Οικονομία|16.06.2022 12:03

Ο οικονομικός πόλεμος Δύσης – Ρωσίας φέρνει νέα έκρηξη τιμών του φυσικού αερίου

Newsroom

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνέχισαν να εκτινάσσονται καθώς η Gazprom μείωσε τις προμήθειες στη Γερμανία και την Ιταλία στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου οικονομικού πολέμου μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας.

Πάνω από τα 130 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας

Στις 9.55 το πρωί, τα συμβόλαια παράδοσης αερίου τον Ιούλιο (TTF) αυξήθηκαν στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ επιπλέον 11%, μετά τη χθεσινή άνοδό τους κατά 20%, φθάνοντας στα 130 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ στις 11.00 εκτινάχθηκαν περαιτέρω στα 133 ευρώ, όπως μεταδίδει το imerisia.gr.

Η τιμή έχει αυξηθεί περισσότερο από 50% αυτή την εβδομάδα καθώς η Gazprom μείωσε τη ροή αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 κατά 60%, αποδίδοντάς την ευθύνη στην καθυστερημένη επιστροφή του εξοπλισμού για έναν σταθμό συμπίεσης μετά από συντήρηση ρουτίνας που έγινε από την κατασκευάστρια γερμανική Siemens. Ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ,  περιέγραψε την κίνηση ως πολιτικά υποκινούμενη και ως προσπάθεια αύξησης των τιμών.

Το Βερολίνο ανέλαβε τον έλεγχο της Gazprom Germania

Ο περιορισμός της προσφοράς από την Gazprom σημειώθηκε μετά την προηγούμενη απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να αναλάβει τον έλεγχο της θυγατρικής της ρωσικής εταιρείας αερίου στη Γερμανία.

Το Βερολίνο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα δανείσει πάνω από 10 δισ. ευρώ στη θυγατρική της Gazprom, η οποία άλλαξε όνομα, κυρίως για να χρηματοδοτηθούν αγορές από εναλλακτικές πηγές και να διασφαλισθεί η προσφορά.

Η Energy for Europe, όπως είναι το νέο όνομα της Gazprom Germania, θα έχει ως βασικό στόχο να διασφαλίσει ότι η Γερμανία θα επιτύχει τον στόχο της ΕΕ για την πλήρωση τουλάχιστον του 80% των αποθηκών φυσικού αερίου έως την αρχή της χειμερινής περιόδου θέρμανσης.

Στο 52% τα αποθέματα αερίου της ΕΕ

Στις 14 Ιουνίου, το συνολικό επίπεδο αποθεμάτων της ΕΕ είχε αυξηθεί σημαντικά, φθάνοντας το 52% της συνολικής χωρητικότητας των αποθηκών, έναντι μόλις 25% στο τέλος Μαρτίου. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι αν η Ευρώπη συνεχίσει να γεμίζει τις αποθήκες της με τον σημερινό ρυθμό, θα εξασθενήσει η πίεση της Ρωσίας στην Ευρώπη όταν έρθει ο χειμώνας.

Όπως έκανε, εξ άλλου, γνωστό χθες η ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία Eni, η Gazprom μείωσε τη ροή αερίου προς την Ιταλία κατά 15% χωρίς να αναφέρει κάποια αιτία.

Όλες οι ειδήσεις

Προσωπικός γιατρός: Με 2 παραπεμπτικά οι επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς και νοσοκομεία – Πώς θα εκδίδονται

Σάλος: Άφησαν τον Πρόεδρο της Παραολυμπιακής Επιτροπής έξω από την εξέδρα των επίσημων επειδή δεν υπήρχε ράμπα – Τι απαντά ο Αυγενάκης

Αντώνης Ζαΐρης: Η μαύρη τρύπα που απειλεί να μας καταπιεί - Μπήκαμε απροετοίμαστοι σε κρίση που δεν τελειώνει

Πλεύρης για αύξηση κρουσμάτων: Θερινό κύμα κορονοϊού – Τι είπε για το ενδεχόμενο μέτρων

ΓερμανίαGazpromειδήσεις τώραφυσικό αέριο