώθηκε σε 2,182 ευρώ το λίτρο.

Σε αυτό το κλίμα εντείνεται και το ενδιαφέρον και οι αιτήσεις για το Fuel Pass, καθώς από τους σχεδόν 3 εκατ. δικαιούχους έχουν κάνει αίτηση 2,4 εκατομμύρια. Το ενδιαφέρον είναι ότι από το σύνολο των αιτούντων μέχρι στιγμής, τα 2 εκατομμύρια έχουν ζητήσει να πιστωθούν τα χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό και μόλις οι 400.000 έχουν κάνει αίτηση για την άυλη κάρτα.

καύσιμαειδήσεις τώραβενζίνηακρίβειαυπουργείο Ανάπτυξης