Οικονομία|22.06.2022 08:44

Ικτίνος-Μάρμαρα: Μείωση κερδών λόγω Κίνας και πανδημίας-Ανοίγει φτερά σε νέες αγορές

Τίμος Φακαλής

Με το άνοιγμα νέων αγορών, τις εξαγωγές ογκομαρμάρων σε Ινδία, Αίγυπτο και Τυνησία, αλλά και την πώληση επεξεργασμένων προϊόντων σε χώρες της Νότιας Αμερικής, η ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ  προσπαθεί να καλύψει τη μεγάλη μείωση, κατά το ήμισυ, των εξαγωγών της στη βασικότερη αγορά – πελάτη της, στην Κίνα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022 οι συνολικές εξαγωγές της Ελλάδας μειωθήκαν κατά 10%, με πτώση της αγοράς της Κίνας κατά 40% και ειδικότερα οι εξαγωγές ακατέργαστου υλικού μειώθηκε 22% ενώ οι εξαγωγές έτοιμων προϊόντων αυξήθηκαν κατά 4%.

Αντίστοιχα, η Ικτίνος είχε στο Α τρίμηνο 2022 μείωση εξαγωγών κατά 23% με πτώση των εξαγωγών προς την Κίνα κατά 50% και αύξηση στις εξαγωγές έτοιμων προϊόντων κατά 25%. «Το θετικό αποτέλεσμα είναι το γεγονός ότι η εταιρεία έχει καταφέρει σε αρκετά μεγάλο βαθμό να απεξαρτοποιηθεί από την αγορά της Κίνας. Το Α τρίμηνο 2022 η συμμετοχή της Κίνας στο σύνολο των εξαγωγών μας ήταν 30%, ενώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα ήταν 60%.

Επίσης, έχουμε καταφέρει να εισέλθουμε σε νέες αγορές που απορροφούν όγκους κυρίως κατώτερης διαλογής όπως η Ινδία, η Αίγυπτος, η Τυνησία και η Αλγερία με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Έχουμε αυξήσει πολύ τις πωλήσεις πλακών και ετοίμων προϊόντων κατά 25% μέσω ανάπτυξης του δικτύου πωλήσεων μας και με την ανάληψη μεγάλων έργων του εξωτερικού (Αμερική -Αγγλία – Σιγκαπούρη – Η.Α.Ε.)» τόνισε σε δημοσιογράφους η κ. Ιουλία Χαϊδά, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της εισηγμένης μαρμαροβιομηχανίας.

Η αγορά της Κίνας

«Φτάσαμε να πουλάμε στους Κινέζους πελάτες μας από φωτογραφίες και βίντεο», είπε η κ. Χαϊδά, εξηγώντας το πως η διεθνής υγειονομική και οικονομική κρίση επηρέασε τις εξαγωγές στην κυριότερα αγορά της ΙΚΤΙΝΟΣ.

«Η κάμψη στις πωλήσεις εκδηλώθηκε έντονα τον Οκτώβριο του 2021 και συνεχίσθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Ωστόσο, υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης, περισσότερες πωλήσεις και μάλιστα μεγάλων ποσοτήτων σε νέες για εμάς αγορές , που εκδηλώνουν ζωηρή ζήτηση για ογκομάρμαρα», εξήγησε η κ. Χαϊδά. 

Η εταιρεία, παρά τις επιπτώσεις του κορονοϊού, το 2021 κατόρθωσε να εμφανίσει μικρή αύξηση, της τάξης του +1% στον κύκλο εργασιών, που ανήλθε στα 33 εκατ. ευρώ, συγκράτησε τη μείωση στα ΕΒΙΤDA στο -1% έτσι που διαμορφώθηκαν στα 7,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 152% και «έκλεισαν» στα 3 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια της εταιρείας ήταν στην περιοχή των 43 εκατ. ευρώ.

Τα νέα πρότζεκτ

Η ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. διαθέτει σήμερα 10 ενεργά λατομεία, τα οποία βρίσκονται κατά πλειοψηφία στη Βόρεια Ελλάδα (μεταξύ των οποίων σε Θάσο και Δράμα). Η εταιρεία έχει βάλει στις ράγες αυτό το διάστημα τρία επενδυτικά προγράμματα. Το πρώτο στη ΒΙΠΕ Δράμας ύψους 7 εκατ. ευρώ έχει ολοκληρωθεί κατά 65%, το δεύτερο ύψους 8,2 εκατ. στα λατομεία Βώλακα (το 70% της συνολικής παραγωγής της εταιρείας προέρχεται από εκεί) ξεκίνησε το 2021 και θα ολοκληρωθεί το 2024, ενώ το τρίτο έχει να κάνει με καινοτόμο πρόγραμμα ύψους 200 χιλ. ευρώ σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Κίναειδήσεις τώραΔράμαμάρμαρο